Sălile, redeschise

Lucrările au inclus intervenţii la structură, arhitectură şi instalaţii. Investiţia totală, cuprinzând atât proiectarea, cât şi execuţia, s-a ridicat la 6.321.163 de euro.

Vizitatorii pot acum să exploreze din nou sălile emblematice ale muzeului, printre care Frumuseţea crucii, Fast, Reculegere, Moaşte, Ferestre, Timp, Crucea-Pomul vieţii, Puterea crucii, Icoane şi Şcoala satului.

expoziție nouă muzeul național al țăranului român, 26 aprilie 2025Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Viziunea directorului

„Muzeul nostru nu este unul etnografic, nu este unul didactic şi nici explicativ. Muzeul nostru este un muzeu de artă ţărănească sau artă naţională, aşa cum i-a spus întemeietorul său Alexandru Tzigara-Samurcaş. Este un muzeu care glorifică simţul estetic al omului simplu, al ţăranului anonim, un ţăran care-şi găseşte greu locul astăzi într-o lume dominată de producţia de serie. Muzeul Naţional al Ţăranului Român este un muzeu original, este un muzeu în care fiecare obiect spune o poveste”, a explicat Virgil Niţulescu, directorul MNTR.

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

„Muzeul Naţional al Ţăranului Român nu este doar un muzeu, ci un lăcaş al credinţei, al tradiţiei şi al artei populare autentice. Este un reper esenţial în peisajul cultural românesc, unde trecutul şi prezentul dialoghează prin obiecte, prin poveşti, prin emoţie. Redeschiderea acestui spaţiu reprezintă o reafirmare a angajamentului nostru de a proteja, păstra şi valorifica patrimoniul cultural al României”, a declarat Natalia-Elena Intotero, ministrul culturii.

expoziție nouă muzeul național al țăranului român, 26 aprilie 2025Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Istorie şi recunoaştere

Muzeul îşi are rădăcinile în 1875, când Titu Maiorescu a iniţiat o secţie de artă textilă rurală în cadrul Muzeului Naţional de Antichităţi. Devenit instituţie autonomă în 1906 şi mutat în clădirea actuală în 1912, muzeul s-a consacrat ca un pilon al culturii tradiţionale româneşti.

În 1996, Muzeul Naţional al Ţăranului Român a primit prestigiosul Premiu EMYA (European Museum of the Year), fiind singura instituţie muzeală din România care a obţinut această distincţie. Aşa cum relatează News.ro, redeschiderea muzeului marchează un moment important pentru conservarea şi promovarea patrimoniului cultural românesc.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.