Demnitarii romani ies in public relaxati, fara a se ingrijora ca in orice moment ar putea fi atacati. Si asta pentru ca in umbra lor se afla oameni care si-ar da si viata pentru ei. “Sepepisti”, cum le spune toata lumea, sau, oficial, angajati ai Serviciului de Protectie si Paza. Sunt “ingerii presedintelui”, cei fara de care Traian Basescu nu face nici un pas. Nu-si dezvaluie identitatea, pentru ca regulile institutiei nu le permit acest lucru. Cine sunt “oamenii din umbra”? Cum actioneaza? Reporterii Libertatii au petrecut o zi impreuna cu mica “armata” de protectori.
Stiu toate tehnicile de lupta, de la karate pana la autoaparare, stiu sa sara cu parasuta, sa traga cu arme de foc si sa se scufunde la zeci de metri adancime. Indiferent de situatia in care se gasesc, cei mai bine antrenati luptatori, si anume sepepistii, au in grija viata presedintelui Traian Basescu si o apara ca pe “ochii din cap”.
La o prima vedere, “bodyguarzii” par a fi oameni de afaceri. Imbracati in negru, “la patru ace”, sobri si foarte tacuti. “Meseria noastra este cat se poate de serioasa, de aceea nu putem umbla in trening langa umarul presedintelui. Insa asta nu ne impiedica sa punem la pamant un atacator”, spune unul dintre ofiterii “liniei intai” a presedintelui.
Multi se intreaba ce iti trebuie sa ajungi in cel mai cunoscut sistem de protectie al demnitarilor romani: Serviciul de Protectie si Paza. Raspunsul vine din partea celui mai vechi “protector” din breasla: “Toti avem cele mai bune aptitudini de luptatori, alpinisti, scafandri, puscasi, lunetisti. Nici un domeniu nu ramane neacoperit. Facem zilnic antrenamente fizice. Avem si studii in psihologie, care ne ajuta foarte mult, pentru ca altfel nu l-am putea alege pe „cel rau” dintr-o multime de oameni. Trebuie sa fim atenti, sa vedem care persoana are o stare de nervozitate, cum i se misca ochii dintr-o parte intr-alta, ce reactii necontrolate are. Sunt multe tehnici de a identifica un atacator sau un terorist”.
Pentru a demonstra ca, intr-adevar, nimeni si nimic nu se poate atinge de Basescu, reporterii Libertatii au reusit sa patrunda dincolo de portile SPP. Ne-am alaturat pentru o zi “ingerilor presedintelui”, oameni pentru care discretia este “lege”.
Primul “popas” a fost in sala de sedinte. Sapte barbati imbracati la costum revizuiau mai multe documente asemanatoare unor harti. Am schimbat cateva vorbe despre ceea ce urmau sepepistii sa prezinte: planuri si sisteme de protectie. Mai intai de toate, unul dintre ofiteri a tinut sa precizeze regula de baza a institutiei: “Discretie si confidentialitate”.
Dupa cateva momente, au intins hartiile pe masa, explicand cum actioneaza in cazul unui atentat. “Datoria noastra este sa prevenim si sa intervenim in cazul unui atac sau obstacol. Indiferent ca e vorba de un cablu de care s-ar putea impiedica, sau de un atentat cu bombe, noi, cei din „linia intai”, ne aflam mereu la cativa centimetri de presedinte sau demnitar. Punem viata lui mai presus de a noastra. Ne-am arunca si in fata glontului”, explica unul dintre ei.
“In cazul unui incident, il vom evacua pe presedinte spre cel mai sigur loc, unde nimic nu ii mai poate pune in pericol viata. Practic, formam un triunghi in jurul sau, indreptandu-l catre cea mai apropiata iesire. In timp ce noi facem aceasta operatiune, intervin lunetistii si echipa antitero, care au datoria sa „duca lupta” si sa aplaneze incidentul. Planurile reprezinta schemele cladirilor si iesirilor”, explica unul dintre “ingerii pazitori”.
Dupa ce planurile au fost puse la punct, “ingerii presedintelui” ne-au aratat exact cum se procedeaza pe teren. Adica interventia fizica. A fost al doilea popas, in sala de antrenamente. Grupul de protectie, impreuna cu formatiunea antiterorista, au simulat prevenirea unui atentat la viata lui Basescu. Exercitiul a fost scurt, deoarece totul se intampla in cateva secunde. Presedintele a fost “interpretat” de un luptator, iar un manechin a tinut locul “teroristului”. Dupa cateva trante si imobilizari, “teroristul-manechin” a fost doborat. Sepepistii au explicat procedeele: “Daca ar fi sa puna cineva viata presedintelui Basescu in pericol – de exemplu, sa fie amenintat cu o arma de foc – atunci prima reactie este sa-l acoperim cu propriul corp. Reactia este de a ne risca propria viata, iar noi ne-am antrenat psihic, in asa fel incat sa nu ne fie frica. Sunt ani de interventii care ne-au inzestrat cu nervi de otel. Incercam sa ne punem in pielea agresorului, astfel incat sa putem sa anticipam miscarile acestuia”, spun acestia.
Meseria lor este una foarte tensionanta si le ocupa foarte mult timp. “Numai ideea ca avem viata unui om in grija e un stres in sine”, adauga un sepepist. Cu toate acestea, au timp si de familie. “Intre munca si familie exista totusi un echilibru normal. Ne crestem copiii ca oricare alta familie. Singurul lucru, oarecum diferit, este ca si la 3 dimineata daca primim telefon, in 10 minute trebuie sa fim unde suntem chemati. Noi, cand plecam de la serviciu, suntem ca toti ceilalti, insa diferenta o face acel telefon”.
Daca presedintele are indreptat spre el un pistol, dezarmarea se face “prin spate”. I se imobilizeaza mainile si capul. “Dupa ce il prinzi de gat si brate, ori il tragi pe spate, ori il apleci”, spune luptatorul
“Daca lovesti cu putere in mandibula, atacatorul lesina. Insa loviturile astea sunt foarte riscante, pentru ca, daca dai aiurea, poti sa-l omori”, arata sepepistul
Unul dintre luptatorii antitero ii arata reporterului nostru cum se procedeaza in cazul in care Basescu e amenintat cu un cutit: “Agresorul e imobilizat, iar dezarmarea se face prin rasucirea incheieturii mainii”.
Sase sepepisti, mereu in „linia intai”
Numarul sepepistilor care il insotesc pe Traian Basescu difera in functie de situatie. Exista sase angajati ai SPP care sunt alaturi de presedinte in orice deplasare a acestuia, ei fiind “linia intai” sau “oamenii in costum”. Numarul lor poate creste insa daca demnitarul trebuie sa ajunga intr-un loc public si foarte aglomerat (miting, concerte in aer liber, vizite de lucru etc). In aceste conditii, pe langa nelipsitii “ingeri din linia intai” se afla si echipe antitero, tot din cadrul SPP.
Daca e vorba de un spatiu deschis, numarul luptatorilor creste considerabil, printre ei aflandu-se, de exemplu, si lunetistii. Din motive de securitate, cifra exacta a celor care sunt in preajma presedintelui nu este insa dezvaluita niciodata.
Emil Constantinescu, stropit cu cerneala pe fata
Daca “ingerii” nu sunt mereu cu ochii in patru, sau au un moment de neatentie, se pot intampla tot felul de lucruri. “Un exemplu ar fi cel al fostului presedinte Emil Constantinescu, care a fost stropit cu cerneala de Faur Isaia. Atunci, practic, nu am avut nici o vina, pentru ca dansul ne-a spus sa stam de-o parte in timp ce el vorbea cu o persoana. In acel moment, a venit individul si l-a stropit. Putea sa fie si acid!”, spune unul dintre protectori.
Emil Constantinescu a fost stropit cu cerneala de Faur Isaia in decembrie 2000, cand iesea din sectia de votare de la liceul bucurestean Jean Monnet.