MENIU CAUTĂ
12 Noi. 2017 21:35

#SalariileRomanilor. Mii de oameni au protestat în București și în alte orașe, împotriva noilor măsuri fiscale

Distribuie

Mii de oameni au ieșit în stradă duminică, 12 noiembrie, în București și mai multe orașe din țară, dar și în diaspora. Oamenii au protestat împotriva OUG de modificare a Codului Fiscal, precum şi faţă de proiectele de modificare a legilor justiţiei.

Protestele de duminică s-au desfășurat fără incidente majore. În Piața Victoriei, un protestatar a fost luat pe sus de jandarmi, după ce a încercat să arunce cu hârtie igienică deasupra gardului din fața sediului PSD. În acel moment, protestatarii au început să se îmbrâncească cu jandarmii. Proteste au fost și în alte orașe din țară. Oamenii au scandat împotriva guvernului și a PSD.

UPDATE ora 21:00. La Brașov au fost aproximativ 800 de persoane la protest. Oamenii s-au adunat în fața Prefecturii, iar de acolo au pornit în marș spre Piața Sfatului, până în fața sediului PSD, unde au scandat lozinci împotriva guvernului. Protestul s-a încheiat fără incidente.

UPDATE ora 20:52. Numărul manifestanților din centrul Timișoarei a depășit 2.000. Protestul s-a încheiat fără incidente, în jurul orei 21.

Și în Cluj, numărul protestatarilor a depășit 2.000.

UPDATE ora 20:15. Incident în timpul protestelor din București. Un bărbat care a vrut să arunce cu hârtie igienică peste gardul din fața sediului PSD a fost luat pe sus de jandarmi și dus la duba Jandarmeriei. În acel moment, ceilalți protestatari aflați în fața sediului PSD au început să se îmbrâncească cu protestatarii.

Este singurul incident care a avut loc până în acest moment.

FOTO: Adi Manolache

 

UPDATE ora 19:51. Numarul protestatarilor din centrul Timișoarei a continuat să crească, astfel că, la jumătate de ora de la începerea protestului, în Piața Victoriei se aflau peste 1.000 de persoane. Ei au pornit într-un marș spre Palatul Justiției, pe drum scandând: „Hoții', „PSD ciuma roșie', Rezistăm, nu cedăm', „Azi în Timișoara mâine în toată țara și alte mesaje. S-au auzit și huiduieli multe, dar și vuvuzele.

UPDATE ora 19:45. În Capitală, protestatarii au ajuns în fața sediului PSD. Oamenii huiduie și scandează lozinci împotriva Guvernului.

UPDATE ora 19:40. În Cluj protestează circa 1.000 de persoane. Printre sloganurile manifestanșilor se numără 'PSD=Partidul Slugoilor lui Dragnea' sau 'Ziua sunt corporatist, seara #rezist'. În jurul orei 19.25 protestatarii au pornit în marș pe Bulevardul Eroilor, potrivit stiridecluj.ro.

FOTO: stiridecluj.ro

UPDATE ora 19:30. În București, protestatarii au pornit în marș spre sediul PSD. Circulația pe Șoseaua Kiseleff este restricționată în aceste momente între Arcul de Triumf și Piața Victoriei.

UPDATE ora 19:25. În Timișoara, peste 500 de persoane au ieșit, duminică, în stradă. Din centrul Timișoarei răsună sloganuri precum Rezistăm, nu cedăm', DNA să vină să vă ia', Nu vrem să fim conduși de hoți'. Se cere demisia guvernului. Oamenii sunt nemulțumiți de ordonanța pentru modificarea Codului Fiscal, care a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Protestatarii au venit pregătiți cu steaguri și pancarte. Majoritatea și-au prins pe haine hârtii A4 pe care au scris REZIST'. Printre nemulțumiți se află și mulți copii.

FOTO: Raluca Diaconu

UPDATE ora 19:06. Aproximativ 40 de persoane au protestat, duminică seară, în centrul municipiului Galați, față de măsurile fiscale și proiectele de modificare a legilor justiției. Manifestanții au scandat „Hoții”, „Nu plecăm acasă, hoții nu ne lasă” sau „Guvern de secretare și nulități penale”.

Cei aproximativ 40 de protestatari s-au mobilizat pe Facebook și au venit duminică seară în față sediului Prefecturii din Galați, locul obișnuit al protestelor. Au adus trei bannere pe care se putea citi „Ne-am săturat”, „Nu vrem să fim o nație de hoți” și „Pe noi ne manipulează conștiința” și au scandat Hoții”, „Nu plecăm acasă, hoții nu ne lasă”,  Guvern de secretare și nulități penale” sau „Kovesi nu uita, Galațiu-i de partea ta”. Manifestanții și-au exprimat nemulțumirile privind măsurile fiscale, spunând că se tem că acestea vor conduce în realitate la scăderea veniturilor, dar și față de proiectele de modificare a legile justiției.
FOTO: Ovidiu Matache

UPDATE ora 18:50. Câteva sute persoane protestează la această oră în București. De asemenea, câteva sute de persoane protestează și la Cluj-Napoca și Brasov, iar câteva zeci la Bistrița, Pitesti, Galați, Alba Iulia, Baia Mare și Tulcea, informeaza Agerpres. Oamenii se opun noilor măsuri fiscale adoptate de Guvern miercuri, prin ordonanță de urgență. Una din aceste măsuri este trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat.

