Principalele declaraţii ale primarului general Nicuşor Dan:

 • A fost o minciună administrarea oraşului în ultimii ani. S-a ocupat de lucruri de suprafață. Bucureștiul, așa cum l-am preluat, era un pacient în comă la terapie intensivă. Singurul lucur pe care poti să-l faci în acest caz a fost stabilizarea acestui oraş.
 • Am preluat oraşul în faliment. Am fost în pericol să nu organizăm Euro 2020 pentru că am avut conturile blocate.
 • Am fost aproape să reziliem contractul pentru stația de epurare de la Glina.

Când am intrat în primărie am întrebat câţi bani avem în cont, iar răspunsul a fost 3 milioane, iar la întrebarea de datorii avem, răspunsul a fost că avem de dat de o mie de ori mai mulţi bani decât aveam în cont. Şi erau cheltuieli curente. Așa cum am spus, primăria era într-un faliment nedeclarat. Investiții blocate, datorii pentru autobuzele Otokar.

Nicuşor Dan:
 • Acum avem o situație financiară stabilă, nu avem conturile blocate, am deblocat investițiile și suntem credibili pe piață. Am restructut cheltuielile primăriei și subordonatelor. Primele șapte luni din 2021 – economie de 50 de milioane de lei.
 • Am definitivat procedurile noastre administrative pentru a închide 14 din 16 companii municipale. Din cele 14, vor fi disponibilizați 2.700 de oameni, mulți au plecat deja. Au mai rămas de închis Parcuri și Protecție Civilă. Mai ținem niște companii, Iluminatul public, semafoare și Deratizare și Imobiliare.
 • Vom păstra evident STB și Termoenergetica și Energetica și Trustul de Clădiri Metropolitane.
 • Am reușit să deblocăm toate marile proiecte: stația de epurare de la Glina va fi finalizată în 2022, doamna Ghica, în septembrie, parcarea din Pantelimon, finalizată în octombrie. De asemenea, continuă lucrările la fostul sediu al PS5, care va fi gata în 2022.

Punem ordine în haosul pe care l-am găsit. Din disperare că nu are proiecte, Firea s-a apucat să ia de la sectoare. Precum reabilitări de blocuri, pe care nu le-a făcut. Sau s-a apucat să asfalteze niște terenuri din Prelungirea Ghencea. Au intrat pe terenurile lor fără să-i exproprieze. Trebuie să transferăm investițiile mici și medii la sectoare, ca PMB să se ocupe de cele mari.

Nicuşor Dan:
 • Am găsit jale în Primăria Capitalei. O instituție cu 5.000 de litigii, care avea contracte cu firme de avocatură specializate pe diferite domenii, dar pe care nu le mai plătise de doi ani. Am găsit dosare cu mize de milioane de euro neatribuite caselor de avocatură pentru că primăriei îi era rușine, fiindcă nu le mai plătise. Am eșalonat, am plătit.
 • Vom analiza contractele de închiriere din Herăstrău și cartierul francez. Analiză pe terenuri de interes pentru Primărie. Am alocat unei firme de avocatură gropile de gunoi. Am alocat analiza și propunerea de modificare a Codului Fiscal în ceea ce privește împărțirea taxelor între Primăria Generală și cele de sectoare.
 • De exemplu, PMB plătește subvenții pentru transport, dar dacă un călător e prins fără bilet, amenda o plătește la Primăria de sector.
 • Am semnat contractul pentru achiziția tramvaielor, primul va veni în vara anului viitor. Am lansat licitația și până în 2023 vom avea 100 de autobuze electrice. Am trecut la tarifare orară, avem abonamente comune cu Metrorex.

În privinţa sistemului energetic, venim după 12 ani de bătaie de joc în care sistemul a ajuns în pragul colapsului. Am semnat contractul de finanțare cu Comisia Europeană. Am parcurs procedurile pentru achiziția Elcen. Noi am făcut partea administrativă, aștept sprijin de la Guvern pentru a încheia până la sfârșitul anului.

