Mergi direct la conținut »
O profesoară din Satu Mare, reținută după ce a pulverizat spray lacrimogen unor copii din clasa zero. Ecaterina Andronescu: „Situaţia se repetă de mulţi ani cu doamna respectivă”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > O profesoară din Satu Mare, reținută după ce a pulverizat spray lacrimogen unor copii din clasa zero. Ecaterina Andronescu: „Situaţia se repetă de mulţi ani cu doamna respectivă”

O profesoară din Satu Mare, reținută după ce a pulverizat spray lacrimogen unor copii din clasa zero. Ecaterina Andronescu: „Situaţia se repetă de mulţi ani cu doamna respectivă”

O profesoară în vârstă de 43 de ani din Satu Mare a fost reținută pentru 24 de ore, după ce a pulverizat spray lacrimogen unor copii din clasa zero. Luminița Farcău a câștigat recent concursul de profesor suplinitor la școala din comuna Santău. Femeia susține că ar fi fost agresată.

De Daniel Stanciu,

UPDATE 15.17. Ministrul Interimar al Educaţiei, Daniel Breaz, a declarat joi că, „surprinzător”, învățătoarea care a atacat doi copii cu un spray lacrimogen a trecut testarea psihologică, apreciind că astfel de oameni „nu au ce să caute la catedră”.

„Din păcate, se întâmplă şi evenimente de acest gen. Ştiu că profesoara este reţinută în momentul de faţă. (…) În sala de clasă, din informaţiile primite de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare, profesoara, şi citez, ar fi vrut să-i potolească pe acei copii cu un spray lacrimogen. Ceea ce mi se pare incredibil.

Aşa ceva nu se poate admite, oameni de genul acesta nu au ce să caute la catedră şi, mai mult decât atât, să educe şi copii. Tot astăzi am aflat că ar mai avea antecedente. (…) În mijlocul anului şi-a dat pur şi simplu demisia, fără nicio explicaţie. Această profesoară nu mai are ce să caute la catedră”, a declarat Breaz într-o intervenţie telefonică la Digi24, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă învăţătoarea a fost testată psihologic, Breaz a spus: „Anual se face o testare psihologică, şi eu sunt cadru didactic, facem această testare psihologică. Da, surprinzător, certificatul respectiv a fost unul pozitiv. (…) Eu nu pot să vin şi să-mi spun punctul de vedere vizavi de a o decizie a unui psiholog, a unui medic.

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal
Recomandări

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal

Deci dânşii ştiu ce au de făcut, testele respective sunt întocmite, am făcut şi eu astfel de testări profesionist, dar decizia de a elibera un certificat pe baza testării respective, certificat care sa-ţi dea posiblitatea să intri la ore să predai, aparţine celor care se ocupă de aceste testări. Deci, până la urmă, întrunea toate condiţiile. Şi iată că s-a întâmplat acest lucru total neprevăzut”.

Breaz a menţionat că atunci când începe cercetarea penală în cazul unui cadru didactic contractul de muncă se suspendă. El a susţinut că, de când este ministru interimar al Educaţiei, nu a primit plângeri referitoare la situaţii în care cadrele didactice s-ar fi purtat necorespunzător cu elevii.

UPDATE 14.00. Contactat de Libertatea, purtatorul de cuvant IPJ Satu Mare, Paula Gabor  a făcut câteva precizări cu privire la cazul profesoarei din Satu Mare.

Rechizitoriu DIICOT: Ce făcea Dincă în timp ce poliţia din Caracal bâjbâia în căutarea Alexandrei, după ce fata a sunat la 112
Recomandări

Rechizitoriu DIICOT: Ce făcea Dincă în timp ce poliţia din Caracal bâjbâia în căutarea Alexandrei, după ce fata a sunat la 112

„Dacă profesoara e găsită vinovată de ambele acuzări, rele tratamente aplicate minorilor și purtare abuzivă, poate primi între 3 si 7 ani pentru prima acuzație și interzicerea exercitării unor drepturi și între 1-6 luni sau amenda pentru purtarea abuzivă”, a declarat  purtătorul de cuvânt IPJ Satu Mare.

