UPDATE 21.00: Ministrul de Finanțe anunță pricinipalele schimbări, după ce Guvernul a adoptat Ordonanța taxelor.

UPDATE 18.35: Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că proiectul de OUG privind măsurile fiscal-bugetare va fi adoptat în şedinţa extraordinară de Guvern.

„Aprobăm astăzi un set de măsuri care au scopul principal de a creşte bunăstarea românilor, nivelul investiţiilor şi de a corecta unele practici incorecte în domeniul bancar şi în domeniul energiei”, a declarat premierul, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Preşedintele Klaus Iohannis nu este prezent la şedinţa Executivului. Cu toate acestea, în sala de şedinţă a fost amplasat un scaun, lângă premier, acolo unde în urmă cu o zi a stat şeful statului.

VIDEO / Guvernul adoptă Ordonanţa taxelor. Iohannis nu a fost prezent la ședință

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 18.30: Principalele măsuri ce vor fi adoptate în ședința de Guvern:

 • Românii nu își mai pot scoate banii de la Pilonul II de pensii.
 • Guvernul introduce taxa pe lăcomie, pentru bănci, prin impozitarea activelor financiare ale băncilor, în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%
 • Taxele suplimentare de 3% pe cifra de afaceri în energie și telecomunicații nu mai există.
 • Impozit de 2% pe cifra de afaceri din jocurile de noroc.
 • Prețul la energie electrică și gaze va fi plafonat pentru următorii 3 ani, în cazul consumatorilor casnici.
 • O altă măsură importantă o constituie vânzarea licențelor 5G cu cel puțin un miliard de euro și prelungirea licențelor 3G cu minim două miliarde de euro
 • Guvernul demarează construirea a 1.000 de grădiniţe cu program sportiv, prin parteneriat cu mediul de afaceri
 • Se înfiinţează un Fond pentru dezvoltarea a 31 de staţiuni balneare de interes naţional, pentru care se alocă 310 milioane de lei, în 2019
 • Se înfiinţează un Fond de Dezvoltare şi Investiţii, prin care se vor susţine finanţarea proiectelor de dezvoltare ale comunităţilor locale şi universităţilor. Se vor putea finanţa proiecte în domenii precum sănătate, educaţie, dezvoltare locală, infrastructură
 • Majorarea de la 1 septembrie cu 3 luni în avans a punctului de pensie şi a pensiei minime, astfel: punctul de pensie va creşte de la 1100 lei la 1265 de lei, iar pensia minimă de la 640 de lei la 704 lei.
 • Devansarea aplicării creşterilor salariale pentru cadrele didactice, din anul 2022 la 1 septembrie 2020
 • Acordarea voucherelor de vacanţă în cuantum de 1450 de lei, şi în anul 2019, angajaţilor din sectorul public
 • Creşterea salariului minim în domeniul construcţiilor la 3.000 de lei brut, începând cu 1 ianuarie 2019
 • Reducerea taxelor pe muncă la jumătate, pentru sectorul construcţiilor, astfel încât salariul minim net în domeniu să depăşească echivalentul a 500 de euro
 • Reducerea comisioanelor de administrare a fondurilor de pensii private de la 2,5% la 1%
 • Creşterea plafonului privind acordarea ajutorului minim de încălzire de la 614 lei la 750 de lei
 • obligarea administraţiilor publice locale de raportare online a execuţiei bugetare, începând cu 1 august 2019


Şedinţa de Guvern a fost anunţată la ora 18.30. Rămâne de văzut dacă preşedintele Klaus Iohannis va decide să vină şi la această şedinţă, aşa cum afirma, recent.

Pe agenda oficială a şedinţei de Guvern nu figurează proiectul de ordonanţă de urgenţă privind măsurile fiscale anunţate de ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, dar acesta ar putea fi introdus pe ordinea de zi suplimentară a reuniunii.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, spune, însă, că ordonanţa de urgenţă va fi aprobată probabil vineri. „Se pare că mâine (vineri – n.r.) va fi adoptată ordonanţa. A fost nevoie de câteva reglaje în ceea ce priveşte formulările, prevederile rămân aceleaşi”, a spus Dragnea, adăugând că ordonanţa va da posibilitatea economiei româneşti să se dezvolte.

Întrebat care este graba acestei OUG, Dragnea a răspuns: „Să începem anul viitor cu măsuri bune pentru economia românească şi pentru români”.

Care sunt modificările convenite în coaliţie: Ce prevederi apar în Ordonanţă

Potrivit discuţiilor din biroul lui Liviu Dragnea, în cazul Pilonul II de pensii, nu se vor mai putea retrage banii, de către deponenţi, ci pot fi transferați la pilonul I sau III, sau vor putea fi investiți în titluri de stat.