Nicuşor Dan:
 • De câte ori voi avea ocazia voi spune cât de important este urbanismul pentru dezvoltarea unui oraș. Degeaba faci lucrări de infrastructură dacă dai drumul la construire haotică. Bucureștiul are nevoie de dezvoltare, însă trebuie să fie profesionistă. Apogeul dezvoltării speculative îl vedem în PUZ-urile de sector. Am luat o decizie bună să le suspend. Sa nu credeți că am dat acea hotărâre și lucrurile s-au oprit acolo. Am avut un atac violent în instanță din partea unor ONG-uri paravan care au angajat mari case de avocatură pentru contestare. Am avut un atac împotriva PUG. Asta ar însemna să mai existe o regulă de construire în București, oricine să construiască ce vrea oriunde. Am câștigat cele 12 procese de pe zona asta.
 • Avem 80 de litigii pentru contestarea autorizațiilor de construire. În situaţia în care PUZ-urile sunt nelegale ne vom duce în instanţă cu ele. Nu am venit aici să acoperim PUZ-urile nelegale ale fostei administraţii.
 • Am oprit acele avize generale de toaletare pe care PMB le dădea la început de an și prin care erau nenorociți copacii. Depunem azi dosarul pentru preluarea Parcului Văcărești.
 • Este în curs de achiziție un studiu de mediu care să ne spună precis care sunt sursele de poluare a aerului în București, care sunt procentele de poluare. Pentru a elabora un plan de măsuri realist.
 • Avem în lucru cu echipele de avocați un regulament unitar la nivel de București pentru funcționarea operatorilor economici. În prezent, sunt 6 tipuri de regulamente pentru fiecare sector. Dacă nimic nu s-a schimbat de la autorizarea precedentă să fie nevoie doar de o declarație pe propria răspundere, nu de refacerea întregului dosar.
 • Din octombrie vom organiza cel mai mare eveniment de sporturi electronice, urmărit de 100 de milioane de oameni şi care are premii 40 de milioane de dolari. Un nou eveniment care pune Bucureștiul pe hartă.
 • În 10 luni de mandat Arena Naţională a generat încasări de 5,6 milioane de lei, fără Euro 2020, iar cu jocurile de la Euro suma ajunge la 12 milioane de lei. Spre comparaţie, administraţia Firea încasa în medie 2 milioane de lei pe an.

Întrebat de ce nu a dat curs celor 700 de cereri de audienţă, primarul general al Capitalei a precizat că a primit şi mii de solicitari scrise, iar din punctul său de vedere cel mai eficient lucru este să abordeze probeleme strucuturale ale oraşului care afectează mii de oameni.

Legat de taxa de parcare de pe bulevardele din sectorul 4, Nicuşor Dan a spus că urmează să elaboreze un regulament de parcare în Bucureşti, care să cuprindă toate aceste aspecte. „Prefer să rezolvăm problema parcării în Bucureşti”.


Cu o zi înainte de acest bilanț, primarul general al Capitalei a mers în vizită în parcul Cişmigiu şi le-a transmis angajaților Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, aflată în subordinea Primăriei Capitalei, că au o săptămână pentru a îmbunătăți starea parcului.

Pe 24 iulie, Alin Stoica, prefectul Capitalei, anunţa că nu este mulţumit de activitatea primarului general al Bucureştiului, Nicuşor Dan.

„Aveam așteptări mult mai mari și din punctul de vedere al modului în care se fac lucrurile, și din punctul de vedere al vitezei cu care să se întâmple lucrurile”, spunea Alin Stoica.

Citeşte şi:

Șoselele morții. Care sunt cele mai periculoase drumuri din țară și câte accidente au avut loc în ultimii 10 ani

Detectivi francezi, trimiși în România pentru a relansa ancheta în cazul Mihaelei Miloiu, tânăra ucisă cu bestialitate în Elveția. „Căutăm adevărul”

Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
PARTENERI - GSP.RO
Ce spune un iranian despre România. Toți i-au zis: „Nu te duce la București! Sunt oameni săraci„
Uniunea Europeană, anunţ de ultimă oră despre interzicerea centralelor termice de apartament
Playtech.ro
Uniunea Europeană, anunţ de ultimă oră despre interzicerea centralelor termice de apartament
Imaginea durerii: Două fetiţe de patru și șase ani, care aveau la ele doar o foaie cu o adresă, au fost găsite rătăcind lângă granița americană
Observatornews.ro
Imaginea durerii: Două fetiţe de patru și șase ani, care aveau la ele doar o foaie cu o adresă, au fost găsite rătăcind lângă granița americană
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
HOROSCOP
Horoscop 16 octombrie 2021. Racii caută siguranță prin orice mijloace, dar contextul este destul de haotic
RCA 2021. Cum să nu plătești prea mult pentru asigurare, după ce prețurile au explodat
Știrileprotv.ro
RCA 2021. Cum să nu plătești prea mult pentru asigurare, după ce prețurile au explodat
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021
PUBLICITATE
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021