3819-106933-45actha0j7419.jpg

Pentru a face lumină în drama ce s-a petrecut la Petrila, trebuie spus din start că sâmbătă minerii nu trebuiau să fie che­maţi la muncă. Cu nu­mai câteva zile îna­inte, unul din­tre ei fu­se­se transportat în stare gravă la spitalul din Petroşani din cauza unei into­xi­caţii cu gaz metan. Un altul a ajuns pe mâna medicilor, opărit în subte­ran de aburii emanaţi de cărbunii încinşi.

3819-106928-45actha0j7591.jpg 

„Oamenii s-au plâns şi au avertizat asupra faptului că e pericol mare acolo, în adân­curi. În frecarea cu piatra, cărbunele se aprin­de şi se aşterne ca o pătură de jar. Oamenii munceau aici pe cărbuni încinşi. Dar nimeni nu a vrut să ia în calcul acest lucru. Sâm­bătă, echipa de mineri a fost însoţită de salvatori, care nu au doar rolul de a scoate la suprafaţă oamenii răniţi, aşa cum eronat se crede. Conform normelor, salvatorii trebuiau să coboare numai ei, atât, să stingă jarul cu apă şi nămol, aşa cum se procedează în mod normal, să mă­soa­re apoi cantitatea de gaz me­tan şi abia apoi să permită accesul brigăzii de mineri la lucru. Dar nu s-a în­tâmplat aşa, au coborât cu toţii”, explică Gheorghe Mi­litaru, di­rector exe­cutiv al Ligii Mun­ci­torilor şi Defa­vori­za­ţilor Sociali „Mi­ron Coz­ma”, din Valea Jiu­lui.

3819-106929-45actha0j7968.jpg

Munceau de o bună perioadă de timp pe o pătură de jar

Minerul şi gazul me­tan sunt „fraţi” de viaţă şi de moarte, practic ne­existând mină în care să nu aibă loc ema­na­ţii de gaz metan. „Pro­blema es­te să ştii când să cobori în mină sau, da­că eşti acolo, cum şi când să ieşi în timp util pentru a evita o catastrofă”, ex­plică Mi­li­ta­ru. „Eu cred că se ştia ce se întâmplă acolo jos, minerii s-au plâns de ja­rul aprins, unii au mers la spital cu bucăţi de cărbune în­cins înfipte în piele. E vorba de inconştienţă. Oamenii au fost trimişi la moar­te”, mai spune Gheor­­ghe Mi­li­taru.

Şase răniţi, în continuare în stare gravă

Din cei opt ortaci aduşi în Capitală, şa­se continuă să se afle în stare critică. Patru din cei cinci bărbaţi aduşi la Spi­­talul de Arşi ră­mân intubaţi, pentru că au arsuri pe căile respiratorii. La Spitalul de Urgenţă Flo­reasca, medicii sunt rezervaţi în ceea ce-i priveşte pe doi dintre cei trei mineri internaţi aici cu răni complexe. Din fericire, veşti mai bune vin de la Spitalul de Urgenţă din Petroşani, aco­lo unde alte şapte victime ale explo­ziei de sâmbătă se află internate, dar starea lor este bună.

3819-106930-45edha0j7959.jpg

Salvatorii au scos ieri din mină şi ultimele patru cadavre

Patru echipe form3819-106934-45actmort.jpgate din 15 salvatori au co­borât ieri, la ora 15.30, în mina Petrila pen­tru a recupera şi ultimele patru ca­da­vre ale ortacilor ucişi sâmbătă de prima ex­plozie. Aceştia şi-au făcut loc cu greu printre munţii de cărbuni care au căzut în urma deflagraţiei. După câteva ore, salvatorii au reuşit să a­du­că la suprafaţă trupurile celor patru mi­neri care rămă­seseră blocate în adâncuri.

Rudele victimelor primesc ajutoare financiare,

Membrii Consiliului de Administraţie a Companiei Naţionale a Huilei au decis, ieri, că angajaţii de la mina Petrila să ia salariul pentru toată perioada în care nu vor intra în subteran, din cauza problemelor cauzate de exploziile de sâmbătă. Minerii vor primi atât salariile de bază, cât şi sporurile de vechime. În acelaşi timp, autorităţile locale au început să distribuie banii pentru familiile afectate de explozie. Rudele celor 12 mineri care şi-au pierdut viaţa în subte­ran, vor primi câte 5.000 de lei, iar familiile muncitorilor răniţi, câte 2.000 de lei.

3819-106931-45actha0j7906.jpg

Valea Jiului a plâns ieri

Minerul Vasile Stoian, 38 de ani, a coborât ieri pentru ultima oară sub pământul Petrilei. De a­ceastă dată doar până la adâncimea de trei me­tri, atât cât are în înălţime cavoul familiei. Băr­batul a fost înmormântat alături de mama sa, pe locul pregătit, aşa cum se obişnuieşte, pentru tatăl lui.

