A ajuns in Statele Unite printr-o bursa, in 2001
„Americanii au o problema cu gramatica standardizata, prefera sa scrie dupa ureche, iar eu, ca profesor roman de limba engleza, am cunostinte de gramatica foarte solide, spre exasperarea studentilor”, isi incepe povestea Luminita.
A ajuns sa predea in SUA dupa ce a castigat o bursa „Fulbright Foundation” in 2001. „Bursa consta intr-un schimb profesional de experienta. Se cheama „Fulbright Exchange Teacher” – adica, la Colegiul Unirea din Focsani, in locul meu a predat un profesor american, in timp ce eu am predat la un „college preparatory school”, in West Virginia. Se numea „The Linsly School”, iar eu am predat la clasele a XI-a (juniors) si a XII-a (seniors) engleza, dar si „creativitate literara””, spune profesoara.
Genul de cursuri predate de ea este obligatoriu pentru orice elev american, fie ca urmeaza liceul sau facultatea. Profesoara spune ca stilul de scriere si de documentare din scoala americana e foarte diferit de cel romanesc, „e mult mai pragmatic, la obiect, fara inflorituri si subtilitati” care, in opinia ei complica invatamantul romanesc. Ea spune ca nu se poate face nici o comparatie in ceea ce priveste cele doua sisteme de invatamant, respectiv cel din Romania si cel din SUA.
„La West Virginia University, universitate la care am ajuns sa predau dupa ce am mi-am incheiat contractul cu „Linsly School”, imi proiectez singura cursul, iar relatiile dintre profesor si studenti sunt mai relaxate decat cele din Romania. Modelul este cel socratic, in care studentul are dreptul sa puna la indoiala, sa intrebe, sa analizeze… Fiecare pas trebuie justificat. in tara, modelul profesoral este cel de autoritate incontestabila asupra studentului. Personal, sistemul din SUA mi se potriveste ca o manusa”, mai spune Luminita Dragulescu.
si e greu sa nu ti se potriveasca un astfel de sistem, daca iei in calcul faptul ca, intr-un an de zile, un profesor ca ea castiga in SUA intre 30.000 si 60.000 dolari. in Romania, un profesor, cu toate gradele date si experienta la catedra de peste 20 ani, nu castiga mai mult de 2.400 dolari pe an.
Luminita s-a inscris si la doctorat
Luminita Dragulescu spune insa ca este ambitioasa si ca acum s-a inscris la doctorat, tot in SUA, ceea ce, pe langa altele, ii va aduce si o crestere substantiala a veniturilor. „Doctoratul dureaza cinci ani in State (trei ani de cursuri si doi ani de cercetare si scriere a disertatiei). Cum nu sunt cetatean american, inca nu stiu unde o sa predau dupa ce voi termina doctoratul. Cu siguranta insa ca o sa raman in mediul universitar, fie aici sau in alta parte…”, mai spune Luminita Dragulescu.