Mergi direct la conținut »
(FOTO) O româncă numită ministrul Sportului în Franța. Fosta înotătoare Roxana Mărăcineanu a fost numită de Macron în guvernul francez Galerie foto
10imagini
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > (FOTO) O româncă numită ministrul Sportului în Franța. Fosta înotătoare Roxana Mărăcineanu a fost numită de Macron în guvernul francez

(FOTO) O româncă numită ministrul Sportului în Franța. Fosta înotătoare Roxana Mărăcineanu a fost numită de Macron în guvernul francez

Fosta înotătoare Roxana Mărăcineanu, născută în România, dar emigrată în Franța în anii 80, a fost numită de Emmanuel Macron ministrul Sportului. Numirea româncei a venit la scurt timp după ce Laura Fessel a demisionat din funcţie, scrie presa franceză.

Născută la București în 1975, Roxana Mărăcineanu a fugit cu afamilia în Franța în 1984 și a concurat pentru Hexagon în competițiile internaționale, fiind prima înotătoare care a câștigat titlul mondial sub culorile Franței.

Mărăcineanu a fost numită ministru în locul Laurei Fessel, dublă campioană olimpică la scrimă (1996). Românca cu dublă cetățenie româno-franceză a devenit în 1998, prima campioană mondială la înot din istoria Franței, obținând aurul la proba de 200 metri spate, în cadrul întrecerilor de la Pert.

Roxana Mărăcineanu a obţinut medalia de argint şi la Jocurile Olimpice de la Sydney, iar cariera sportivă şi-a încheiat-o în 2004.

Înainte de a intra în politică, după încheierea carierei de sportiv, Mărăcineanu a fost consultant de specialitate pentru „France Televisions” în timpul Mondialului de la Melbourne, după care s-a implicat în numeroase programe sociale.

În 2010, a candidat pentru Partidul Socialist în alegerile regionale, iar pe 21 martie a fost aleasă consilier regional în Île-de-France.

Roxana este căsătorită cu Franck Ballanger, ziarist la France Inter, şi are doi copii: Nina (5 ani) şi Cleo (2 ani).


Citește și:

Românca Roxana Mărăcineanu, noul ministru al Sportului din Franța, s-a făcut remarcată criticând dur sportul francez


 

Close
Închide
  Close