Pe data de 4 iunie, Biserica Ortodoxa Romana ii praznuieste pe Sfintii Mucenici Zoticos, Attalos, Kamasis si Philippos, o sarbatoare importanta din calendarul crestin legata de aflarea primelor moaste de sfinti pe teritoriul tarii noastre. La trei decenii de cand au iesit la lumina zilei, trupurile grecilor martirizati au fost mangaiate de o lumina venita de sus. Doi calugari au descoperit, pe pelicula foto, fenomenul.
In primavara anului 1971, dupa un sezon ploios, pe o straduta din nord-vestul comunei Niculitel apele revarsate au scos la lumina zilei o bucata de piatra boltita. Descoperirea a starnit imediat imaginatia cautatorilor de comori, care au pornit in graba sa o sparga cu tarnacopul. Nu mica le-a fost insa uimirea observand ca in interior erau doar niste oseminte. Despre aceasta descoperire din micul sat dobrogean si-au spus parerea si arheologii care au fost chemati imediat la fata locului. Dupa cercetari ei au stabilit vechimea criptei si au descifrat inscriptiile din limba greaca scrijelite in interior. Era vorba de trupurile a patru martiri greci: Zoticos, Attalos, Kamasis si Philippos, morti pentru credinta lor in Hristos. Doi ani mai tarziu, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe a hotarat ca moastele sa fie asezate in patru racle la Manastirea Cocos aflata in vecinatate. Traditia scoaterii moastelor martirilor de la Niculitel pe data de 4 iunie este pastrata de atunci in fiecare an, devenind una dintre marile sarbatori ale Dobrogei.
Se crede ca rugaciunea la moastele Sfintilor de la Niculitel poate aduce ploaia pe vreme secetoasa sau ii poate feri pe locuitori de inundatii.
La exact 30 de ani de la descoperire, in zilele de 3-4 iunie 2001, timp de o noapte si o zi, Sfintele Moaste au stat in Martiriconul unde au fost descoperite. S-a facut priveghere, citindu-se din Psaltire, pentru aceasta randuin-
du-se doi frati, Adrian si Gavriil, de la Manastirea Dervent. Dupa miezul noptii, calugarii s-au gandit sa imortalizeze aceste clipe unice cu ajutorul unui aparat fotografic. Unul dintre ei a fost surprins citind din Psaltire.
La transpunerea pe hartia foto insa, pe langa calugarul din imagine, a aparut un fascicul de lumina venind de sus pana la intrarea in Martiricon, unde raza parca se frange si poposeste la Sf. Moaste. Monahii l-au consultat pe parintele Arhimandrit Petroniu Tanase de la Schitul Prodromu, Muntele Athos, in privinta acestei intamplari.
Staretul le-a spus ca, fara indoiala, aceasta Lumina Dumnezeiasca e Lumina Sfinteniei Sfantului Duh de care
s-au invrednicit Sf. Mucenici prin jertfa lor, nevazuta de ochii omenesti, dar care s-a lasat sa fie prinsa de aparatul fotografic ca o binecuvantare cereasca.
Pelerinaje
Patriarhia Romana organizeaza pelerinaje dupa cum urmeaza:
-9 iunie: Manastirea Cetatuia (mers pe jos 500 m) – Manastirea Namaiesti – Manastirea Corbii de Piatra – Manastirea Curtea de Arges. Pret 50 lei.
-10 iunie: Manastirea Cotmeana (participare la Sf. Liturghie) –
Manastirea Cozia – Manastirea Ostrov – Catedrala Episcopala din Ramnicu Valcea, ctitoria Sf. Calinic. Pret 50 lei.
?nscrierile se fac la birourile de pelerinaj ale Patriarhiei Romane din str. Antim nr. 29, tel.: 336.99.21, 337.48.13 sau din Calea Victoriei nr. 45, tel.: 313.37.46, Bucuresti.
Calendarul ortodox al saptamanii viitoare
-4 L ?nceputul Postului Sf. Apostoli Petru si Pavel; Sf. Ier. Mitrofan al Constantinopolului; Sf. Marta si Maria; Sf. Mc. Zotic, Atal, Camasie si Filip de la Niculitel
-5 M Sf. Ier. Mc. Dorotei al Tirului; Sf. Ier. Mc. Bonifaciu, apostolul Germaniei
-6 M Cuv. Mart. Ilarion cel Nou; Cuv. Visarion egipteanul
-7 J Sf. Sfintit Mc.Teodot din Ancira
-8 V Aducerea moastelor Sf. Mare Mc. Teodor Stratilat
-9 S Sf. Ier. Chiril al Alexandriei; Cuv. Columban cel Batran, apostolul Scotiei
-10 D Duminica a 2-a dupa Rusalii (Matei 2). Sfintii Romani