Comisionul fondurilor de pensii care gestionează Pilonul II va fi redus de la 2,5% la 1%. În plus, fondurile de pensii vor trebui să aibă un capital mai mare de 300 de milioane de euro.

„Nu se va întâmpla nimic rău cu Pilonul II de pensii. Au rămas să discute să vadă care e cea mai bună variantă, pentru ca fondurile de pensii să poată să învestească și să nu se pună problema afectării existenței pilonului de pensii. Să poată opta dacă mută banii sau să investească în titluri de stat. Nu mai poate fi păstrat acel comision pe care aceste societăți îl pun pe banii pe care deponenții îi pun, e o taxă de 2,5%. Nu mai e cazul. Va fi stabilit la cât va ajunge acel comision”, a spus Liviu Dragnea.

Coaliţia a mai decis că plafonarea prețului la gaze se va face doar pentru producătorii din on-shore, şi vor fi excluşi cei din off/shore.

În plus, taxa plătită către ANRE de companiile din domeniul energiei nu va fi mai 3%,ci 2% și vor fi excluse companiile de termoficare. De asemenea, taxa plătită către ANCOM de companii va crește la 3%.

Ordonanţa de Urgenţă intră în vigoare imediat, taxele vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2019

Ordonanţa de Urgenţă privind noile taxe va intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial. Poate fi atacată la Curtea Constituţională doar de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi că Guvernul pregăteşte adoptarea măsurilor fiscale anunţate de ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, vineri, la ora 18,30, când se închide Bursa iar românii pleacă în concediu prelungit.

„Vă daţi seama, vineri la 18,30, după ce se închide Bursa şi când cetăţeanul pleacă în concediu prelungit pe care ei l-au dat, au făcut punţile, şi nimeni nu mai este atent la ceea ce se întâmplă. Este o crimă economică, o crimă legislativă, parcă este un război dat împotriva sănătăţii economiei româneşti, un război care va crea consecinţe dramatice asupra evoluţiei economice ulterioare a României şi mai ales va duce la pierderea gravă a credibilităţii României în faţa oricărui investitor străin sau investitor român prezent pe piaţă. Oamenii ăştia nu cred că nu înţeleg, pentru că orice om de bun simţ care are o minimă chestiune ştie că pentru un mediu de afaceri un principiu fundamental este predictibilitatea şi stabilitatea legislativă în ceea ce priveşte legislaţia care le afectează activitatea”, a declarat Orban, la postul B1 TV.

Potrivit acestuia, mediul de afaceri va fi bulversat, dând exemplul unei bănci ale cărei acţiuni au scăzut cu 20% după anunţarea noilor măsuri.

„Ceea ce se întâmplă în România de doi ani de zile este o bulversare sistematică a întregului mediu de afaceri, care duce până la urmă la pierderi masive de investiţii care se puteau face pe piaţa economică românească, care duce la pierderea încrederii mediului de afaceri internaţional faţă de România şi care până la urmă afectează în mod negativ posibilităţile de dezvoltare ale României”, a mai spus Orban.


Citeşte şi:

GALERIE FOTO/ Timişoara, la 29 de ani după Revoluţie. Cum arată azi locurile unde, în 1989, s-a murit pentru libertate

Anamaria Prodan, comunicat ciudat după ce Reghecampf a apărut cu iubita nouă: „Greșelile lui sunt omenești”
PARTENERI - GSP.RO
Anamaria Prodan, comunicat ciudat după ce Reghecampf a apărut cu iubita nouă: „Greșelile lui sunt omenești”
Ce se va întâmpla cu Reghe și iubita lui, în viitorul apropiat. O femeie celebră a dezvăluit tot
Playtech.ro
Ce se va întâmpla cu Reghe și iubita lui, în viitorul apropiat. O femeie celebră a dezvăluit tot
S-a apucat de videochat la 20 de ani. Reacția mamei după ce vecinii au aflat și i-au zis "Uite-o pe Miruna, e dezbrăcată"
Observatornews.ro
S-a apucat de videochat la 20 de ani. Reacția mamei după ce vecinii au aflat și i-au zis "Uite-o pe Miruna, e dezbrăcată"
Horoscop 19 octombrie 2021. Scorpionii trebuie să iasă din propria minte, cea care acum le condiționează deciziile
HOROSCOP
Horoscop 19 octombrie 2021. Scorpionii trebuie să iasă din propria minte, cea care acum le condiționează deciziile
Doi tineri bolnavi de Covid-19 au murit în curtea spitalului din Craiova. Nu aveau comorbidități
Știrileprotv.ro
Doi tineri bolnavi de Covid-19 au murit în curtea spitalului din Craiova. Nu aveau comorbidități
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Telekomsport
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Lasă-ți cardul acasă! Cum să plătești cu telefonul mobil și la ce te ajută
PUBLICITATE
Lasă-ți cardul acasă! Cum să plătești cu telefonul mobil și la ce te ajută