Clopotele au bătut ieri toată după-amia­za la cele două biserici din Petrila, ju­de­ţul Hu­ne­doa­ra. Înmor­mân­tarea ce­lor doi mineri morţi în ex­plozia cu­tre­­mu­ră­toare de sâm­băta tre­cută a fost o­bli­gaţia de suflet a tuturor celor ca­re au muncit, mun­­­cesc sau au rude care coboară în sub­teran.
Peste 1.000 de oa­meni au inundat stră­­duţele din zona ca­­pelei Casei de Aju­tor Reciproc a Pen­sio­narilor din locali­ta­te, uniforma de ga­lă fiind costumul de miner. Primul în­mor­mântat a fost Vasile Stoian.

3819-106927-45edha0j7895.jpg

Peste 1.000 de oameni, la ceremonie

Trupul bărbatului ars de gazul metan a­prins la 1.000 de metri sub pământ a fost condus la cimitir cu fanfara, pe bulevardul principal formându-se un cor­tegiu funerar de aproximativ jumătate de kilometru. Ironia sor­ţii face ca sicriul în care se afla Vasile Stoian să fie aşezat în locul pre­gătit pentru tatăl său, bărbatul pri­vind cu lacrimi în ochi cum lemnul coşciugului este acope­rit cu pământ. Sus­ţinuţi de prieteni şi rude, soţia şi fiul au făcut eforturi disperate să-şi reţină la­crimile, dar în m­o­mentul în care preotul a terminat slujba cei doi aproa­pe că au leşinat de durere.

„Cu atât a ră­mas, sărmanul, cu câteva zeci de co­roa­ne”, au co­mentat cu tris­teţe femeile bă­trâne prezente în cimitir.

În acelaşi timp, în Petroşani aveau loc alte două înmor­mân­tări. Doru Ho­lingher şi Adrian Măţan erau co­bo­râţi în gropile pre­gătite în cimitirul din loca­litatea na­ta­lă.

Banii de pe biletele de la meciul cu Georgia merg la mineri

Federaţia Română de Fotbal (FRF) a decis ca suma strân­să din vânzarea biletelor la amica­lul România – Georgia să fie do­nată victimelor de la Pe­tri­la. Pen­tru partida din seara aceasta s-au pus în vânzare 10.000 de bilete, cu preţuri variind între 5 şi 15 lei. Mem­brii FRF sunt cu a­tât mai im­presionaţi de tragedia din mină, cu cât au aflat că unul dintre grav răniţii a jucat fotbal la echipele din Valea Jiu­lui. Fostul fotbalist Nicolae Ior­dache se află in­ter­nat în stare critică la Bu­cureşti du­pă ce a su­ferit ar­suri pe 80% din su­pra­faţa corpului. El a fost supus ieri unei intervenţii chirurgicale care a durat trei ore. Medicii i-au extirpat pielea de pe membrele superi­oa­re, în­lo­cu­ind-o cu grefe de piele sănătoasă.

3819-106932-45actminerranit.jpg

O altă victimă a exploziei de sâmbătă a fost un sportiv de perfor­man­ţă. Dan Mateş (35 de ani), unul din minerii morţi la Petrila, e un fost luptător care a obţinut medalii la numeroase competiţii. S-a lăsat de sport, a făcut facultatea şi a devenit inginer în mină.

EXCLUSIV Țiriac, propunere fără precedent împotriva pandemiei COVID-19: „Du-te în junglă dacă vrei asta!”
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV Țiriac, propunere fără precedent împotriva pandemiei COVID-19: „Du-te în junglă dacă vrei asta!”
Aparatul din casă care consumă o energie electrică uriașă. Într-un minut consumă cât un bec cu led în 8 ore
Playtech.ro
Aparatul din casă care consumă o energie electrică uriașă. Într-un minut consumă cât un bec cu led în 8 ore
Denisa, o tânără de 20 de ani, gravidă în luna a șasea, a murit fulgerător la Spitalul Județean Satu Mare. Rudele, sfâșiate de durere: "Era un pic răcită. Nu se poate așa ceva, nu există"
Observatornews.ro
Denisa, o tânără de 20 de ani, gravidă în luna a șasea, a murit fulgerător la Spitalul Județean Satu Mare. Rudele, sfâșiate de durere: "Era un pic răcită. Nu se poate așa ceva, nu există"
Horoscop 17 octombrie 2021. Capricornii pot primi sugestii deosebit de valoroase, în timpul unor conversații obișnuite
HOROSCOP
Horoscop 17 octombrie 2021. Capricornii pot primi sugestii deosebit de valoroase, în timpul unor conversații obișnuite
RCA 2021. Cum să nu plătești prea mult pentru asigurare, după ce prețurile au explodat
Știrileprotv.ro
RCA 2021. Cum să nu plătești prea mult pentru asigurare, după ce prețurile au explodat
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021
PUBLICITATE
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021