Exploatația pomicolă de cireși și de peri a fost înființată cu fonduri europene, pe aproximativ 10 hectare, în anul 2018, a notat bzi.ro.

Investiția a fost realizată din fonduri europene, peste un milion de euro. Plantația pomicolă cuprinde 6,55 ha de cireș și 3,28 ha păr.

Livada de pomi fructiferi a fost distrusă în totalitate din cauza unei erbicidări făcute de un fermier care lucrează terenurile învecinate.

Cel puțin asta susțin reprezentanții fermei pomicole și autoritățile implicate în anchetă.

„Distrugerea totală a plantației a fost confirmată și de Comisia compusă din reprezentanți ai Autorității Naționale Fitosanitare – Oficiul Fitosanitar, Inspectoratului Județean de Poliție, Direcției pentru Agricultură a județului și reprezentanți ai societății noastre.

Așa cum reiese din procesul-verbal numărul 609, toți pomii din interiorul și exteriorul plantației (cireși, peri, salcâmi) prezentau urme clare de fitotoxicitate cu simptome specifice aplicării unui erbicid sistematic total (glifosat), iar pădurea situată limitrof cu terenul AICBAC (n.r- firma vecina) din această zonă prezinta urme grave, vizibile, de arsură produsă de împrăștierea aviatică a acestui erbicid.

Am depus plângere penală la Inspectoratul de Poliție Bacău”, a declarat Irina Daniela Florea, administratorul fermei pomicole SC Agro Vision SRL, care este situată în comuna Damienești, din județul Bacău.

La începutul lunii mai 2019, un consultant din Belgia, specialist în pomicultură, a venit în livada din Bacău pentru a face o vizită planificată potrivit proiectului cu fonduri europene care prevede controale periodice din partea acestor specialiști.

Un specialist belgian a descoperit problema

Consultantul din Belgia a constatat distrugerea totală a plantației pomicole. Reprezentanții firmei au anunțat imediat autoritățile locale, au apelat la specialiști care au luat probe și analizele de laborator au indicat prezența erbicidului.

În urma verificărilor a reieșit ca pe data de 17 octombrie anul trecut, societatea AICBAC, cu 1.500 de hectare, condusă de Răzvan Horoi, fiul patronului Agricola Bacău, a împrăștiat din avion un erbicid foarte puternic, pentru a forța uscarea porumbului și a-l recolta mai devreme.

Fiind final de sezon, efectele asupra pomilor nu au fost vizibile, mai ales că proprietara livezii nu știa de stropirea efectuată de fermierul vecin.

Abia în primavara acestui an s-a observat problema, întrucât livada n-a mai intrat în vegetatie.

„A reieșit că în toamna anului trecut, la acea dată, SC AICBAC SA, ce deține în imediata vecinătate suprafețe agricole cultivate cu porumb, a folosit ca desicant (agent de uscare) al porumbului și a împrăștiat aerian produsul Taifun 360 SL care conține substanța activă Glifosat.

Din informațiile pe care le deținem, este total interzisă împrăștierea aeriană a produsului Taifun 360SL”, a mai spus Irina Daniela Florea.

Autoritățile au confirmat

Administratorul fermei pomicole susține că a anunțat toate instituțiile din Bacău abilitate să facă verificări, iar acestea au constatat același lucru.

„Prin ordin al Prefectului județului Bacău, o comisie mixtă formată din reprezentanții Inspectoratului Județean de poliție, Garda Națională de Mediu, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Agricolă, Oficiul de Studii Pedologice, Garda Forestieră, Oficiul Fitosanitar s-au deplasat la fața locului în data de 12 iunie 2019 pentru a vizualiza situația în vederea întocmirii unui raport de control care să cuprindă aspectele constatate și măsurile dispuse pentru remedierea deficiențelor.

Raportul de control al Prefecturii Judetului Bacău a confirmat distrugerea livezii ca fiind cauzată de fitotoxicitate cu glifosat, contaminarea fiind făcută din exteriorul plantației noastre, iar operațiunea de erbicidare aparținând SC Aicbac SA a fost interzisă conform reglementărilor legale, constituind un factor de risc asupra sănătății populației”, a mai spus Irina Daniela Florea.

Vid legislativ.

„Am descoperit că există un vid legislativ prin inexistența unor protocoale între instituții/autorități, astfel încât, cel puțin în cazul zborurilor la vedere efectuate de prestatorii de operațiuni în folosul agriculturii și silviculturii sau pentru protecția mediului, operatorul de zbor nu trebuie să prezinte nimănui autorizațiile/avizele care ar trebui să-i confirme operațiunea.

Și nu sunt puține, respectiv toate instituțiile care au făcut verificări. Cum s-a întâmplat și în cazul nostru, nu au existat niciun fel de aprobări.

Având în vedere că astfel de practici nu sunt puține, întreb: dacă un operator de zbor cu licență vrea să zboare deasupra unei localități, sau asupra unei școli/grădinițe, să împrăștie niște substanțe periculoase, antrax de exemplu, cum poate fi prevenită, identificată, controlată, monitorizată o astfel de acțiune? Asteptăm un dezastru ca in cazul Colectiv, sa putem conștientiza o astfel de situație? Din ce știu eu, glifosatul este un erbicid scos de pe piață în anumite state și reautorizat în unele din Europa, care poate fi utilizat doar cu respectarea cu strictețe a instrucțiunilor de utilizare.

Glifosatul poate fi utilizat prin erbicidarea la sol, cu maxim 2-3 zile înainte de semănat, tocmai pentru a nu intra în contact cu sămânța”, mai spune Daniela Florea.

„Nu vreau să discut pe această temă până nu se finalizează expertizele”, a declarat Răzvan Horoi, reprezentantul firmei care este acuzată de erbicidarea cu glifosat.


Urmărește-ne pe Google News