Legea 202/2010, intrată in vigoare la sfârşitul anului trecut, simplifică anumite proceduri care până acum încărcau instanţele de judecată. Printre modificări se numără şi formalităţile în cazul divorţului, care se va putea încheia în faţa primarului sau unui notar.

4645-323155-0203fotomare.jpg

Dacă până acum, din cauza numărului mult prea mare de dosare înregistrate la instanţele de judecată, se întâmpla ca un divorţ prin acordul părţilor să fie luat în discuţie abia peste câteva luni de la depunerea actelor, prin legea “Micii Reforme în justiţie”, intrată în vigoare la sfârşitul anului trecut, cei care vor să se despartă oficial pot cere primarului sau notarului desfacerea căsătoriei, în schimbul unei taxe.

«Certaţii» se mai pot gândi 30 de zile

Soţii trebuie să fie de acord cu desfacerea căsătoriei şi să nu aibă copii. “Dacă atât femeia, cât şi bărbatul sunt de acord să divorţeze, merg la primăria unde s-au căsătorit ori la cea de care au aparţinut cu ultimul domiciliu comun şi depun o cerere de desfacere a căsătoriei. Ofiţerul de stare civilă le înregistrează solicitarea şi le dă un termen de gândire de 30 de zile. Dacă după expirarea acestei perioade nu s-au răzgândit, li se eliberează un certificat de divorţ. După menţionarea acestui înscris în certificatul de căsătorie, căsnicia celor doi s-a încheiat. Aceeaşi procedură o vor urma şi în faţa unui notar, doar că acel certificat trebuie dus ulterior la primărie pentru menţiunile care trebuie făcute în actul de căsătorie”, ne-a declarat Lidia Barac, secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Taxa administrativă de divorţ va fi stabilită de fiecare autoritate locală sau de fiecare notar în parte, însă în mod sigur va fi mai mică decât onorariul unui avocat.

Cazinoul din Sinaia, inaugurare cu scandal. De ce a plecat familia regală din sala de spectacol: „Prea decoltat, este culmea necuviinței!”
Recomandări
Cazinoul din Sinaia, inaugurare cu scandal. De ce a plecat familia regală din sala de spectacol: „Prea decoltat, este culmea necuviinței!”

500 de lei – despărţirea la notarul public

Procedura de divorţ la notar ar putea costa 500 de lei şi e similară celei de la primărie. Notarul public verifică îndeplinirea tuturor condiţiilor legale pentru desfacerea căsătoriei, întocmeşte un dosar şi le acordă soţilor un termen de 30 de zile de la data depunerii cererii de divorţ, perioadă în care aceştia se pot împăca. Dacă soţii nu renunţă la acţiune, li se eliberează certificatul de divorţ. “Notarul public va efectua toate formalităţile privind comunicarea deciziei la primăria unde s-a încheiat căsătoria şi la Registrul Stării Civile deţinut de Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor”, ne-a precizat notarul Laura Badiu.

Pe vechea lege, numai avocatul costa 500 de lei
4645-323158-untitled18.jpg
“Chiar dacă, până acum, în situaţiile în care soţii erau de acord să divorţeze, se putea desface căsătoria chiar şi într- un termen sau două de judecată, existau şi situaţii când, din cauza supraaglomerării instanţelor, oamenii aşteptau luni bune până ajungeau în faţa judecătorilor”, ne-a declarat avocata Cătălina Tudose (foto). Aceasta a mai explicat că modificările aduse la noua lege se aplică dacă soţii sunt de acord cu despărţirea şi dacă nu au copii. Costurile scad şi ele simţitor, având în vedere că numai onorariul unui avocat este între 100 şi 500 de lei.

Vladimir Putin nu mai e interesat de discuții de pace și vrea să distrugă statul ucrainean, după incursiunea soldaților Kievului în Kursk, susțin surse de la Kremlin
Recomandări
Vladimir Putin nu mai e interesat de discuții de pace și vrea să distrugă statul ucrainean, după incursiunea soldaților Kievului în Kursk, susțin surse de la Kremlin

Autorităţile locale nu au stabilit taxele

Consilierii locali din toată ţara au în lucru un proiect de hotărâre prin care vor fixa taxa administrativă de divorţ. Autorităţile spun că au nevoie de normele metodologice de aplicare a legii înainte de a stabili tariful. Cu toate acestea, la primăria din Cluj-Napoca s-au înregistrat deja primele patru cereri de divorţ şi pentru că taxa nu a fost stabilită, cei implicaţi ar putea scăpa fără să plătească.

«Nu este plăcut să ştii că desfaci o căsnicie»

4645-323160-0203sofiamelintetifet.jpgDe când e şefa Stării Civile de la sectorul 6 din Capitală, Sofia Melinte a cununat mii de cupluri. Nu s-a bucurat când a aflat că legea îi permite acum să pronunţe şi divorţuri. “Mie îmi place să unesc destine. Nu e plăcut să ştii că desfaci o căsnicie”, ne-a declarat Sofia.

Stările Civile de la sectoarele 4 şi 6 sunt singurele din Capitală unde deja s-au depus dosare de divorţ. E vorba de patru cupluri. “S-au interesat încă de anul trecut dacă pot divorţa la noi. În general, aici ajung oameni în vârstă, parteneri care s-au plictisit unul de celălalt sau cupluri care s-au căsătorit la nici o lună de când s-au cunoscut. Acum nu mai au de aşteptat cât ar fi stat prin instanţe, care erau mult prea ocupate cu alte cazuri”, ne-a declarat Sofia Melinte. “La sectorul 4 au sunat multe persoane să se intereseze de această schimbare a legii. Foarte mulţi ne-au contactat de la începutul anului să întrebe ce prevede legea şi ce documente ar trebui să aducă pentru divorţ”, ne-a spus Daniela Hriţuc, şefa de la Starea Civilă sector 4. Ieri, două familii au depus actele de divorţ aici. La nici unul din oficiile de stare civilă din Bucureşti nu s-a stabilit însă vreo taxă pentru desfacerea căsătoriilor. (Delia Chilianu)

Fost militar care a participat la construcția Transfăgărășanului: „Porneam buldozerele și la minus 25 de grade”. Victimele accidentelor, trimise în sicrie sigilate la rude
Recomandări
Fost militar care a participat la construcția Transfăgărășanului: „Porneam buldozerele și la minus 25 de grade”. Victimele accidentelor, trimise în sicrie sigilate la rude

Noua lege l-ar putea ajuta şi pe criminalul de la Craiova. «Asta e, l-am omorât! Zece ani pentru un prost» Avea oare dreptate?

4645-323163-untitled19.jpg“Mica Reformă în justiţie” îi poate ajuta şi pe criminali să scape cu pedepse mai mici, dacă îşi recunosc vina! Noile prevederi îi vor micşora pedeapsa băiatului din Craiova, care, în luna octombrie, a înjunghiat un elev în faţa şcolii.

Joi, la primul termen al procesului lui Romel Voicu, băiatul de 19 ani care l-a ucis pe Eduard Goreci în faţa unui liceu din Craiova, magistraţii ar putea pronunţa deja condamnarea. Asta datorită unei prevederi a “Micii Reforme”, care l-ar putea scăpa pe ucigaş de ani buni de puşcărie. “Dacă un inculpat îşi recunoaşte fapta în faţa instanţei şi spune că probele care au fost administrate de procurori în faza de urmărire penală sunt corecte, procesul se încheie şi se reduce pedeapsa cu o treime. Prevederile nu se aplică însă şi în cazurile unde sentinţa este de detenţie pe viaţă”, a explicat avocatul Valerică Tudor. Astfel, Romel Voicu, ucigaşul care în octombrie îi şoca pe anchetatori afirmând:
“Asta e, l-am omorât! 4645-323167-untitled20.jpgZece ani pentru un prost”, este posibil să fi avut dreptate. Declaraţia sa uluitoare i-ar putea reduce pedeapsa, de la 15-25 de ani de închisoare până la 10-16 ani.

Libertatea a anunţat pe 29 decembrie că Romel a fost trimis în judecată. Joi, la primul termen, băiatul ar putea afla că pedeapsa i s-a micşorat

Plăteşti paguba, scapi de închisoare

4645-323168-untitled21.jpgDacă în unele cazuri prevederile noii legi uşurează munca magistraţilor sau scurtează timpul proceselor, în alte situaţii acestea par să îi favorizeze pe infractori. Avocatul Valerică Tudor (foto) ne-a explicat modificările din noua lege.

