Nouă ani de la moartea românului ”sclav în Italia”, abandonat pe un câmp. Exploatatorii, scoși basma curată

20 august 2017 23:30

Gheorghe Radu a fost primul român considerat victimă a sclaviei moderne în Italia. În urmă cu nouă ani, bărbatul din Dorohoi, care avea atunci 35 de ani și muncea la o fermă din Italia, a murit pe câmp și a fost lăsat acolo de colegii săi.

Zilele trecute, familia sa și o asociație italiană, Associazione Sociale e Culturale „Giuseppe Tedeschi” Onlus au organizat o ceremonie de comemorare a nouă ani de la trecerea în neființă a bărbatului. Momentul este cu atât mai dificil cu cât, de curând au fost achitați cei doi inculpați în dosarul deschis pentru moartea românului.

În 29 iulie 2008 Gheorghe Radu a fost găsit fără suflare pe un câmpurile din Nuova Cliternia, în centrul Italiei. Bărbatul de 35 de ani din Dorohoi, a plecat de acasă pentru a asigura un viitor mai bun soției Maria și fiicei Valentina. Rezident în Torremagiore, el lucra la negru în agricultură. În acea zi fatidică, a plecat la muncă cu noapta în cap, alături de alți români care culegeau și încărcau roșii.În cursul dimineții, la câteva ore după ce a început munca, lui Gheorghe Radu i s-a făcut rău, s-a prăbușit pe câmp și și-a dat ultima suflare sub ochii colegilor săi de muncă. Înfricoșați de o posibilă intervenție a poliției și de riscul de a fi îndepărtați din Italia pe baza Legii Bossi-Fini, oamenii care munceau alături de el au preferat să-l lase pe câmp și să nu cheme echipele de salvare. . Carabinierii au constatat că românul a murit în urma unui infarct, cauzat de oboseală excesivă şi de căldură.

Acuzați de ucidere din culpă

Nouă ani mai târziu, un magistrat de la Tribunalul din Larino, i-a achitat definitiv pe Domenico Scarano și Edilio Cardinale, proprietarii fermei la care lucra românul, judecați pentru ucidere din culpă în cazul lui Gheorghe Radu. Părțile civile constituite în acest caz, familia muncitoriului român și asociația Tedeschi, susțin că cei doi italieni, pentru care lucra bărbatul din Dorohoi, ar fi putut împiedica decesul acestuia dacă l-ar fi supus unui control medical, în urma căruia se putea identifica patologia cardiacă pe care o avea.Mai multe sindicate și asociații din Italia s-au alăturat în toți acești ani familiei bărbatului din Dorohoi pentru a obține dreptate și au dus cazul atât în Parlament cât și în Consiliul Regional, asociindu-l de fiecare dată cu sclavia modenă.

Sindicatele din Peninsulă l-au comemorat

”Împreună cu parohul din Nuova Cliternia și cu câțiva localnici am intervenit în mai multe ocazii la refacerea crucii așezate în șanțul în care a fost lăsat să moară Gheorghe, ne-am strâns în jurul familiei pentru a duce cazul atât în Parlament, cât și în Consiliul Regional prin mai multe interpelări, și am luptat împreună cu ei pentru a ridica vălul de deasupra fenomenului caporalatului din Puglia și Basso Molise cu scopul de a nu se mai repeta asemenea episoade. Vom continua să ne luptăm peste tot pentru ca să nu se așeze tăcerea asupra acelei morți la locul de muncă și pentru a i se face dreptate lui Gheorghe și tuturor muncitorilor agricoli exploatați, pentru lucrătorii ”clandestini” sau ”neregulari” (așa-numită muncă la negru) și imigranți care zilnic sunt utilizați pe câmpurile din sud, din Molise și Puglia”, a transmis Asociația Tedeschi cu ocazia celei de-a noua comemorări a lui Gheorghe Radu.

Românii printre victimele scalviei în Italia

Decesul lui Gheorghe Radu a fost doar unul dintre multele cazuri în care românii merși la muncă în Italia au ajuns victime ale scalviei moderne. Conaționalii nostri sunt unele dintre victimele cele mai frecvente ale sclaviei în Cizmă.Un raport arată că cel puțin 100.000 de oameni care lucrează în agricultura din Italia nu au forme legale de muncă și au condiții inproprii. 60% dintre cei care lucrează în agricultură nu au acces la servicii igienice și la apă curentă și peste 70% se îmbolnăvesc după intrarea în mecanismul inuman al muncii agricole sezoniere.Cel mai recent caz care a șocat presa internațională se referă la o serie de descinderi efectuate în Sicilia. Carabinierii au efectuat percheziții la 75 de ferme în care condițiile de muncă erau similare sclaviei.

Unul dintre cele mai grave cazuri au fost în Ragusa. Acolo, potrivit poliţiei italiene, culegătorii de roşii dintr-o fermă din această localitate din Sicilia munceau câte 13 ore pe zi pentru numai 25 de euro. Printre victime se numără şi 17 cetăţeni români, dintre care 12 femei. Trei persoane au fost arestate în acest caz.


VIDEO. Înmormântarea femeii sinucigașe de la Brănești și a celor trei fetițe. Trupul neînsuflețit al mamei, depus separat la capelă / GALERIE FOTO


 

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro