Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > O biserică din lemn din Alba Iulia ar putea fi demolată. Monumentul istoric a fost pictat de o ucenică a lui Arsenie Boca

O biserică din lemn din Alba Iulia ar putea fi demolată. Monumentul istoric a fost pictat de o ucenică a lui Arsenie Boca

O biserică din lemn din Alba Iulia ar putea fi demolată sau strămutată, la inițiativa unui preot, spre nemulțumirea credincioșilor care vin aici să se roage de peste 20 de ani. Luat la întrebări de eneoriași despre soarta lăcașului de cult, preotul a chemat Poliția.

Biserica din lemn cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Antonie cel Mare” este în pericol, după cum susțin enoriașii din Alba Iulia. Lăcașul de cult, ridicat în 1769 în satul Brăzeşti din Munţii Apuseni, a fost strămutat la Alba Iulia în 1991, la inițiativa Zamfirei Constantinescu, stareţa Mănăstirii Prislop, scrie Opinia Transilvană.

Pictura monumentului istoric a fost realizată de sora Viorica Creţu, o ucenică a părintelui Arsenie Boca.

Enoriașii susțin că noul preot Silviu Nicolae Bucurenciu a început demersurile pentru strămutarea bisericii și construirea unui lăcaș de cult din piatră, conform Adevărul. Localnicii spun că se opun inițiativei și au venit la slujba de duminică pentru a-i cere explicații părintelui. Preotul nu a oferit explicații și a chemat Poliția.

Localnicii susțin că au depus un protest la Primăria Alba Iulia și au inițiat o petiție online pentru salvarea bisericii, care a fost semnată de aproape 1.600 de persoane.

„Această biserică nu este o simplă clădire din piatră rece. Această biserică are suflet este locul în care mă regăsesc şi în care copiii noştri aleg să-şi unească destinele, este locul nostru de suflet, oază noastră de credinţă. Nu faceţi sacrilegiul de a ne lipsi de pacea şi liniştea acestui minunat locaş!”, a scris unul dintre semnatarii petiţiei.

Potrivit iniţiatorului petiţiei, „din intenţiile făcute publice de către noul preot paroh rezultă că se fac demersuri pentru strămutarea bisericii în vederea construirii uneia noi, ”.

Ca urmare, credincioşii din parohie îi primarului Mircea Hava să nu autorizeze strămutarea lăcaşului de cult.

sursă foto: Opinia Transilvană


Citește și REPORTAJ/ Câțiva tineri renovează cu suflet casele dărăpănate ale bătrânilor din Banat: „Case vechi de 100 de ani. 100 de ani de la Marea Unire” (FOTO)


 

 
 
Close
Close
Închide