– În cazul infracţiunilor economice (înşelăciune, delapidare, neglijenţă ori abuz în serviciu), inculpaţii ar putea scăpa de puşcărie dacă, în cursul urmăririi penale ori în timpul judecăţii în primă instanţă, învinuitul sau inculpatul acoperă integral prejudiciul creat.
– Pentru ca durata proceselor să fie redusă, judecătorii pot acorda termene mai scurte decât până acum, chiar şi de la o zi la alta.
– Cererile de încuviinţare a executării silite vor fi soluţionate în cel mult 7 zile lucrătoare de la înregistrarea dosarului.
– Evacuările din imobil sunt interzise în timpul iernii, de la 1 decembrie până la 1 martie a anului următor.
– Plângerile contravenţionale împotriva proceselor-verbale întocmite de Poliţia Rutieră ori de autorităţile care au în atribuţii menţinerea liniştii şi a ordinii publice vor fi soluţionate într-un termen mai scurt – rămân definitive şi irevocabile la prima instanţă.
– Pentru a indentifica uşor datele personale şi de contact ale părţilor din procese, instanţele de judecată vor avea acces liber la toate bazele electronice deţinute de autorităţi.
– Părţile din procese vor putea fi anunţate telefonic, prin fax sau prin email privind actele de procedură care vor avea loc în dosare.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

A fost declarată stare de urgență pe teritoriul SUA. Sunt așteptate "consecinţe cu potenţial mortal"
Știrileprotv.ro
A fost declarată stare de urgență pe teritoriul SUA. Sunt așteptate "consecinţe cu potenţial mortal"
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Viva.ro
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Primele imagini cu Lora mireasă. Rochia ieșită din comun a atras toate privirile. Ce mari artiști au cântat la petrecere
Libertateapentrufemei.ro
Primele imagini cu Lora mireasă. Rochia ieșită din comun a atras toate privirile. Ce mari artiști au cântat la petrecere
Brandul prezent în viața românilor pe timpul comunismului reînvie: ”Spune o poveste memorabilă a unei tradiții românești”
FANATIK.RO
Brandul prezent în viața românilor pe timpul comunismului reînvie: ”Spune o poveste memorabilă a unei tradiții românești”
Antrenorul lui Rangers, desființat în Scoția din cauza lui Ianis Hagi: „Este de neînțeles, nu poți să faci asta!”
GSP.RO
Antrenorul lui Rangers, desființat în Scoția din cauza lui Ianis Hagi: „Este de neînțeles, nu poți să faci asta!”
Cât timp ar trebui să stai la duș, de fapt. Greșeala pe care o fac mulți, de asta apar aceste probleme
FANATIK.RO
Cât timp ar trebui să stai la duș, de fapt. Greșeala pe care o fac mulți, de asta apar aceste probleme
Val de mesaje pentru Anca Țurcașiu, după ce artista a publicat primele poze cu nepoțica ei / FOTO 'Ce oameni simpli… parcul Moghioroș, să vă bucurați de minune!'
Unica.ro
Val de mesaje pentru Anca Țurcașiu, după ce artista a publicat primele poze cu nepoțica ei / FOTO 'Ce oameni simpli… parcul Moghioroș, să vă bucurați de minune!'
Gigi Becali, moment rar în văzul echipei! I-a spus doar câteva cuvinte unui titular şi a făcut un gest imprevizibil: "Eşti tânăr, viaţa merge înainte"
Orangesport.ro
Gigi Becali, moment rar în văzul echipei! I-a spus doar câteva cuvinte unui titular şi a făcut un gest imprevizibil: "Eşti tânăr, viaţa merge înainte"
Cât costă un "inspector de loialitate". Îți testează partenerul, încercă să-l seducă, apoi prezintă raportul
Observatornews.ro
Cât costă un "inspector de loialitate". Îți testează partenerul, încercă să-l seducă, apoi prezintă raportul
Horoscop 6 octombrie 2024. Berbecii ar fi bine să caute acea formă de sensibilitate foarte specială care îi menține de partea binelui
HOROSCOP
Horoscop 6 octombrie 2024. Berbecii ar fi bine să caute acea formă de sensibilitate foarte specială care îi menține de partea binelui

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI