Salvează articol
Pandemiile apar la anumite intervale de timp, dar nici un specialist nu le poate prezice. In acest sens, OMS pregateste un plan de interventie. ,,Pentru ca pandemiile de gripa sunt adevarate catastrofe, cu milioane de bolnavi si milioane de decese, OMS a lansat inca din iunie 2002 un program global de supraveghere a gripei. Acum, in 2003, OMS revine si face apel si la fortele militare sa se implice alaturi de civili in pregatirea pentru o eventuala pandemie de gripa. De asemenea, se actioneaza in sensul realizarii de stocuri de vaccinuri, antibiotice si alte medicamente si se are in vedere chiar si un plan de gestiune a cadavrelor,,, ne-au precizat specialisti de la Centrul National de Referinta pentru Gripa.
Una din actiunile esentiale vizeaza vaccinarea optima a populatiei pentru sezonul gripal 2003-2004, aceasta actiune avand drept scop limitarea efectelor medicale, demografice si economice la nivelul fiecarei tari in parte. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea astfel: circa 100-150 doze la 1.000 locuitori si acoperirea in proportie de 50% a populatiei cu risc crescut (batrani, copii, bolnavi etc.). Pentru 2006 se recomanda chiar acoperirea in proportie de 75% a acestui segment de populatie. Deocamdata, in Romania, se fac 50 de doze la 1.000 locuitori, iar segmentul de populatie cu risc crescut e acoperit numai in proportie de 15%. Specialistii romani sunt de parere ca e necesara cresterea dozelor, pentru ca pagubele in cazul unei pandemii sunt imediate si catastrofale. ,,Aceasta problema devine deja o politica de stat, pentru ca aceasta boala este foarte importanta in sanatatea publica,,, sunt de parere medicii de la Centrul National de Referinta pentru Gripa.
Pentru ca activitatea comunitatii sa nu fie perturbata de o eventuala epidemie mondiala, OMS a recomandat, la reuniunea de la Sankt Petersburg, vaccinarea cu prioritate a celor care lucreaza in sectoare strategice (armata, politie, asigurarea cu alimente, apa, transport, pompieri, posta, alimentare cu energie electrica, servicii medicale si studenti ai facultatilor de medicina). Dupa acestia vor fi vaccinate persoanele cu risc institutionalizate (batrani, copii), apoi cei cu risc din marea masa a populatiei (din nou batrani si copii, cadre didactice si nou-nascuti), dar si restul populatiei. In cazul unei pandemii de gripa, medicii si asistentii medicali pensionari, precum si studentii la medicina, rezidentii si stagiarii vor primi sarcini precise.
Epidemiile mondiale de gripa pot aparea din cauza unei tulpini de virus gripal A, avand drept sursa pasarile sau porcii. O pandemie dureaza intre noua si 12 luni. Printre semnalele recente pe care OMS le-a avut, ce ar fi putut declansa pandemii, a fost cel din ianuarie 2003, in Hong Kong, unde a fost depistat un caz de virus aviar. De asemenea, in februarie-martie, in Belgia, Italia, Olanda si Germania au aparut imbolnaviri printre fermieri, infestati cu virus gripal aviar, focare epizoofice. Datorita substantelor virale nou aparute, respectivele focare au fost tinute sub control, iar boala nu s-a raspandit.
Prima pandemie a avut loc in 1918, cand au murit 30 milioane de oameni. In 1968, plecand tot din Hong Kong, a fost o alta pandemie de origine aviara, soldata cu trei milioane de victime.
In evidentele OMS, Romania apare ca tara producatoare de vaccin antigripal recunoscut de autoritatile internationale, numai ca numarul celor care se imunizeaza este mult prea mic raportat la numarul de locuitori. In 2002, au fost cumparate 600.000 de doze de vaccin pentru persoanele cu risc, dar ar trebui vaccinati, in cazul unei pandemii, aproape sase milioane de oameni.
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.