MENIU CAUTĂ
, de Dragoș Tănase

O explicație din Gazeta Matematică, interpretată politic, a devenit virală: „O nulitate ridicată la putere tot nulitate rămâne”

Distribuie

O pagină dintr-un supliment al revistei Gazeta Matematică a făcut vâlvă pe internet, după apariția unui mesaj care se referă la nulităţi, la un exerciţiu despre numerele nule, relatează Hotnews. „O nulitate ridicată la putere tot nulitate rămâne” este explicația care a încins spiritele pe Facebook.

Mulţi dintre internauţi au interpretat mesajul ca fiind legat de actualitatea politică, iar pe internet chiar au apărut fotografii cu premierul Viorica Dăncilă asociată fotografiei cu exerciţiul respectiv.

„Gazeta Matematică are un supliment în fiecare lună şi în fiecare lună acest număr este inserat în acest revistă. Pe ultima pagină se pune o poză cu o glumă legată de matematică. În ultimul număr a fost poza asta care este dintr-o carte apărută în 1969, an cu multe nulităţi. Atunci nu s-a sesizat nimeni cu toate că era cenzură, iar acum toată lumea a zis că e legată de politică”, a precizat, pentru HotNews.ro, profesorul Radu Gologan, preşedintele Societăţii de Matematică care editează Gazeta Matematică

Radu Gologn spune că atunci când a aprobat pagina nu s-a gândit la conotații politice.

„Eu o văd ca un citat universal valabil, adică orice om de pe acest glob pământesc, nu numai de la noi, care este nul într-un anumit domeniu, dacă este pus într-o poziţie de conducere tot nul rămâne. Dar ultima pagină cuprinde de fiecare dată o glumă legată de ceea ce învaţă elevii. De exemplu, elevii de clasa a V-a învaţă în perioada asta subiectul puterii de numere naturale şi de aceea a apărut această pagină. În niciun caz nu a apărut cu o conotaţie politică. Când am văzut propunerea redactorilor nu m-am gândit niciun moment la interpretarea care s-a dat apoi, şi nici ei nu s-au gândit”, a afirmat Radu Gologan.

Petru că fotografia a fost distribuită mult pe Facebook, profesorul Gologan a scris o postare, pe aceeași rețea de socializare, în care le cere internauţilor să nu implice Gazeta Matematică în politică.

„Vă rog nu implicaţi Gazeta Matematică, o revistă pentru elevi, insinuând afirmaţii cu iz politic. Respectaţi-i cei aproape 125 de ani de existenţă ca monument al școlilor româneşti! În plus, poza este din cartea Varia Matematica, Ed Tineretului, 1969, ani cu multe nulităţi”, a scris Radu Gologan.

Foto: Hotnews.ro


Citește și… Românul Ciprian Manolescu a câştigat premiul Moore pentru matematică, în 2019


 

Citește mai multe despre Viorica Dăncilă, matematica, Mesaj și viral pe Libertatea.

Comentarii