10% din populația monială a acestor păsări rare cuibărește în România
Acvila ţipătoare mică este o specie vulnerabilă, populaţia mondială fiind estimată la aproximativ 20.000 de perechi cuibăritoare. Conform celor mai recente studii, populaţia de acvilă ţipătoare mică din România se reduce la 2.000 – 2.300 de perechi (aproximativ 22% din populaţia speciei la nivelul Uniunii Europene şi 10% din populaţia mondială). Specia cuibăreşte în păduri, cea mai mare concentrare a populaţiei din ţara noastră fiind întâlnită în Transilvania
A petrecut iarna la soare, în Africa de Sud
Narcis este tatăl lui Gură de Aur, unul dintre puii de acvilă de anul trecut care a fost echipat şi el cu transmiţător. Narcis a plecat la drum în 21 septembrie 2011, trecând prin Bulgaria, Turcia, Siria, Israel, Egipt, Sudan, Eritrea, Etiopia, Uganda, Tanzania şi a ajuns în prima zonă de iernare, Zimbabwe, în 22 noiembrie. În migraţia de toamnă a parcurs 10.730 km. Şi-a petrecut iarna în Zimbabwe, Mozambic, Africa de Sud şi Botswana, cutreierând 6.670 km. A început migraţia de primăvară în 28 februarie 2012, parcurgând 8,632 km până la întoarcerea în Piemontul Făgăraş. De la plecarea din România şi până la întoarcere a parcurs 26.032 km şi a trimis 1.002 coordonate GPS. Atât toamna, cât şi în această primăvară, traseul lui Narcis a trecut foarte aproape de Bucureşti.
Dacă vrei să știi mai multe despre migraţia acvilelor ţipătoare mici şi să urmărești drumul complet parcurs de ele, poți vizita pagina web a proiectului, www.pomarina.ro.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro