La aproape un an de la debutul invaziei Rusiei în Ucraina, războiul pare să fi consolidat unitatea Occidentului, dar în același timp a scos la iveală o prăpastie tot mai mare față de restul lumii, arată un sondaj realizat în 15 țări, care sugerează că lumea intră într-o „nouă ordine internațională postoccidentală”.

Studiul, realizat în decembrie 2022 și ianuarie 2023 de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), un think-tank european, a analizat opiniile din nouă state membre ale UE, printre care România, Franța, Germania și Polonia, precum și din Marea Britanie și SUA, dar și din China, Rusia, India și Turcia.

Opiniile au dezvăluit diferențe geografice puternice în ceea ce privește atitudinea față de război, democrație și echilibrul global al puterii, au explicat autorii.

„Paradoxul războiului din Ucraina este că Occidentul este în același timp mai unit, dar și mai puțin influent în lume decât oricând înainte”, a explicat Mark Leonard, directorul ECFR și coautor al raportului, citat de The Guardian.

Timothy Garton Ash, profesor de studii europene la Universitatea Oxford, care a lucrat, de asemenea, la studiu, a calificat concluziile drept „extrem de grăitoare”. Sondajul a arătat că războiul a oferit occidentului transatlantic unitate și scop, a spus el.

Analiză. Ministrul Agriculturii, o nouă abordare controversată: „Nu sunt de acord cu marca proprie din magazine”. Specialiștii spun că românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse
Recomandări
Analiză. Ministrul Agriculturii, o nouă abordare controversată: „Nu sunt de acord cu marca proprie din magazine”. Specialiștii spun că românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse

Cu toate acestea, Vestul „a eșuat complet în a convinge marile puteri din restul lumii, cum ar fi China, India și Turcia”.

În opinia profesorului, lecția este clară: „Avem nevoie urgentă de o nouă modalitate de adresare care să fie cu adevărat convingătoare pentru țări precum India, cea mai mare democrație din lume”.

Cum văd occidentalii războiul și atitudinea Rusiei

Sondajul a arătat că opiniile occidentale despre Rusia, relativ asemănătoare în SUA și UE, s-au înrăutățit în ultimul an.

Mari majorități de populație din Marea Britanie (77%), SUA (71%) și cele nouă state UE (65%) consideră Rusia drept un „adversar”, cu care țara lor se află în conflict sau în competiție, ca „rival”.

Doar 14% dintre respondenții din SUA, 15% dintre cei din cele nouă state UE intervievate și 8% din Marea Britanie văd Rusia ca pe un „aliat” care le împărtășește interesele sau ca pe un „partener necesar”.

Ce reprezintă Rusia pentru țara ta?

Occidentul este ferm unit, dar și mai clar separat față de restul lumii. Cum arată opinia globală, la un an de la debutul invaziei Rusiei în Ucraina
Albastru închis: un aliat, albastru deschis: un partener necesar, roșu deschis: un rival, roși închis: un adversar. gri: nu știu. Sursa: ECFR
Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”
Recomandări
Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”

Cetățenii occidentali sunt la fel de negativi atunci când sunt îndemnați să descrie Rusia.

Invitați să aleagă două dintre cele 10 descrieri propuse pentru această țară, 45% dintre respondenții din SUA, 48% dintre cei din UE și 57% dintre cei din UK au ales cuvântul „agresivă”. În același timp, 42% dintre americani, 30% dintre cetățenii UE și 49% dintre cei din UK au spus că Rusia este „nedemnă de încredere”.

Opinia este în continuare favorabilă sancționării Rusiei. Mai exact, aproximativ 55% dintre persoanele chestionate în cele 9 țări UE s-au declarat în favoarea continuării sancțiunilor împotriva Moscovei, în ciuda costurilor economice suferite de europeni.

De menționat că, în comparație cu un sondaj similar din vara anului trecut, războiul din Ucraina este văzut acum de mai multe persoane din lumea occidentală ca o luptă pentru democrație și pentru propria lor securitate – și ca un război al Rusiei împotriva Europei, potrivit ECFR.

Concret, în SUA, 36% dintre respondenți au declarat că sprijinul pentru Ucraina a fost determinat în principal de necesitatea de a apăra democrația americană, în timp ce opinia predominantă în Marea Britanie (44%) și în rândul celor nouă din UE (45%) a fost că susținerea Ucrainei are rolul de a le proteja propria securitate.

Alegeri plate și sălcii în iunie 2024: PSD și PNL în logica partidocrației și a clientelismului electoral
Recomandări
Alegeri plate și sălcii în iunie 2024: PSD și PNL în logica partidocrației și a clientelismului electoral

Sondajul mai arată un lucru interesant, pe tema uneia dintre cele mai divizive întrebări. Și anume că mai multe persoane din Europa (44% în Marea Britanie, 38% în cele nouă state membre ale UE) sunt de părere că Ucraina ar trebui să își recupereze întregul teritoriu, chiar cu prețul unui război mai lung.

Proporția celor care cred că Ucraina ar trebui să își recupereze întregul teritoriu, chiar cu prețul unui război mai lung

Occidentul este ferm unit, dar și mai clar separat față de restul lumii. Cum arată opinia globală, la un an de la debutul invaziei Rusiei în Ucraina
Sursa: ECFR/The Guardian

Aproximativ 22% dintre britanicii intervievați și 30% dintre cetățenii UE au spus ca războiul ar trebui să se oprească cât mai curând posibil, chiar dacă acest lucru ar însemna ca Ucraina să cedeze teritorii Rusiei, spune sondajul.

O opinie evident diferită

Răspunsurile din țările nonoccidentale au fost foarte diferite. Un număr mare de persoane din China (76%), India (77%) și Turcia (73%), de exemplu, au declarat că simt că Rusia este „mai puternică” sau „la fel de puternică” ca înainte de război.

În același timp, 79% dintre chinezi, 79% dintre indieni și 69% dintre turci au spus că văd Moscova ca pe un „aliat” strategic și un „partener necesar” al țării lor.

Proporția celor care cred că războiul ar trebui să se încheie cât mai curând, chiar dacă asta ar însemna ca Ucraina să cedeze teritorii

Occidentul este ferm unit, dar și mai clar separat față de restul lumii. Cum arată opinia globală, la un an de la debutul invaziei Rusiei în Ucraina
Sursa: ECFR/The Guardian

În mod similar, mult mai mulți cetățeni (41% în China, 48% în Turcia și 54% în India) vor ca războiul să se încheie cât mai curând posibil, chiar dacă acest lucru ar însemna ca Ucraina să cedeze teritoriu.

Doar 23% dintre chinezi, 27% dintre turci și 30% dintre indieni consideră că Ucraina ar trebui să își recupereze teritoriul chiar cu prețul unui conflict mai lung.

De asemenea, există mult mai mult scepticism în ceea ce privește motivele susținerii Occidentului pentru Ucraina. Mai puțin de un sfert dintre cei chestionați în China și Turcia, de exemplu, și doar 15% în Rusia, consideră că Occidentul sprijină Ucraina pentru a-și apăra propria securitate sau democrație.

În schimb, 38% dintre ruși, 45% dintre chinezi și 30% dintre turci cred că SUA sprijină Ucraina pentru a proteja dominația occidentală.

Sondajul mai arată că aproape două treimi dintre respondenții ruși (64%) cred că SUA sunt un „adversar”, iar 51% și 46% spun același lucru despre UE și Regatul Unit.

În China, 43% dintre respondenți percep SUA ca fiind un rival, în vreme ce 40% spun același lucru despre Marea Britanie și 34% despre UE.

Oamenii văd o nouă ordine globală

Mulți dintre cetățenii care trăiesc în afara Occidentului, dar și cei din SUA și Europa, mai cred că ordinea liberală condusă de SUA va ceda dominația globală în următorul deceniu, Vestul urmând să devină doar o putere globală printre altele.

Doar 7% dintre persoanele intervievate din Rusia și 6% din China cred că ordinea liberală condusă de SUA va mai fi dominantă peste 10 ani. Lucrurile nu diferă în Occident. Doar 9% dintre americani și 6% dintre cetățenii celor nouă state UE cred că ordinea liberală condusă de SUA va mai fi dominantă în următorul deceniu.

În Europa și în SUA, mulți dintre cei intervievați (29% în Marea Britanie, 28% în UE și 26% în SUA) prevăd o nouă lume bipolară, formată din două blocuri conduse de SUA și China.

În acest timp, țările emergente (33% dintre cei intervievați în Rusia, 30% din China, 23% din Turcia și 21% din India) văd viitorul în termeni mai degrabă multipolari.

Occidentul este ferm unit, dar și mai clar separat față de restul lumii. Cum arată opinia globală, la un an de la debutul invaziei Rusiei în Ucraina

În tipul de scenariu bipolar al lumii la care se așteaptă americanii și europenii, rolul unor țări precum India și Turcia, puteri emergente, ar putea fi acela de state oscilante, care vor fi obligate să-și definească loialitatea și să ia partea cuiva.

Dar sondajul sugerează că cetățenii din aceste țări nu cred că acesta va fi rolul lor în viitoarea ordine internațională. Într-o lume din ce în ce mai fragmentată și mai polarizată, țări precum India și Turcia par să fie atrase de suveranism – în care fiecare conflict între superputeri devine o oportunitate de a-și afirma relevanța și capacitatea de a lua decizii suverane, spun autorii analizei.

Iar opiniile cetățenilor din aceste țări ilustrează această poziție.

În India, de exemplu, 87% dintre respondenți au declarat că privesc SUA ca pe un „aliat” sau „partener”, în timp ce 82% au avut aceeași părere despre UE, 79% despre Rusia și Marea Britanie și 59% despre Turcia.

Doar China a fost văzută ca un „rival” sau „adversar”, de 75% dintre cei intervievați.

Turcii, arată sondajul, au și ei opinii asemănătoare în privința SUA, a Rusiei și a UE – cu o ușoară preferință pentru europeni.

„Mulți oameni din vest văd ordinea internațională viitoare ca pe o revenire a unei bipolarități de tip război rece între vest și est, democrație și autoritarism”, au declarat autorii studiului. „Dar oamenii din acele țări se văd pe ei înșiși foarte diferit”, au adăugat autorii.

Occidentul va trebui să trăiască, au spus ei, cu „dictaturi ostile precum China și Rusia”, dar și cu puteri independente precum India și Turcia. Acestea nu „reprezintă un nou al treilea bloc” și nici măcar nu împărtășesc o ideologie comună, dar nici nu sunt „mulțumite să se adapteze la capriciile și planurile superputerilor”, spune studiul.

Mai degrabă decât să ne așteptăm ca acestea să sprijine „eforturile occidentale de a apăra ordinea de după războiul rece, trebuie să fim pregătiți să fim parteneri cu ele în construirea uneia noi”, au sugerat autorii analizei.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (5)

Trandafir   •   22.02.2023, 22:15

Este epoca minciunii, a manipularii, a stirilor false. Vorba veche #se minte poporul cu televizorul# !

Ursat   •   22.02.2023, 22:12

Numai un nebun ar putea crede că SUA și Europa cu o populație de aprox. 700 de milioane poate să dicteze mersul lucrurilor în lume, în fața Chinei, Rusiei, Indiei, etc, cu o populație de 5-6 ori mai mare. Domniația vestului a apus de prin 2012, acum doar s-a accelerat proiectul noii ere multipolare, o construcție mult mai echitabilă și care ține cont de interesele tuturor părților implicate.

seaman651   •   22.02.2023, 19:47

Atat vestul cat si estul au nevoie de prostime, care sa poata fi manipulata si furata cu usurinta. Legile nu sunt pentru protectia muritorilor de rand, cum bine ne arata Putler, legile se dau si se retrag dupa bunul plac al conducatorilor, in functie de nevoile acestora. Noi contam doar pe post de carne de tun, deci nu trebuie sa ne mire ca de pilda Hindustan Times prezinta "progresul" rusilor in lupta impotriva nazistilor ucrainieni si atunci indienii flamanzi vor vedea in RuZZia un partener de unde Modi cumpara petrol ieftin si arme penru a fi folosite impotriva agresorului chinez... Ca petrolul ieftin din RuZZia nu se va reflecta in pretul benzinei, asta-i alta mancare de peste. Fratele de cruce al lui Putler, celalalt criminal Xi, trebuie sa pacaleasca si el chinezul saracit de politicile paguboase ale partidului ca exista inamicul public nr. 1: imperialismul american, care fura painea de la gura pensionarului chinez. Ca doar SUA este de vina ca dau faliment gigantii chinezi, ca pensionarilor li s-au taiat fondurile pentru sanatate. Xi vrea sa alinieze politica la prostiile existente in SUA, dar tot SUA este de vina pentru prostiile pe care le face el in incercarea asta.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Municipiul din România care-și pierde principala sursă de venit și populația: “Furăm ce mai apucăm. Oamenii mai închid ochii, că ne văd amărâți”
FANATIK.RO
Municipiul din România care-și pierde principala sursă de venit și populația: “Furăm ce mai apucăm. Oamenii mai închid ochii, că ne văd amărâți”
Cum arăta Angela Similea la începutul carierei. Avea o frumusețe răvășitoare și s-a iubit cu Florin Piersic
Viva.ro
Cum arăta Angela Similea la începutul carierei. Avea o frumusețe răvășitoare și s-a iubit cu Florin Piersic
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Libertateapentrufemei.ro
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Ion Țiriac: „Eu oameni săraci încă n-am văzut!” Omul de afaceri cu o avere de 1,75 miliarde de euro, comparație cu Steve Jobs: „Îmi spun ăștia că o să mor”
GSP.RO
Ion Țiriac: „Eu oameni săraci încă n-am văzut!” Omul de afaceri cu o avere de 1,75 miliarde de euro, comparație cu Steve Jobs: „Îmi spun ăștia că o să mor”
Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
FANATIK.RO
Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Știrileprotv.ro
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Unica.ro
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
Orangesport.ro
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
"Nici nu am cuvinte". Mama lui Ayan, în lacrimi de fericire. Micuțul ei, de doar 2 anișori, a supravieţuit o noapte întreagă în pădure, singur, la minus 5 grade
Observatornews.ro
"Nici nu am cuvinte". Mama lui Ayan, în lacrimi de fericire. Micuțul ei, de doar 2 anișori, a supravieţuit o noapte întreagă în pădure, singur, la minus 5 grade
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
HOROSCOP
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
RECOMANDĂRI