Organizația a reformulat recomandările sale de precauție în ceea ce privește utilizarea acestui ser, ținând cont de cheagurile sangvine apărute în Europa.
Pe 7 aprilie, OMS a anunțat că o legătură între acest vaccin și cheaguri sangvine este plauzibilă, dar nu confirmată, insistând că astfel de cazuri sunt „foarte rare”. Vaccinul AstraZeneca este utilizat în 157 de teritorii, potrivit unei numărători efectuate de AFP. Cele mai multe cazuri de cheaguri au fost semnalate în Marea Britanie și în Uniunea Europeană, în timp ce „foarte puține” au fost raportate în alte țări, notează specialiștii.
AstraZeneca, principalul vaccin donat țărilor sărace
Experții recomandă ca persoanele care au dezvoltat cheaguri sangvine după prima doză a acestui vaccin să nu mai primească și doza de rapel. „O estimare a riscului în afara Europei necesită colectarea mai multor date şi realizarea unei analize”, notează aceiaşi experţi în noile lor recomandări.
Vaccinul AstraZeneca reprezintă cea mai mare parte din totalul de doze utilizate în cadrul dispozitivului COVAX, care permite țărilor sărace să obțină seruri anti-Covid grație unor fonduri colectate de donatori. Peste 40,5 milioane de doze de vaccin AstraZeneca au fost expediate până la această dată în 118 teritorii în cadrul programului COVAX.
Potrivit specialiștilor, „raportul beneficiu-risc este cel mai ridicat în grupurile cele mai vârstnice”. Ei susțin că „nu se ştie până în această zi dacă există un risc de tromboză în urma administrării celei de-a doua doze a vaccinului AstraZeneca”.