‘Acolo este Stefan cel Mare, mai la dreapta este Sfantul Dimitrie. In fata, chiar langa tabla, e Fecioara Maria, iar in dreptul bancii in care stau eu la ora de religie este Sfantul Gheorghe’, explica Soueidan Fares, elev in clasa a VI-a la Scoala ‘Tudor Arghezi’ (nr. 19), din Capitala. Intr-una din pauze, in clasa se naste o dezbatere aprinsa despre decizia ce ar putea fi luata foarte curand de Ministerul Educatiei: interzicerea icoanelor in scoli. Copiii sunt categorici si spun: ‘Nu ne scoateti icoanele din clasa!’.
Scoala nr. 19 este una din putinele institutii de invatamant din Capitala unde Patriarhia, impreuna cu Primaria au decis, in urma cu patru ani, sa infiinteze un laborator de religie. Astfel, cu ajutorul unor studenti de la Teologie, in doar cateva zile, peretii unei sali de clasa au fost ‘imbracati’ cu picturi ce infatiseaza cei mai importanti sfinti. ‘Din 2004 si pana in prezent, prin aceasta clasa au trecut sute de elevi.
„Aici a invatat si fiul lui Tariceanu”
Aici a invatat un an chiar si fiul premierului Calin Popescu Tariceanu si nimeni nu a avut absolut nici o problema. Insa, la sfarsitul anului trecut, mamica unei fetite s-a plans ca ii este indoctrinat copilul si ca nu mai vrea sa o lase sa invete in aceasta clasa. Problema a fost rapid rezolvata, iar acum sala e a unor copii de a VIII-a. Dar cel mai des aici functioneaza un laborator de religie’, ne-a declarat Florica Florescu, directoarea scolii.
Desi este de parere ca religia contribuie la modelarea sufleteasca a tinerilor, directoarea sustine ca daca va primi ordin sa scoata din scoala semnele religioase, va da jos iconitele, iar ‘clasa biserica’, cum au botezat-o copiii, va functiona numai ca laborator de religie.
Cum a inceput scandalul?
La solicitarea unui profesor de filosofie, anul trecut Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a recomandat Ministerului Educatiei sa scoata din toate institutiile de invatamant icoanele. Imediat, cazul s-a mutat in instanta, iar magistratii Curtii de Apel au propus ministerului sa stabileasca niste reguli in functie de care sa poata fi afisate simbolurile religioase. Acest lucru nu s-a intamplat, iar magistratii au decis saptamana aceasta sa mentina decizia de interzicere a icoanelor in scoli. ‘Pana nu se va lua o decizie la nivelul ministerului, icoanele nu vor fi scoase din scoli’, spune Marian Banu, inspector de imagine la Inspectoratul Scolar Bucuresti.
„Ne inchinam la altar inainte de lucrari”
Elevii si profesorii de la scoala generala din Tuglui, judetul Dolj, care si-au amenajat intr-una din clase o mica bisericuta, sunt revoltati de decizia interzicerii icoanelor in institutiile de invatamant.
Elevii spun ca s-au obisnuit cu altarul si icoanele din sala de clasa.
Unii merg in micutul lacas pentru a se ruga inainte de a intra la cursuri, altii vin doar inainte de lucrarile mai grele. Toti sunt impotriva scoaterii acestora din unitatile de invatamant. ‘Nu vreau sa ne ia icoanele din scoala. Uneori, ne inchinam la altar inainte de lucrari si spunem rugaciuni’, ne-a zis Alina, o eleva in clasa a VI-a.
‘La noi in scoala, profesorul de religie Dodenciu a muncit foarte mult si a pus suflet ca sa amenajeze altarul.
Nu stiu cum am putea sa le explicam parintilor ca trebuie sa distrugem acest loc. Nu vom lasa ca icoanele sa fie scoase din scoala, pentru ca nu mai suntem in timpul comunismului’, a declarat Paula Stanga, directoarea institutiei.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro