Osemintele unei femei de aproape 40 de ani, care au fost descoperite în 1972, au scos la iveală detalii uluitoare despre perioada Epocii Bronzului. Potrivit arheologilor, craniul, care datează din perioada 2700-2500 înainte de Hristos prezintă urme ale unei intervenții chirurgicale numită trepanație, notează alba24.ro.
Specialiștii sunt de părere că operația a fost realizată cu o lamă de silex sau obsidian, o rocă folosită în epoca de piatră pentru confecționarea de arme sau diverse unelte. Operația are o dimensiune de 12,2 x 7,3 cm, iar pe marginea acesteia există urme de refacere postoperatorii. Asta înseamnă că femeia a mai supraviețuit intervenției cel puțin un an.
Arheologii cred că operația a fost realizată, cel mai probabil, sub anestezie, cu plante halucinogene.
”În anii 80, când s-a făcut practic restaurarea acestei calote craniene, s-a constatat că ea prezintă un orificiu creat artificial, printr-o intervenție umană. Nu obții o astfel de retezare perfectă printr-o lovitură cu o sabie de bronz”, a declarat cercetătorul Horia Ciugudean, pentru sursa citată.
Operație pe creier făcută în urmă cu 4500 de ani: ”operația a reușit și pacientul a supraviețuit”
Operația este cunoscută sub numele de trepanație. Procedura implică deschiderea cutiei craniene pentru a drena o infecție.
”Cel care a făcut această intervenție nu numai că a făcut-o de o manieră tehnică ireproșabilă, dar operația a reușit și pacientul a supraviețuit”, a mai explicat Horia Ciugudean.
INTERVIU VIDEO | Românul de 102 ani care a supraviețuit masacrului de la Stalingrad: „Nicio zi nu m-am temut că mor în lagăr”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro