De Adrian Cochino,

La trei săptămâni după ce primul caz de infecție a fost confirmat, orașul New York a atins un record îngrijorător.

Metropola americană, împreună cu suburbiile, avea luni aproape 17.000 de cazuri confirmate, adică 5% din totalul cazurilor globale.

În total, SUA au raportat în jur de 34.000 de cazuri de infecție.

În tentativa de a controla criza, guvernatorul statului, Andrew Cuomo, a cerut oficialilor federali să naționalizeze producția de echipamente medicale și a cerut autorităților orașului să îi determine pe oameni să rămână în case.

El a recomandat chiar închiderea unor străzi, pentru a lăsa mai mult loc pietonilor și pentru a împiedica astfel aglomerația.

Guvernatorul a mai anunțat duminică că pregătește statul pentru primul val de pacienți inclusiv prin pregătirea unor spitale temporare în suburbiile New York-ului.

Spitalele din regiune au anunțat deja o creștere a numărului de pacienți cu coronavirus și întrevăd posibile lipsuri de resurse critice, precum ventilatoare sau măști.

”Nu sunt fericit să vă spun asta”

Creșterea rapidă a numărului de cazuri a fost dezvăluită de campania de testare demarată de autorități. Răspândirea coronavirusului în comunitate, deci nu din surse externe, este acum ceva obișnuit.

Medic la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Hunedoara: “DSP ține testele COVID-19 la sertar”
Recomandări

Medic la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Hunedoara: “DSP ține testele COVID-19 la sertar”

 

Potrivit primelor statistici, unul din opt pacienți din acest stat a avut nevoie de spitalizare. Cel puțin 150 muriseră până luni. Cele mai multe decese, a precizat guvernatorul, fuseseră înregistrate în rândul persoanelor de peste 70 de ani.

Cuomo și primarul orașului, Bill de Blasio, au subliniat în mai multe rânduri că New York-ul nu va fi închis total și că toate liniile de transport vor rămâne funcționale. Dar amândoi au avertizat că vor urma luni de restricții.

New York-ul s-a golit parțial deja, după ce mulți americani au început să lucreze de acasă, iar majoritatea magazinelor s-au închis.

Iar estimările celor doi oficiali sunt sumbre.

Guvernatorul a apreciat că 40 până la 80% din populația statului va fi infectată cu noul virus. Și primarul orașului a fost la fel de sincer. ”Orașul New York este acum epicentrul crizei din SUA. Nu sunt fericit să vă spun asta și nu sunteți fericiți să o auziți”, a spus el.

Bill de Blasio, care a fost foarte critic cu privire la măsurile luate de guvernul federal, a anunțat că a vorbit cu președintele Donald Trump, duminică, și că acesta dă semne că a înțeles cât de urgentă este situația.

Citeşte şi:

Germania anunță deja o veste bună. Rata de infectare încetinește: ”Optimism precaut”

LIVE UPDATE – Coronavirus în Europa | Italia anunță încă 837 de decese, dar speră că a atins apogeul crizei

Noi reguli pentru testarea COVID-19. Ce persoane vor avea prioritate și cine nu va fi testat

Ordonanța militară 6 la MAI, reacția dură a lui CTP: „De ce acum?”
GSP.RO

Ordonanța militară 6 la MAI, reacția dură a lui CTP: „De ce acum?”

Horoscop 31 martie 2020. Vărsătorii devin o sursă reală de stres
HOROSCOP

Horoscop 31 martie 2020. Vărsătorii devin o sursă reală de stres