Rolurile cele mai importante din viitoarea administrație americană vor fi ocupate de politicieni și diplomați veterani, care au ocupat funcții vizibile în timpul celor două mandate ale președintelui Barack Obama sau au colaborat timp de ani de zile în mod direct cu Joe Biden.

Este o delimitare clară față de politica lui Donald Trump, dusă sub sloganul „America First” – „America în primul rând”, care a subminat alianțele internaționale și a favorizat reducerea birocrației și a taxelor, scrie AP.

Propunerile lui Biden arată o abordare mai tradițională a actului de guvernare și vizează oameni cu experiență și cu relații puternice la Washington și în comunitatea internațională.

Echipa, care include multe femei și politicieni de culoare, îndeplinește promisiunea lui Biden de a nominaliza o administrație care reflectă diversitatea țării.

Pentru toate aceste posturi importante, Biden are nevoie de aprobarea Senatului, controlat acum de o majoritate republicană. Două alegeri senatoriale din Georgia, care s-au prelungit în turul II, ar putea schimba acest lucru în luna ianuarie.

Noul șef al diplomației: Un adept al alianțelor globale, dar și al intervențiilor militare

Anthony Blinken, alegerea lui Joe Biden pentru importantul post de secretar de stat, îl va înlocui pe Mike Pompeo la șefia diplomației SUA, unde va avea misiunea dificilă de a revitaliza un departament slăbit semnificativ în timpul administrației Trump.

Un adept al multilateralismului și al alianțelor globale, Blinken este un veteran în domeniul diplomației și al securității naționale și a lucrat timp de aproape 20 de ani cu Biden.

Este un centrist și un pragmatic al politicii externe, dar și un intervenționist, poziție de pe care a susținut în mod frecvent operațiunile militare ale SUA în Orientul Mijlociu.

Blinken a susținut o prezență militară mai robustă a SUA în Siria și chiar s-a situat pe o poziție adversă față de Biden, în momentul în care a susținut intervenția militară în Libia.

Blinken este un critic al populismului și al extremismului european, o veste proastă pentru lideri precum Viktor Orban.

În trecut, el spus că Brexit-ul este ca un câine călcat de o mașină – „un dezastru total”. Blinken a comparat ieșirea Marii Britanii din UE cu ascensiunea liderului extremei drepte din Franța, Marine le Pen, scrie site-ul britanic Sky News.

În calitate de adjunct al secretarului de stat al SUA, Anthony Blinken a avut o vizită oficială la București în mai 2016, în cadrul căreia s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis.

Oamenii lui Biden | Un francofil la Externe, un emisar pentru climat, o femeie la Apărare: SUA se despart de politica „America first”
Anthony Blinken, la București, alături de Klaus Iohannis FOTO: Presidency.ro

În cadrul întâlnirii, Blinken a apreciat eforturile României și implicarea în cadrul NATO și a recunoscut poziția țării drept partener strategic al Statelor Unite.

Nu în ultimul rând, Blinken este un foarte bun vorbitor de limbă franceză și un francofil, care și-a petrecut o parte a copilăriei în Franța, unde a și studiat la Școala Jeannine Manuel din Paris. O veste bună pentru relațiile transatlantice.

Un emisar special pentru climă

John Kerry este propunerea lui Biden pentru postul de reprezentant special pentru climat.

Joe Biden înclină să readucă SUA în acordul internaţional pentru combaterea schimbărilor climatice de la Paris, din care au fost retrase de Donald Trump.

Nu este o funcție importantă și nici una executivă, care să necesite aprobarea Senatului.

John Kerry susține că actuala campanie electorala din SUA a fîcut de râs America
John Kerry, un veteran al politicii SUA, va fi emisar special pentru climat

Dar numirea unui greu al politicii și al diplomației în acest post semnalează importanța pe care Biden o acordă implicării SUA în combaterea efectelor schimbărilor climatice, încă o delimitare față de politica administrației Donald Trump.

Un hispanic cu rădăcini românești va superviza politica pentru migrație

Alejandro Mayorkas este propunerea lui Biden pentru postul de secretar pentru securitate internă.

Născut într-o familie de imigranți cubanezi care a fugit de revoluția lui Castro, Mayorkas ar fi primul politician hispanic care va primi această funcţie importantă, una care supervizează agenţii-cheie pentru aplicarea legii, inclusiv în domeniul migraţiei.

Oamenii lui Biden | Un francofil la Externe, un emisar pentru climat, o femeie la Apărare: SUA se despart de politica „America first”
Alejandro Mayorkas (stânga) este propunerea lui Biden pentru postul de secretar pentru securitate internă FOTO: EPA

Potrivit publicației israeliene Jerusalem Post, mama lui Mayorkas este o evreică ce a fugit din România, pentru a scăpa de Holocaust. Ea s-a adăpostit în Cuba, în timp ce alți membri ai familiei s-au adăpostit în Israel.

Prima femeie de la șefia Pentagonului susține o prezență militară puternică în România

Michèle Flournoy este una dintre propunerile posibile ale lui Biden pentru șefia Pentagonului, potrivit CNN. Numele ei nu a fost încă anunțat oficial.

Dacă va fi aleasă și confirmată în funcție, ar fi prima femeie aflată în fruntea Departamentului pentru Apărare.

Ea a ocupat funcția de subsecretar în același departament, în timpul administrației lui Barack Obama.

În august, Flournoy declara că decizia de retragere a trupelor americane din Germania nu este în interesul strategic al SUA și face rău relațiilor cu NATO.

Oamenii lui Biden | Un francofil la Externe, un emisar pentru climat, o femeie la Apărare: SUA se despart de politica „America first”
Michèle Flournoy ar fi prima femeie la șefia Pentagonului FOTO: EPA

„Sunt total în favoarea reexaminării posturii noastre în Europa și pentru îmbunătățirea ei. S-ar putea să avem nevoie de mai mulți oameni în țările baltice, în Polonia sau în România”, a spus ea.

Unul dintre cei mai tineri consilieri pentru Securitate Națională

Jake Sullivan va deveni consilier pentru securitate naţională, unul dintre cei mai tineri ocupanți ai acestui post, potrivit unui anunț făcut de echipa de tranziție.

Sullivan a fost consilier pentru securitate națională al vicepreședintelui Biden în timpul administrației Obama.

În aceeași administrație, el a mai lucrat în cadrul Departamentului de Stat și a fost adjunctul șefului de cabinet pentru Hillary Clinton.

Sullivan, scrie BBC, a avut un rol-cheie în negocierea acordului nuclear cu Iranul. Acordul a fost criticat de Trump, care a decis retragerea unilaterală a SUA.

Avril Haines este propunerea lui Biden pentru funcția de director al Informaţiilor naţionale, prima femeie care va deţine un astfel de rol, în cazul în care va fi confirmată de Senat.

Haines a fost adjunctă a directorului CIA în timpul administrației Obama, înainte de a ocupa funcția de adjunctă a consilierului pentru securitate națională al președintelui.

Este, la rândul ei, o fostă consilieră a lui Biden.

Linda Thomas-Greenfield va fi numită ambasadoare la ONU.

O femeie afro-americană cu o carieră lungă în diplomație, Thomas-Greenfield a servit anterior în funcția de secretar adjunct pentru afaceri africane.

După ce a părăsit Departamentul de Stat, ea a ocupat o funcție importantă în compania de consultanță strategică a fostei secretare de stat Madeleine Albright.

Prima femeie în funcţia de secretar al Trezoreriei

Janet Yellen, fosta preşedintă a Rezervei Federale a SUA (Fed), este propunerea lui Biden pentru funcţia de secretar al Trezoreriei, într-un moment în care economia americană se confruntă cu o recesiune severă.

Oamenii lui Biden | Un francofil la Externe, un emisar pentru climat, o femeie la Apărare: SUA se despart de politica „America first”
Janet Yellen FOTO: EPA

Dacă va fi confirmată de Senat, Janet Yellen va fi prima prima femeie din istoria Statelor Unite care va deţine această importantă funcţie.

În vârstă de 74 de ani, Janet Yellen a contribuit decisiv la redresarea economiei americane după criza financiară din 2007.

Dacă va fi secretar al Trezoreriei SUA, Janet Yellen se va ocupa probabil de coordonarea răspunsului economic al administraţiei Biden la pandemia de coronavirus (COVID-19), care a dus la o recesiune severă şi la un şomaj ridicat.

Luni, Gary Cohn, fost director al băncii de investiţii Goldman Sachs şi consilier economic al lui Donald Trump, a afirmat că Joe Biden a făcut „o alegere excelentă”.

Citeşte şi:

80% din pacienții COVID internați în secțiile ATI din Norvegia s-au recuperat. În România, rata de supraviețuire pe patru spitale e sub 35%

Trump acceptă în cele din urmă începerea tranziţiei spre o administraţie Biden

Anamaria Prodan a părăsit România după scandalul cu Reghe. Anunțul impresarei despre soțul ei
PARTENERI - GSP.RO
Anamaria Prodan a părăsit România după scandalul cu Reghe. Anunțul impresarei despre soțul ei
BOMBA SERII Simona Halep s-a măritat în mare secret. Primele imagini de la nuntă
Playtech.ro
BOMBA SERII Simona Halep s-a măritat în mare secret. Primele imagini de la nuntă
Doi ciobani au fost atacaţi de urs în Harghita. Unul dintre ei este căutat, după ce a fugit spre pădure cu animalul după el
Observatornews.ro
Doi ciobani au fost atacaţi de urs în Harghita. Unul dintre ei este căutat, după ce a fugit spre pădure cu animalul după el
Horoscop 24 iulie 2021. Peștii sunt în elementul lor astăzi și de aceea le va fi mai ușor să-și mențină echilibrul
HOROSCOP
Horoscop 24 iulie 2021. Peștii sunt în elementul lor astăzi și de aceea le va fi mai ușor să-și mențină echilibrul
„N-am plătit sejurul ca să mă scoţi tu afară din apă!”. Salvamarii duc lupte grele cu turiștii care ignoră steagul roșu
Știrileprotv.ro
„N-am plătit sejurul ca să mă scoţi tu afară din apă!”. Salvamarii duc lupte grele cu turiștii care ignoră steagul roșu
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Telekomsport
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
(Publicitate) Laptopurile ASUS: OLED este sinonim cu stilul
PUBLICITATE
(Publicitate) Laptopurile ASUS: OLED este sinonim cu stilul