Mergi direct la conținut »
Olguța Vasilescu a criticat reforma alocațiilor din Austria. Românii, afectați de măsură
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Olguța Vasilescu a criticat reforma alocațiilor din Austria. Românii, afectați de măsură

Olguța Vasilescu a criticat reforma alocațiilor din Austria. Românii, afectați de măsură

Austria a adoptat o reformă care ar putea reduce alocațiile familiale pentru muncitorii străini. Măsura a fost criticată de ministrul român al Muncii, Olguța Vasilescu, aceasta cerând "tratament egal pentru toți angajații europeni".

Într-o scrisoare adresată comisarului european pentru muncă, Marianne Thyssen, Vasilescu arată că „poziţia constantă a României este că muncitorii europeni beneficiază de tratament egal în statele membre (ale Uniunii Europene – n. red.) unde muncesc”.

Proiectul austriac prevede adaptarea alocaţiilor familiale la costul vieţii din ţările unde trăiesc copiii angajaţilor. Reforma, criticată de Comisia Europeană, ar putea duce la scăderea de la 172 de euro la 85 de euro a alocaţiei pentru copiii din România ai căror părinţi muncesc în Austria. Ar putea fi afectaţi aproape 150.000 de copii, dintre care mulţi sunt români.

Măsura a fost promisă în campania electorală de guvernanţii austrieci şi ar putea asigura Austriei economii de peste 100 de milioane de euro pe an.

Guvernul de la Viena justifică măsura prin nivelul actual „disproporţionat” faţă de costul vieţii din alte ţări al alocaţiilor pentru copii, care pot ajunge la 223 de euro pe lună, dar recunoaşte că reforma ar putea fi respinsă de Curtea de Justiţie a UE.

Sectorul austriac al îngrijirilor pentru persoanele în vârstă, în care sunt angajaţi mulţi lucrători străini, mai ales slovaci şi români, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de efectul reducerii alocaţiilor. Sunt vizate direct îngrijitoarele străine care muncesc în Austria timp de câteva săptămâni îşi lasă copiii acasă.


Citește și:

VIDEO / Lecție dură despre discriminare! Dragoș Bucur s-a folosit de filmul de Oscar „12 ani de sclavie” pentru a-i vorbi fiicei sale despre sora ei adoptată, care e de origine romă

Close
Închide
  Close