De asemenea, Inspectorul școlar județean din Satu Mare, Călin Durla, a declarat că profesoara nu a rezistat mai mult de o lună la nicio școală. „Ce antecedente are pot să vă spun: vine demult la astfel de concursuri de titularizare sau suplinire. Cu siguranță a luat note peste 6, însă vine la repartizare, ia un post și – din istoricul pe care eu îl țin minte ca inspector la resurse umane – nu a rezistat mai mult de o lună la nicio școală. Stă 1, 2, 3 săptămâni, după care renunță de bunavoie“, a declarat pentru Edupedu.ro inspectorul școlar general din Satu Mare.

Tanti Anica merge la școală. La 58 de ani, este în clasa a III-a. După o viață chinuită, școala i-a dat un sens și un venit în plus
Recomandări

Tanti Anica merge la școală. La 58 de ani, este în clasa a III-a. După o viață chinuită, școala i-a dat un sens și un venit în plus

UPDATE 13.45: Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei, Robert Sebastian Meszaros, a declarat, pentru Libertatea, că profesoara este reținută de miercuri seară, pentru 24 de ore, și astăzi va fi adusă la Parchet, pentru a fi audiată, în calitate de inculpat.

La finalul audierii, procurorul de caz va decide dacă profesoara Luminița Farcău va fi dusă în fața unui judecător cu propunere de arestare preventive sau dacă se va decide cercetarea ei sub control judiciar.

Ordonanța de reținere emisă pe numele profesoarei expiră joi, în jurul orei 20.00.

UPDATE 13.20. Fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că este cunoscută situaţia acestei profesoare agresive, că ea „recidivează” în fiecare an, dar că nu poate fi scoasă din sistem.

„Nu are ce căuta în şcoală. Situaţia se repetă de mulţi ani cu doamna respectivă. Medicul îi dă anual aviz de om sănătos şi ea poate să revină, astfel, la şcoală mereu. Am vorbit acum câteva minute cu inspectorul şcolar general de la Satu Mare şi el mi-a spus că ea are o notă la titularizare de 7 şi ceva şi că în fiecare an participă la concursul organizat de inspectorat pentru a ocupa un post cu suplinire. Anual, medicul îi dă aviz de persoană sănătoasă, care poate lucra cu copiii, şi iată că ea recidivează”, a declarat Ecaterina Andronescu la Digi24.

UPDATE 12.50: Polițiștii au făcut precizări oficiale în cazul profesoarei Luminița Farcău, acuzată că a atacat doi copii cu un spray lacrimogen. Femeia s-a ales cu dosar penal pentru rele tratamente aplicate minorului.

„Ieri, la ora 11.00, polițiștii Secției Poliție Rurală Tășnad au fost sesizați despre faptul că la o școală gimnazială din Santău, o învățătoare ar fi pulverizat cu spray iritant lacrimogen doi copii de 6, respectiv 7 ani, pe motiv că au deranjat cursul orei. Învățătoarea a fost reținută pentru 24 de ore de polițiști. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de rele tratamente aplicate minorului și purtare abuzivă, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei”, potrivit unui comunicat al Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare.

Elevii au fost preluați imediat de conducerea școlii și duși la dispensarul medical din localitate, după care au fost transferați la Camera de Gardă a Spitalului din Tășnad, unde se află în afara oricărui pericol.

Profesoara a fost reținută de polițiștii Postului Comunal de Poliție Santău, fiind sesizați de către un cadru didactic, după care cazul a fost preluat de către polițiștii din cadrul Poliției Orașului Tășnad, care au dispus reținerea profesoarei pentru 24 de ore. Cazu este cercetat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei, potrivit presasm.ro.

Conducerea Inspectoratului Județean Școlar Satu Mare a deschis o anchetă în acest caz. Călin Durla – inspectorul general școlar – a precizat pentru PresaSM – că îi va desface contractul de muncă, pe motiv că: ”nu poți să invoci legitima apărare în fața unor copii de șase ani. Dacă erau copii de liceu am mai fi înțeles. Îi vom desface contractul de muncă, indiferent ce spune procuratura”.

„Cadrul didactic are toate actele medicale în regulă, cu parafă de la medicii specialiști. A trecut un examen, cu nota șapte. Nu știm ce s-a întâmplat cu exactitate acolo, dar este greu de crezut că niște copii de șase ani te pot agresa fizic. Se va face o anchetă foarte serioasă. Probabil că organele judiciare ar putea cere și o contraexpertiză medicală”, susțin surse citate de PresaSM. 

Close
Închide
  Close