Primul care s-a dus a fost Dumitrache. ‘Florica’ a luat cu el dincolo ‘marea fenta tripla’, pe care o inventase in Mexic 1970. Ieri, fotbalul romanesc a mai suferit o lovitura crunta. La 60 de ani, a plecat dintre noi si Nicolae Dobrin, ‘Gascanul de Aur’, rebelul care a facut din acest sport o arta. ‘Nea Gicu’, Balaci, Hagi. Care dintre ei a fost cel mai mare? De acolo, din ceruri, am primit raspunsul! Dar cu ce pret si cu ce durere!


Nicolae Dobrin, cel mai mare fotbalist al Romaniei, a incetat din viata. Fosta glorie a echipei FC Arges a murit ieri dimineata, la ora 7.20, in Sectia Reanimare a Spitalului Judetean Arges. Pana in ultima clipa a fost tinut de mana de sotia lui, Gica, si de fiul sau Danut. A fost constient si in cele din urma momente ale vietii a vorbit cu cei dragi tot despre cea mai mare iubire a lui, fotbalul.

Primul om care a anuntat moartea ‘Printului din Trivale’ a fost dr. Constantin Paun, seful sectiei Reanimare, chiar medicul care l-a ingrijit in ultimele zile din viata: ‘Dobrin a fost operat in urma cu mai multe luni de cancer la plamani. La noi a ajuns cu metastaze generalizate pulmonare, cerebrale, lombare si hepatice. A murit acum cateva minute dupa o scurta si grea suferinta… A intrat in stop cardio-respirator…’.

?n doar cateva minute, toata lumea din Spitalul Judetean a aflat ca  marele Dobrin a murit. Pacienti, medici, infirmiere, toti s-au strans in fata usii sectiei Reanimare. Chiar atunci a iesit si sotia lui Dobrin. Gica era alba ca varul si plangea. Aproape purtata pe brate de sora si nepoata ei, doamna Dobrin ne-a spus: ‘Ce vreti, dragii mei?! Este o durere… Lasati-ma in pace! Nu pot sa va spun nimic acum…’. I s-a facut rau si cateva asistente au stropit-o cu apa ca sa-si revina. A plecat insotita de fiul ei, Danut, spre casa sa pregateasca hainele si toate cele trebuincioase pentru inmormantare.

La scurt timp dupa aceea, din sectie a iesit si dr. Gabriel Copciag, directorul Spitalului Judetean, care a spus, vizibil impresionat: ‘Nu a stiut niciodata de ce boala necrutatoare sufera pentru ca familia a vrut sa-l menajeze. Aseara (n.r. – joi seara)  am vorbit cu el si m-a impresionat pentru ca imi povestea tot despre fotbal…’. Asa cum cere procedura in astfel de cazuri dupa doua ore de la constatarea decesului, trupul neinsufletit al lui Gicu Dobrin a fost dus la morga Spitalului Judetean, unde a fost tinut pana spre dupa-amiaza, apoi a fost depus la capela Cimitirului Sf. Gheorghe, acolo unde s-a desfasurat un pelerinaj impresionant.


Ce cruda e soarta! Extremele acestei poze, Dumitrache si Dobrin (dreapta), nu mai sunt! In fotografia din 1970 mai apar Nunweiller, Lucescu si Dinu (de sus in jos)


Va fi inmormantat luni langa stadionul care ii poarta numele


Nicolae Dobrin va fi inmormantat luni, la ora 14.30, la Cimitirul Militar Sfantu Gheorghe din Pitesti, aflat in apropierea stadionului din Trivale, care-i poarta numele. Toate cheltuielile vor fi suportate de administratia locala.


Program ceremonial

Ieri: Depunerea sicriului la Capela Cimitirului Sf. Gheorghe
Azi: ora 10.00 – Depunerea corpului neinsufletit la stadionul Nicolae Dobrin. Pelerinaj pentru omagii si depunere de coroane la catafalc
Luni: ora 11.00 – Ceremonialul oficial de inmormantare – stadionul Nicolae Dobrin; ora 13.00 – Slujba de inmormantare – Catedrala Sf. Gheorghe; ora 14.30 – ?nmormantarea; ora 15.30 – Restaurantul Muntenia – Praznuirea in memoria Maestrului Nicolae Dobrin.


Zi de doliu national

Primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc, a afirmat ca intentioneaza sa faca toate demersurile posibile astfel incat ziua in care Dobrin va fi inmormantat sa fie declarata zi de doliu national: ‘In 1995, Dobrin a fost primul pitestean declarat Cetatean de Onoare. Dobrin a fost un om fenomenal, o inteligenta deosebita si avea niste calitati native iesite din comun. Pentru noi toti este o pierdere enorma’. Presedintele Traian Basescu l-a decorat, ieri, post-mortem, pe marele fotbalist Nicolae Dobrin cu Ordinul National Serviciul Credincios in Grad de Cavaler in semn de inalta apreciere si admiratie pentru exceptionala sa cariera de fotbalist.


Minut de reculegere pe toate stadioanele

FRF a decis ca, inaintea tuturor jocurilor care se vor disputa in acest sfarsit de saptamana – la toate ligile si la toate nivelurile -,  sa se pastreze ‘un moment de reculegere in memoria celui care a fost Nicolae Dobrin, un simbol care va ramane mereu in memoria noastra’.


Gica Dobrin: „Sunt daramata”


Joi seara, la spital a venit fiul ‘Gascanului’, Danut Dobrin. Cea care a stat tot timpul alaturi de ‘Gascan’, de 40 de ani incoace, a fost sotia sa, Gica. Ieri, la 8.25, Gica Dobrin a iesit din salon, sustinuta de sora ei si de o nepoata. ‘E o durere prea mare ca sa mai pot rosti vreun cuvant. Sunt daramata’, a spus Gica.


„Din punct de vedere social, a reprezentat un fenomen. Acolo unde juca el stadionul se umplea. E o pierdere enorma pentru fotbalul romanesc, pentru societatea romaneasca, pentru fotbalul international. Nicolae si sotia sa, Gica, au reprezentat un cuplu indestructibil si un exemplu pentru alte perechi din fotbalul romanesc.” Mircea Sandu


„Nu era doar un talent iesit din comun, unul dintre cele mai mari pe care le-a avut Romania, ci si un familist convins. Era un om ales. Dribla cate 11 jucatori intr-un meci. Rar poti sa vezi asa ceva. Daca exista ceva pe lumea cealalta, Dobrin sigur ajunge in Rai.” Dumitru Dragomir


„Nu-mi vine sa cred ca a murit. Ultima oara am fost la spital amandoi. Slabise rau si mi-am dat seama ca era ceva necurat. S-a stins prea devreme. Am fost unul dintre cei mai buni prieteni ai lui. Am aparat culorile tarii in multe meciuri si stateam cu el in camera.” Rica Raducanu


„Dobrin era un lider al intregului stadion. Nu mai vorbesc de o serie intreaga de generatii care au crescut cu Dobrin in minte si in ideea de a-l imita. E o pierdere imensa pentru fotbalul international.” Mircea Lucescu


„Strada Mutu? Nu, strada Dobrin!”


Fan-clubul lui Adrian Mutu a depus la Primaria Pitesti o cerere prin care propune ca strada pe care a copilarit Adi sa-i poarte numele. La fel e posibil sa se intample si in cazul lui Dobrin.

De la Florenta, Adi Mutu s-a rugat in zadar pentru sanatatea lui Gicu Dobrin.

‘Imi plange sufletul. Vestea mortii lui m-a ravasit. Rugati-va alaturi de mine pentru tihna lui acolo, in ceruri. M-am apucat sa joc fotbal vazandu-l pe el, la fel ca si alti copii! Nu ma pot abtine din plans’, a fost discursul emotionant al fotbalistului Fiorentinei, care i-a platit ‘Gascanului’ tratamentul pentru operatia pe care a suferit-o in primavara, de extirpare a unei tumori canceroase la plamani.

