Dupa ce au fost nevoiti sa adopte mulgatoarea electrica, taranii sunt obligati acum sa se puna cu burta pe carte si sa rasfoiasca manualele de matematica. Printr-un ordin al Ministerului Agriculturii, ei trebuie sa treaca zilnic in ‘caietul fermierului’ cat lapte au produs si cat au vandut, folosind chiar o serie de formule aritmetice.
De mai bine de 40 de ani, Eugeniu Pisica din comuna Pantelimon se ocupa de cresterea vacilor si producerea laptelui. El este unul dintre sutele de mii de producatori care au aflat ca nu mai au voie sa produca branza si smantana decat daca folosesc formulele matematice stabilite prin ‘caietul fermierului’.
„Este exagerat caietul asta!”
‘Lucrez din 1965 in acest domeniu si pana acum nu am mai auzit de formule matematice cand faci smantana si branza. Este exagerat caietul asta!’, spune nea Pisica, asa cum este strigat de cunoscuti. Fermierul afirma ca pentru un procesator care nu cunoaste deloc matematica este foarte complicat sa calculeze echivalentul in lapte al unui kilogram de smantana, produs care atrage in caiet o formula ceva mai elaborata. ‘Dar cine stie? Poate asa o sa devin doctor in matematica’, concluzioneaza nea Pisica.
Ordinul Ministrului Agriculturii, intrat deja in vigoare, le va ridica serioase probleme fermierilor romani, multi dintre ei oameni de la tara, obisnuiti doar cu mulsul vacii. Potrivit acestuia, taranii care detin una sau doua vaci, adica au o cota de lapte mai mica de 5.000 de kg, trebuie sa noteze cantitatile de lapte comercializate pe zile si cantitatea totala de lapte vanduta intr-un an, totul exprimat in kilograme.
Ce au de calculat taranii
1 litru lapte 1,03 kg lapte
1 kg branza telemea 7 kg lapte
1 kg cas 9 kg lapte
1 kg cascaval 12 kg lapte
1 kg iaurt 1 kg lapte
1 kg unt 22,5 kg lapte
1 kg smantana 26,3 kg lapte x procentul de grasime al smantanii (intre 15-30%)