Mergi direct la conținut »
UPDATE / Bilanțul tornadei care a devastat Cuba a crescut la șase morți și 193 de răniți (FOTO & VIDEO) Galerie foto
11imagini
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > UPDATE / Bilanțul tornadei care a devastat Cuba a crescut la șase morți și 193 de răniți (FOTO & VIDEO)

UPDATE / Bilanțul tornadei care a devastat Cuba a crescut la șase morți și 193 de răniți (FOTO & VIDEO)

Tornada a devastat capitala Cubei, Havana, provocând daune locuințelor, lăsând cartierele fără curent electric și inundând zonele de coastă. Bilanțul inițial arăta că șase oameni și-au pierdut viața și alți 193 au fost răniți.

UPDATE – 4 februarie, ora 15.15: Bilanţul tornadei care a lovit capitala Cubei, Havana, în urmă cu o săptămână, a urcat la 6 morţi după decesul a două persoane grav rănite, relatează Agerpres. Ministrul Sănătăţii Publice, Jose Angel Portal Miranda, a declarat presei că „din păcate două persoane au murit, dintre cele 13 aflate în stare critică”, în urma catastrofei.

Bilanţul oficial de lunea trecută raporta patru morţi şi 195 de răniţi, dintre care mulţi în stare gravă. Autorităţile continuă operaţiunile de degajare a tonelor de dărâmături, la care participă mii de voluntari.

Tornada foarte puternică a lovit mai multe cartiere din capitala cubaneză, în noaptea de 27 spre 28 ianuarie, cu rafale de vânt de până la 300 km/h.

Aproximativ 1.238 de locuinţe au fost afectate de tornadă, dintre care 124 au fost complet distruse, raportase lunea trecută Juan Montalvo, un responsabil al guvernului provincial.

Trecerea devastatoare a acestui fenomen meteorologic, primul de acest tip înregistrat la Havana în ultimii 80 de ani, a lăsat în urmă mii de persoane sinistrate, copaci smulşi din rădăcini, maşini răsturnate, clădiri publice şi şcoli afectate, reţele de electricitate distruse şi servicii de comunicaţie întrerupte.

Potrivit datelor oficiale, aproape 5.000 de persoane au fost evacuate, dintre care 4.780 s-au mutat la rude iar 164 au fost plasate în centre de adăpost.

Un militar care conduce starea de urgență se revoltă: “Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată”
Recomandări

Un militar care conduce starea de urgență se revoltă: “Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată”

 

În cazul reţelei de electricitate, ministrul de resort Raul Garcia a declarat că furnizarea de curent electric electric a fost restabilită în majoritatea cartierelor.

Serviciul telefonic este recuperat în proporţie de 65 la sută, în timp ce continuă lucrările de restabilire a aprovizionării cu apă potabilă în cartierele afectate, a precizat ministrul.

UPDATE – 29 ianuarie, ora 08.50:  Cel puţin patru persoane au murit şi 195 au fost rănite în urma tornadei care a lovit Havana, în noaptea de duminică spre luni, potrivit unui bilanţ oficial care s-ar putea agrava.

„Havana a fost afectată de o puternică tornadă ce poate fi comparată cu forţa unui uragan de categoria 4 sau 5, deşi impactul său este mai localizat”, scrie Cubadebate.cu.

Vânturi de 300 km/h s-au înregistrat la trecerea tornadei deasupra oraşului, care a durat 16 minute, a declarat Celso Pazos, directorul Institutului de meteorologie (Insmet). Un expert al institutului, Armando Caymares, a explicat că „oamenii au auzit un zgomot ca cel al unui avion cu reacţie”.

Jurnalişti AFP au constatat la faţa locului că străzile din cartierul Luyano sunt pline de fragmente desprinse din clădiri. Bucăţi din balcoane au căzut, iar mai multe clădiri şi unele străzi au fost blocate de copacii prăbuşiţi.

Medic ATI din București, către colegii care demisionează: „Spitalele sunt contaminate rând pe rând, dar nu putem să fugim cu toții”
Recomandări

Medic ATI din București, către colegii care demisionează: „Spitalele sunt contaminate rând pe rând, dar nu putem să fugim cu toții”

 

Alte zone afectate ale capitalei cubaneze sunt Santos Suarez, Via Blanca şi Chibas.

Oamenii din cartierele cele mai afectate din Havana au fost avertizați să rămână în casă după ce furtuna violentă a ridicat în aer tot ce i-a ieșit în cale, potrivit mirror.co.uk.

Imagini dramatice postate pe rețelele de socializare arată consecințele devastatoare ale tornadei: mașini răsturnate sau zdrobite, drumuri blocate de copaci căzuți și construcții dărâmate de vânturile puternice.

Un spital care a suferit daune a fost evacuat și echipele de salvare au căutat victime printre dărâmături. Rezidenții au povestit că tornada s-a auzit ca motorul unui avion când este lovit de vânturi puternice și ploaie torențială.

Președintele Cubei,  Miguel Diaz-Canel Bermudez, a postat pe Twitter că pagubele provocate de tornadă sunt severe. El a mai spus că regretă pierderea celor trei oameni care au fost uciși de furtună.

GALERIE FOTO – EPA


Iadul alb i-a lăsat pe români în beznă. Un reporter a fost în weekend într-un sat din județul Ialomița, cel mai afectat de fenomenele extreme din ultimele zile


 

Close
Închide
  Close