Specialistii in demografie estimeaza ca in mai putin de 20 de ani populatia Pamantului se va dubla fata de nivelul anului 1950. Acest lucru va avea consecinte firesti in ceea ce priveste modul in care ar trebui exploatate resursele naturale, iar problemele pe care le implica aceasta fantastica expansiune demografica se vor rasfrange si asupra mediului. De aici, o serie intreaga de semne de intrebare printre care, destul de important, ar fi: unde vor locui atatia oameni, in conditiile in care marile orase sunt deja suprapopulate?
Japonezii si-au pus din timp aceasta intrebare, astfel ca la ora actuala ei au gasit si raspunsuri. Noile spatii de locuit vor fi amenajate in zone putin mai neconventionale, sub apa sau pe apa ori printre nori. Afirmatia pare de domeniul fantasticului, insa in conditiile in care proiectele sunt deja conturate lucrurile par destul de aproape de realitate.
Proiectul Sky City se vrea a fi un satelit al orasului Tokyo. Fiecare turn care va compune Sky City va masura de trei ori mai mult decat inaltimea Turnului Eiffel din Paris, in fiecare dintre ele putand locui cel putin 350.000 de oameni.
Cele trei turnuri vor fi legate intre ele cu ajutorul a doua gigantice platforme, cea inferioara urmand a adaposti o arena sportiva, iar cea superioara un aeroport, plus o serie de complexuri alimentare si de agrement. Deplasarea in diferite parti ale orasului se va efectua cu un metrou usor, ce va inconjura tot complexul prin exterior.
Constructia orasului Sky City va incepe imediat ce arhitectii japonezi vor gasi o solutie la problema ridicata de solul insulei, care nu se stie cum va suporta o constructie de asemenea dimensiuni.
Proiectul Pyramide City va fi construit in principal de roboti, iar in faza finala va oferi adapost pentru 750.000 de oameni. Uriasa constructie, care va avea forma finala a unei piramide, va pluti in Golful Tokyo. Transportul in interiorul orasului va fi efectuat cu ajutorul unui sistem de metrouri ultrarapide si nepoluante, care vor fi conduse de piloti automati la toate destinatiile importante. Panourile exterioare ale piramidei vor fi reprezentate de suporturi pentru asa-numitul film fotovoltaic, care va transforma energia solara in energie electrica.
Greu de crezut pana acum vreo 10-20 de ani, insa perfect realizabil acum, proiectul Underwater City va revolutiona ideea de asezare umana, fiind primul oras construit in intregime sub ape. Acesta va fi un oras-submarin complex si complet, prevazut cu toate facilitatile unei metropole de uscat. Problema alimentarii cu oxigen a fost si ea rezolvata: pereti fabricati din materiale extrem de dure care vor fi insa capabile sa extraga din apa oxigenul necesar. O casa subacvatica din asemenea materiale ar putea asigura fara probleme supravietuirea unei familii, insa Underwater City o va face pentru 100.000 de locuitori. Curentii oceanici vor fi transformati in energie electrica, iar algele marine in combustibili. Hrana va fi asigurata de fauna marina si de serele din interiorul orasului.
Star City este rezultatul colaborarii dintre agentia spatiala americana NASA si cea europeana ESA. Dezvoltarea si extinderea sa vor reprezenta un proces continuu, aproape nelimitat, el urmand a fi construit din mai multe segmente-blocuri, carora li se vor putea adauga altele si altele, pana la obtinerea unui complex titanic.
Intregul oras va beneficia de implementarea unei uriase retele de computere, care vor gestiona sistemele de supravietuire (hrana, apa, energie) si va coordona mai multe servicii gestionate de roboti. Transportul va fi asigurat pe doua coordonate: vertical – printr-un sistem de lifturi care va face din lipsa gravitatiei un atu pentru deplasarea rapida a cat mai multor pasageri si orizontal -printr-o retea de capsule de transport care vor circula asemenea unor minitroleibuze. Star City va fi nepoluant, iar intreaga sa functionare se va baza pe baterii solare.