Adi vine in Romania

Intrebat ce parere are de faptul ca strada pe care a copilarit ar putea purta numele lui, Adi a raspuns: ‘Nu are nici un rost. Toate strazile din Pitesti ar trebui botezate Nicolae Dobrin, nu Mutu’. Adi urmeaza sa vina luni in Romania, pentru a fi prezent la inmormantarea lui ‘Nea Gicu’.


„Sunt bine, va pup pe toti”


Daniel Barbu, redactor-sef la jurnalul ‘Societatea argeseana’, a fost ultimul ziarist care a discutat cu Dobrin. Dialogul a durat 10 minute si s-a purtat langa patul din salonul de la Reanimare in care era internat ‘Gascanul’.

Dobrin nu a dat impresia ca oboseste sau ca este grav bolnav. ‘Ma simt bine. Mai stau in seara asta aici si maine plec acasa! Te rog sa ii linistesti pe toti si sa le spui ca ii pup’, a fost mesajul fostului fotbalist. Acum, totul pare un cuvant de dincolo de noi. In ultimele sale clipe, Dobrin a vorbit de FC Arges: ‘Vom promova si stai sa vezi ce echipa ne facem la anul’. Si de nationala: ‘Bine ca ne-am calificat la Euro. Ce mare bucurie’.

Apropiatii spun ca Gicu a fost constient pana in ultima clipa, ba chiar a cerut o tigara inainte sa ‘plece’.


Din cauza unui joc de poker…

Misterul absentei lui Dobrin de la Mondialul din 1970, unde nu a jucat, desi a fost in lot, fusese elucidat recent chiar de catre fostul mare fotbalist. Intr-un material aparut in revista ‘Sport4all’ s-a istorisit povestea. Cu cateva luni inaintea turneului final, nationala se afla intr-un cantonament prelungit, in Cipru si Grecia. Cunoscut drept un jucator foarte bun de poker, ‘Gascanul’ a jucat intr-o seara contra dinamovistului Radu Nunweiller. Din cateva ‘maini’, Dobrin i-a luat adversarului 3.000 $, iar dupa doua seri, la ora revansei, l-a scuturat pe acesta de alti 12.000 de verzisori! Furios, dinamovistul s-a plans a doua zi colegilor sai de la club Dinu si Lucescu si s-a dus la antrenorul Angelo Niculescu si i-a spus: ‘Ori imi da toata suma inapoi, ori il pedepsesti, pentru ca altfel nu mai jucam noi, dinamovistii!’. Speriat, tehnicianul a trebuit sa aleaga. A renuntat la Dobrin! 


Cum l-a salvat Cornel Dinu…

Cu toate ca s-a aflat printre cei care l-au lucrat in 1970, la nationala, Cornel Dinu a devenit, in timp, unul dintre apropiatii lui Dobrin. In 1992, pitesteanul a suferit un accident minor in timp ce juca tenis de picior, dar a ignorat rana, care s-a infectat. Aflat la un pas de septicemie, ‘Gascanul’ s-a dus la doctor, care i-a spus ca nu are ce-i face si ca singura salvare poate veni numai de la Bucuresti. Afland despre cele petrecute, Cornel Dinu a intervenit de urgenta si, datorita relatiilor sale, l-a internat pe Dobrin la Spitalul Militar. Cei mai buni medici au facut echipa si i-au salvat piciorul si viata.


Dorit de Real Madrid…

In 1972, dupa o disputa FC Arges – Real Madrid, celebrul Santiago Bernabeu, presedintele gruparii iberice, a demarat tratativele pentru aducerea ‘Gascanului’ printre ‘galactici’. Statul roman ar fi incasat 2.000.000 de dolari din transferul lui Dobrin, o suma incredibila pentru acele vremuri, insa Ceausescu a oprit tratati-vele, spunand ca nu-l intereseaza banii, pentru ca romanii nu au voie sa plece sa munceasca pentru straini! Pana la urma, Gicu a ajuns pe stadionul marelui Real, ca invitat la meciul de retragere al lui Gento.


