De Alina Vlad,

Iată câteva exemple de costuri:

Vinietă Austria – Anul acesta, Austria a decis să major e z e preţul pentru taxa de drum. Autoturismele vor plăti 8,7 euro pentru 10 zile, cu 0,2 euro mai mult faţă de anul trecut. Cei care vor să plece cu motocicleta vor avea de achitat 5 euro.
Vinietă Bulgaria – În Bulg a r i a , p r e ţ u l pentru taxă a rămas la acelaşi nivel ca în 2014. Astfel, maşinile vor plăti 5 euro pentru 7 zile sau 13 euro pe 30 de zile.
Vinietă Republica Cehă – a c ă te‑ai hotărât săţi petreci concediul în Republica Cehă, atunci nu uita de achiziţia vinietei. Pentru 10 zile vei avea de achitat 12 euro, iar pentru 30 de zile vei plăti 17 euro.
Vinietă Elveţia – În Elv e ţ i a , taxa de drum poate fi achitată doar pe un an şi costă 40 de franci, echivalentul a 38 de euro. Valoarea este la nivelul celei de anul trecut.
Vinietă Slovacia – A n u l acesta, Slovacia a decis să păstreze costul taxei de drum la acelaşi nivel ca şi în 2014. Pentru 10 zile, autoturismele vor avea de plătit 10 euro, iar pentru 30 de zile, valoarea vinietei creşte la 14 euro.
Vinietă Slovenia – În Slovenia, vinieta este împărţită pe două clase: 2A şi 2B. Pentru autoturismele încadrate în clasa 2A, taxa de drum este de 15 euro pe 7 zile, în timp ce pentru clasa 2B, valoarea este de 10 euro pentru o săptămână.
Vinietă Ungaria – Nici Ungaria nu a majorat preţul vinietei în 2015. Pentru autoturisme, taxa este de 10 euro pe săptămână sau 16 euro pentru o lună.

Cum se achită taxele?

Vinietele, spre exemplu pentru Austria, Ungaria sau Bulgaria, trebuie plătite în avans cu prima ocazie (de obicei la vamă, la prima benzinărie întâlnită, sau online) şi lipite pe interiorul parbrizului. Taxele plătite în funcţie de distanţa parcursă sau cele de trecere se plătesc la punctele de intrare ori de ieşire de pe autostrăzi sau la accesul în tunele/trecători/poduri. Plata se face în numerar sau cu cardul.

Ce se întâmplă dacă nu plăteşti

Dacă eşti prins fără vinietă în străinătate, trebuie să te pregăteşti pentru o cheltuială serioasă, de multe ori mai scumpă decât vacanţa în sine. Spre exemplu, în Austria, amenda este de 300 de euro, în timp ce în Slovenia poţi plăti chiar şi 800 de euro.
Noul număr Auto Bild, de azi la chioşcuriCea mai vândută revistă de profil din România prezintă în noul său număr lucruri extrem de interesante din lumea auto. Publicaţia Auto Bild aduce în prim plan cea mai inteligentă maşină din lume, noul Mercedes Clasa E, limuzina urmând să ajungă pe piaţa românească din primăvara viitoare. Nu lipsesc prezentările altor maşini şi nici test-drive-urile în premieră. De asemenea, cititorii Auto Bild se pot informa cu privire la cea mai mare competiţie auto din Europa, “Volanul de Aur”. Aflaţi toate detaliile în paginile revistei care se găseşte de astăzi la chioşcuri.

Reacția unei tenismene după ce după ce a văzut-o pe Serena Williams goală în vestiar: 'Am rămas șocată timp de o săptămână, pentru că e...'
GSP.RO
Reacția unei tenismene după ce după ce a văzut-o pe Serena Williams goală în vestiar: 'Am rămas șocată timp de o săptămână, pentru că e...'
Horoscop 29 mai 2020. Săgetătorii sunt acum mai înțelepți și poate mai curajoși
HOROSCOP
Horoscop 29 mai 2020. Săgetătorii sunt acum mai înțelepți și poate mai curajoși