Mergi direct la conținut »
NATO vrea să întărească scutul antirachetă de la Deveselu, în contextul crizei din Coreea de Nord
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > NATO vrea să întărească scutul antirachetă de la Deveselu, în contextul crizei din Coreea de Nord

NATO vrea să întărească scutul antirachetă de la Deveselu, în contextul crizei din Coreea de Nord

În contextul crizei din Coreea de Nord, NATO vrea să întărească scutul antirachetă de la Deveselu, a anunțat Jans Stoltenberg, șeful Alianție Nord Atlantice, într-un interviu acordat pentru AFP.

În ultimele zile, Coreea de Nord nu a mai efectuat teste nucleare sau lansări de rachete. Cu toate acestea, forțele americane au făcut o nouă demonstrație de forță pe 11 octombrie, prin trimiterea a două bombardiere B-1B Lancer în Peninsula Coreeană. Drept răspuns, presa nord-coreeană a scris, vineri, din noul, despre eventualitatea lansării unei rachete spre Guam.

Cu o zi înainte, președintele american Donald Trump a fost informat de oficialii Pentagonului cu privire la posibilele opțiuni militare pentru a „răspunde la orice formă de agresiune a Coreei de Nord și, dacă este necesar, pentru a împiedica Coreea de Nord să amenințe Statele Unite și aliații săi cu arme nucleare”.

În acest context, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit despre o intervenție militară împotriva Coreei de Nord și a spus că nu este o soluție.

„Folosirea forței militare va avea consecințe devastatoare, cred că nimeni nu vrea asta cu adevărat”, a spus Stoltenberg.

Șeful NATO a mai spus că „Statele Unite au dreptul de a se apăra și de a-și apăra aliații, dar în același timp sunt destul de sigur că nimeni nu dorește o soluție militară”.

„Este nevoie de o presiune economică puternică asupra Coreei de Nord, trebuie să continuăm să folosim toate mijloacele politice și diplomatice disponibile pentru că ceea ce fac acum liderii nord-coreeni este periculos și reprezintă o amenințare globală care necesită un răspuns general”, a declarat fostul prim-ministru norvegian.

Secretarul general NATO a spus că ceea ce face Kim Jong-un și dezvoltarea programului nuclear reprezintă o amenințare nu doar pentru Statele Unite ci și pentru Europa. De aceea, luând în considerare această amenințare, este nevoie de apărare antirachetă a NATO. „Experții noștri lucrează la tehnologie și la îmbunătățirea sistemelor noastre antirachetă”, a declarat Stoltenberg. „Acesta este motivul pentru care am dezvoltat propriul sistem anti-rachetă care este extins în Europa”, a spus el, referindu-se inclusiv la sistemul antirachetă de la Deveselu, din România.


Citește și: EXCLUSIV/ Eșecul a doi procurori militari de a face dreptate până la capăt sau ”succesul” de a scăpa un general de la o pedeapsă cu închisoarea (dosar)


Close
Închide
  Close