Driblase candva moartea…

Marti, 13 octombrie 1969. S-a urcat la volan, dupa un chef monstru de dupa o victorie. S-a angajat intr-o depasire necalculata si s-a ciocnit frontal cu un camion. In mod incredibil, desi Dacia se facuse armonica, a scapat nevatamat! ‘A fost o zi groaznica. Am fost distrus cand am aflat ca tatal meu decedase in aceeasi dupa-amiaza si – fatalitate – exact la aceeasi ora, 18.45, la care eu ma izbeam cu Dacia de camion. Era sa murim amandoi in acelasi timp; eu am scapat ca prin minune, el s-a dus la Dumnezeu, la 50 de ani’, povestea Dobrin. De atunci, nu s-a mai urcat niciodata baut la volan


„Te vom iubi mereu”

La morga spitalului au venit si cativa dintre membrii galeriei FC Arges. ‘Nu ne asteptam, e o lovitura cumplita pentru noi. Stiam ca este bolnav, dar nu ne-am inchipuit ca va muri’, ne-a spus Emil Popa, seful galeriei. Suporterii au pus chiar in fata usii de la morga un fular alb-violet. Au taiat o sticla de plastic in care au pus nisip si toti au aprins lumanari in memoria idolului lor. De asemenea, fanii au scandat numele lui Dobrin si au strigat ‘Te vom iubi mereu’, incercand sa aline durerea familiei ‘Gascanului’.  Cristian Boureanu si sotia lui, Valentina Pelinel, au depus si ei, ieri, un buchet de flori, la intrarea in Spitalul Judetean din Pitesti.


Print si cersetori


Nu moartea l-a dus pe Nicolae Dobrin in legenda, ci insasi viata lui a fost un mozaic de intamplari traite de el si povestite de altii, creionandu-i un portret de haiduc taciturn. Pasare rara, a fost prins intr-o colivie prea stramta, tesuta parsiv de vremurile pe care le-a trait si de oamenii pe care i-a intalnit. Nu a fost lasat sa joace la Mondiale si i s-a interzis sa plece la Real Madrid. Pentru un fotbalist, nu exista durere mai mare. Ar fi putut fi chiar un capat de drum. Suflet boem si nobil, ‘Printul din Trivale’ si-a zis ca asta ii e soarta, continuand sa-i fericeasca pe oameni, de la Pitesti la Petrosani, de la Targoviste la Baia-Mare. Dobrin nu a fost o vedeta, a fost un misionar al fotbalului. A trecut prin viata plutind, cu zambetul sau fragil si cu mingea la picioarele-i fermecate, spre o poarta pe care a gasit-o intr-o dimineata cetoasa de octombrie.


Nicolae Dobrin


– Data nasterii: 26.08.1947 (Pitesti).
– Debut in Divizia A: 1 iulie 1962, Stiinta Cluj – Dinamo Pitesti 5-1. A fost cel mai tanar debutant in primul etalon.
– Cariera: Dinamo Pitesti, FC Arges (1959-1980 si 1982), CS Targoviste (1980-1981).
– Divizia A: 409 jocuri, 111 goluri.

De doua ori campion al Romaniei (1972, 1979).

– Debut in nationala: 1 iunie 1966, RFG – Romania 1-0 
– Total nationala: 47 jocuri, 6 goluri 
– Debut cupele europene: 28.09.1966, Dinamo Pitesti – FC Sevilla 2-0.
– Total cupe europene: 25 jocuri, 8 goluri 
– Cel mai bun fotbalist roman: 1966, 1967, 1971.
– A antrenat in Divizia A numai pe FC Arges (1982-1985, 1992, 1998- 1999 si 2001), adunand ca tehnician 138 de jocuri. 
Era maestru emerit al sportului.


 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute așa
FANATIK.RO
Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute așa
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Viva.ro
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
GSP.RO
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
FANATIK.RO
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
Bătrân din Capitală păcălit de o femeie care a pretins că e nepoata lui. Dialogul filmat de o cameră instalată de fiica lui
Știrileprotv.ro
Bătrân din Capitală păcălit de o femeie care a pretins că e nepoata lui. Dialogul filmat de o cameră instalată de fiica lui
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
Unica.ro
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Observatornews.ro
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun
HOROSCOP
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI