Olanda a expulzat 17 agenţi ruşi de informaţii care erau acreditaţi ca diplomaţi, pe baza unor date de la serviciile sale de securitate, precizează Ministerul de Externe.

„Motivul acestei decizii este informarea primită de la AIVD şi MIVD (serviciile olandeze de securitate – n.r.), care arată că persoanele respective, acreditate ca diplomaţi la reprezentanţele Rusiei din Olanda, acţionează în secret ca ofiţeri ai serviciilor de informaţii”, a explicat Ministerul de Externe.

Ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, a spus că guvernul este pregătit pentru orice reacţie din partea Moscovei.

„Experienţa arată că Rusia nu lasă fără răspuns astfel de măsuri. Nu putem specula, însă Ministerul Afacerilor Externe este pregătit pentru diversele scenarii care ar putea apărea în viitorul apropiat”, a explicat el într-un comunicat.

De asemenea, Belgia a expulzat 21 de diplomaţi ruşi sub acuzaţia de spionaj şi că reprezintă ameninţări la adresa securităţii sale, potrivit Ministerului de Externe.

Cei 21 de ruşi lucrau la Ambasada Rusiei de la Bruxelles şi la consulatul din Anvers. Ei erau acreditaţi ca diplomaţi, însă desfăşurau acţiuni de spionaj şi operaţiuni de influenţă, a precizat un purtător de cuvânt al diplomaţiei belgiene.

Urmărește-ne pe Google News