Mergi direct la conținut »
Gestul simplu care le readuce zâmbetul femeilor bolnave de cancer: ”Peruca a însemnat înfrângerea depresiei”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Gestul simplu care le readuce zâmbetul femeilor bolnave de cancer: ”Peruca a însemnat înfrângerea depresiei”

O campanie umanitară le readuce zâmbetul pe buze femeilor bolnave de cancer. La 47 de ani, Erika a aflat că suferă de cancer la sân. Vestea a dărâmat-o, dar sprijinul soțului și al copiilor au întărit-o și au determinat-o să lupte pentru viața ei. Ceea ce nu și-a imaginat femeia vreodată este șocul prin care trece o persoană atunci când își pierde întrega podoaba capilară în mai puțin de două săptămâni.

De Monica Stan,

Lupta cu boala este cumplită pentru orice persoană, dar mai ales pentru cele care află că suferă de o maladie despre care știu doar că ucide anual zeci de mii de oameni din întreaga lume. Și pe lângă faptul că ești nevoit să accepți că ai cancer și că e musai să treci prin anumite etape nu tocmai plăcute, trebuie să fii conștient că și înfățișarea ți se schimba odată cu pierderea părului. Erika Sarkadi din Oradea a aflat anul trecut, la începutul lunii octombrie, că suferă de cancer la sân.

Recunoaște că a tot amânat vizitele la medic din diferite motive. Însă faptul că se simțea bine și nu avea nici o problemă de sănătate de care să știe, i-au dat încredere să mai aștepte ziua în care va merge la un control medical amplu. Asta însă până într-o zi în care a leșinat în casă. Nu era singură, ci cu fetița ei de 6 anișori care știa că dacă vreodată cineva din familie are vreo problemă, ea nu trebuie decât să bată la ușile vecinilor sau să sune la 112.

Nu a fost nevoie deoarece mămica ei s-a trezit în scurt timp, însă leșinul a pus-o pe gânduri și, a două zi, a mers să-și facă analize. Dacă inițial i s-a spus că ar avea o spasmofilie și poate o lipsă de calciu, mamografia a arătat diagnosticul adevărat. Erika avea cancer la sân.

”Eu credeam că sunt o persoană puternică, o femeie de afaceri care învinge orice. Dar diagnosticul pe care l-am primit mi-a demonstrat că nu e deloc așa. Depresia și tot felul de alte stări greu de descris și-au pus imediat amprenta pe psihicul meu”, povestește femeia.

Începutul tratamentului cu citostatice a fost cumplit pentru orădeancă. Pe lângă reacția anafilactică pe care a suferit- o încă de la prima cură, și care a lăsat-o fără aer, la propriu, Erika a avut o mare problemă și cu pierderea podoabei capilare. În mai puțin de două săptămâni de la începerea chimioterapiei i-a căzut tot părul. Și după ce a înercat mai multe peruci din comerț, evident din păr artificial, care o înțepau și de la care o mânca piele foarte tare, femeia a aflat de Fundația Renașterea care, prin campania Brave cut, confecționeză peruci din păr natural pentru femeile bolnave de cancer. Le-a scris rapid și în scurt timp a primit o perucă din păr natural de care este extrem de mulțumită.

Medicii italieni anunță o ”nouă urgență sanitară”: 30% dintre pacienții COVID ar putea avea probleme respiratorii cronice
Recomandări

Medicii italieni anunță o ”nouă urgență sanitară”: 30% dintre pacienții COVID ar putea avea probleme respiratorii cronice

 

Pentru mine această perucă înseamnă înfrângerea depresiei pricinuite de pierderea părului. Oricât de puternice ne dorim să fim, în acele momente ne este imposibil.  Eu una, stăteam și plângeam zilnic, ca un copil, în brațele sotului meu care mă iubește oricum! Știu asta!… însă mă simțeam ca un condamnat fără vină. Atunci când am primit-o, mi-a redat încrederea în forțele proprii, încrederea în mine și în puterea mea de a învinge boala”, adaugă orădeanca.

Împărtășiți, din nou, cu aceeași linguriță, enoriașilor lui ÎPS Teodosie nu le e frică de COVID: „Nu ne îmbolnăvim de la asta, ne îmbolnăvim de la răutate”
Recomandări

Împărtășiți, din nou, cu aceeași linguriță, enoriașilor lui ÎPS Teodosie nu le e frică de COVID: „Nu ne îmbolnăvim de la asta, ne îmbolnăvim de la răutate”

 

Erika a ajuns acum la a 7-a sedință de chimioterapie, iar în aprilie este programată la operație. Este încrezătoare însă pentru că în urma tratamentului unul dintre nodulii descoperiți inițial, a dispărut.

Campania care le readuce zâmbetul pe buze

Pe lângă evenimentele de conștientizare privind importanța controlului medical anual în depistarea precoce și prevenția cancerului de san, Fundației Renașterea a lansat în octombrie 2015 campania Brave Cut prin care doamnele sunt îndemnate să-și doneze părul în scop caritabil.

De la începutul campaniei, au fost donate 4.200 de codițe din care pot fi realizate aproximativ 600 de peruci, pentru care însă este nevoie și de fonduri. Până în prezent, fundația a reușit să confecționeze și să dăruiască 74 de peruci. Printre beneficiari se numără și două dintre tinerele rănite în clubul Colectiv, dar și copilași bolnavi de cancer.

Close
Închide
  Close