La fiecare 40 de secunde, undeva pe glob, o persoana alege sa-si incheie in mod brutal socotelile cu viata, sinucigandu-se. La fiecare minut, un om cade victima ucigasilor. La fiecare ora, 35 de persoane mor in diverse conflicte armate. Acestea sunt doar cateva dintre concluziile primului raport mondial asupra violentei si sanaratii, lansat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). La capitolul „barbati sinucigasi”, Romania ocupa locul 29, din 99 de tari monitorizate.
Statisticile sunt mai mult decat ingrijoratoare, sustin specialistii. Ratele crescute ale sinuciderilor ridica printre cele mai mari semne de intrebare. Fenomenul e deja cunoscut ca fiind una din principalele cauze ale deceselor din lume. Romania, din pacate, nu sta nici ea prea grozav la acest capitol. Cifrele indica faptul ca barbatii sunt mult mai satui de viata si mai hotarati sa-si puna capat zilelor decat reprezentantele sexului frumos.
Conform datelor OMS, prezentate in raport, in Romania rata sinuciderilor la barbati este de 21,2 la 100.000 de locuitori, iar la femei este de 4,5/100.000. Din cele 99 de tari monitorizate, Romania ocupa locul 29 la capitolul „barbati sinucigasi” si „abia” locul 46 in ceea ce priveste frecventa numarului de sinucideri in randul femeilor. Barbatii lituanieni detin, de departe, suprematia in tragicul „top” (cu o rata de 75,6 la 100.000 de locuitori), iar cele mai disperate si nefericite par sa fie femeile din Sri Lanka (16,8/100.000).
In majoritatea cazurilor, sinuciderile vin pe fondul unor tulburari psihice mai mult sau mai putin grave. Specialistii romani in psihiatrie au atras de nenumarate ori atentia ca numarul persoanelor cu astfel de tulburari a crescut cu peste 28% in ultimii zece ani, in conditiile in care numarul populatiei a inregistrat o scadere in acelasi interval de timp. Bolile psihice afecteaza in special populatia tanara, peste 80% din bolnavi avand varsta mai mica de 54 ani.
Expertii OMS mai atrag atentia si asupra faptului ca milioanele de persoane care sufera traumatisme si se confrunta cu probleme fizice si de sanatate mintala nu constituie decat „varful icebergului”, majoritatea actelor de violenta fiind comise departe de privirile celorlalti.
Raportul arata ca aproape jumatate din numarul femeilor care cad victime unei crime sunt ucise de sot, concubin sau un fost partener. S-a constatat astfel ca o femeie din patru va fi victima unui act de violenta sexuala provocat de partener.