Caria dentara reprezinta afectiunea care genereaza o serie de probleme la nivelul dintilor: probleme functionale, estetice, ocluzale (masticatorii).
Caria dentara poate fi simpla sau complicata. Cariile simple afecteaza structurile dure dentare, fara interesarea pulpei dentare (nerv+vase sangvine). La multi pacienti caria simpla poate sa nu prezinte simptomatologie clinica (dureri la rece, acru, dulce). In conditiile in care sunt depistate din timp (prin control stomatologic) tratamentul cariilor simple este usor, constand in indepartarea dentinei alterate si obturarea cavitatii (plombe dentare). Descoperirea la timp a cariei simple se poate face de catre fiecare in parte prin studierea arcadelor dentare sau cu ajutorul atei dentare (depistarea cariilor interdentare). Cea mai buna metoda insa este controlul stomatologic.
In cazul in care cariile nu sunt depistate in faza primara, ele se complica cu afectiuni ale pulpei dentare: pulpite, necroze, gangrene. In cazul pulpitelor durerile sunt foarte mari, ajungand sa nu cedeze la antialgice. In aceste situatii singura solutie de a scapa de durere este prezentarea la medicul stomatolog. Ca tratament, pe langa indepartarea dentinei alterate se face si tratamentul endodontic (al canalelor radiculare). In situatia gangrenei pulpare, tratamentul este mult mai complicat deoarece de multe ori apar afectiuni apicale (a osului din jurul radacinii).
Netratarea la timp a cariei complicate poate duce la fracturi coronare, radiculare si chiar la pierderea dintelui.
De multe ori tratamentul cariei poate fi insotit din cauza distructiilor mari dentare de tratamente protetice (acoperirea dintilor cu coroane).
In concluzie, descoperirea la timp a procesului carios ne poate scuti de durere, de un tratament stomatologic complicat si mult mai scump decat in cazul tratamentului unei carii simple.
Dr. Ada Epistatu
Medic stomatolog