Protestatarii scandează lozinci anti-guvernamentale și anti-PSD, flutură steagurile României și UE, bat la tobe.

În Capitală, oamenii s-au adunat în faţa Guvernului, urmând să plece în marş spre sediul PSD de pe Kiseleff, în care să arunce cu hârtie igienică.

Alte proteste vor avea loc şi în Alba Iulia (în faţa prefecturii), Arad (în faţa primăriei), Alexandria (Casa de Cultură), Baia Mare (Piaţa Revoluţiei), Bistriţa (Piaţa Petru Rareş), Braşov (Prefectură), Brăila, Constanţa (Prefectură), Constanţa (Piaţa Mihai Viteazu), Focşani (Piaţa Unirii), Galaţi (Prefectură), Iaşi (Piaţa Unirii), Oradea (Piaţa Unirii), Ploieşti, Râmnicu-Vâlcea, Reşiţa (Centrul civic), Târgu Mureş (Prefectură), Târgu Ocna (primărie) şi Timişoara (Piaţa Victoriei).

De asemenea, şi românii din diaspora şi-au anunţat susţinerea pentru cei de la Bucureşti şi din ţară, organizând manifestaţii asemănătoare şi în Berlin (în faţa Ambasadei), Birmingham (Centenary Square), Bruxelles (în faţa Ambasadei), Glasgow (George Square), Londra, Milano (în faţa Consulatului), Munchen (în faţa Consulatului), Roma (Piazza dellEsquilino) şi Copenhaga (în faţa Ambasadei), potrivit Digi 24.

„OUG de modificare a Codului Fiscal a fost publicată, vineri seară, în Monitorul Oficial. Putem bloca ALDE-PSD să o pună în practică ieşind în stradă, în număr cât mai mare. Ieşirea în stradă este soluţia cea mai bună pentru a opri aceste modificări propuse de un guvern iresponsabil şi incapabil. Ce fac ei este un atentat la democraţie. Duminică ne strângem în Piaţa Victoriei, pentru a spune ca ne-am săturat, a venit momentul să plecaţi', scrie pe pagina de Facebook a evenimentului din Bucureşti, „Corupția ucide”.

Organizatorii spun că „sediul PSD nu este un obiectiv militar de siguranţă naţională', astfel că manifestanţii pot veni cu hârtie igienică, făcând referire la protestul de miercuri faţă de modificarea legilor justiţiei, când jandarmii au încercat să confişte sulurile de hârtie igienică pe care oamenii le aduseseră în Piaţa Victoriei pentru a le arunca spre clădirea Guvernului.

„Guvernarea trebuie să urmărească bunăstarea cetăţenilor, NU interesele proprii. Este responsabilitatea noastră, este viitorul nostru în joc, ţine de fiecare dintre noi, este necesar să luăm atitudine şi să nu le mai permitem să îşi bată joc. Vestea bună, sediul PSD nu este un obiectiv militar de siguranţă naţională, aşa cum este Guvernul, deci puteţi să aduceţi hârtie igienică cu voi', se mai precizează în postare.

De asemenea, organizatorii spun că modificarea Codului Fiscal, OUG care a fost publicată vineri, 10 noiembrie, în Monitorul Oficial, a avut şi efecte imediate, precum creşterea euro şi creşterea preţului combustibilului.

„Şi, pentru ce toate astea, pentru ce să storci şi mai mulţi bani? Pentru a-i lasa pe corupţi cu averile neatinse? (60 de milioane de euro ne datorează Dan Voiculescu şi încă 114 Radu Mazăre. (…) Oare pentru minerul rănit în accidentul din Uricani şi decedat din cauza bacteriilor din spital să fie? Ca să acorzi pensiile speciale, bonusuri şi alte venituri iraţionale şi nejutificate aleşilor?', explică ei.

„Considerăm că aceste modificări sunt de natură să afecteze grav independenţa justiţiei şi echilibrul puterilor în stat şi servesc doar interesele unui grup restrâns de indivizi inculpaţi sau condamnaţi penal ajunşi întâmplător în poziţii publice. O justiţie liberă este coloana unui stat de drept, iar noi, românii, alegem categoric să trăim doar într-o astfel de ţară', spun organizatorii protestelor din ţară despre proiectele de modificare a legilor justiţiei.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind Codul Fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial, vineri seară, la două zile de la adoptarea de către Cabinetul Tudose.

Pentru cei ce nu aflat încă, iată ce prevede Ordonanța de modificare a Codului Fiscal: Apare contribuția asiguratorie pe muncă, de 2,25%, ce va fi plătită de angajator.

Noile modificări fiscale sunt criticate de către sindicate şi patronate, deopotrivă, precum şi de către preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că „marea revoluţie fiscală' se transformă într-o „bulversare fiscală' ce va băga România „într-o aventură economică şi fiscală cu final trist'. „Este inadmisibil faptul că oamenii de afaceri nu îşi pot face planurile de business din cauza politicilor fiscale confuze„, a mai spus el.

În ceea ce privește Opoziția, PNL a anunţat, în urmă cu câteva zile, că iniţiază moţiune de cenzură şi organizează proteste în stradă, urmare a măsurilor fiscale adoptate de Guvern.

FOTO: Facebook.com/coruptia.ucide


CITEȘTE ȘI… EXCLUSIV. Florin Călinescu s-a apucat de gătit de nevoie: «Am învățat să fac la început lucruri simple, untură pe pâine»


 

Comentarii