Liberalii spun că impozitul pe cifra de afaceri, taxa de solidaritate, impozitul pe gospodărie rebotezat impozitul pe venitul global, suprataxarea produselor care sunt nocive cu sănătatea, interdicţiile pentru aceia care au avut două insolvenţe să mai facă afaceri, plata contribuţiei de asigurări sociale pentru cei care lucrează part-time la nivelul salariului minim pe economie, suprataxarea introdusă în domeniul energiei şi în domeniul comunicaţiilor ca şi contul separat de TVA sunt măsuri împotriva mediului de afaceri.
”Solicităm partidului de guvernământ să renunţe la aceste măsuri. De asemenea, le solicităm să se prezinte în faţa Parlamentului şi să scoată din programul de guvernare toate aberaţiile fiscale pe care le-au introdus peste noapte fără să anunţe că intenţionează modificarea programului de guvernare, introducând nişte măsuri care afectează grav mediul de afaceri şi care riscă să pună pe butuci economia românească”, a afirmatliderul PNl Ludovic Orban după şedinţa Biroului Executiv al PNL.
Orban spune că Guvernul va apela la „şmecherii” pentru ca rectificarea bugetară să nu pară una negativă. „Din nou o să supradimensioneze veniturile spunând că o să aibă o colectare mai bună decât a fost colectarea pe primul semestru, astfel încât să nu pară că nu este o rectificare negativă. Cele mai multe dintre instituţiile publice nu au prevăzuţi bani pentru plata salariilor pe lunile octombrie, noiembrie şi decembrie. Ca atare, aici trebuie să intervină pentru a se asigura sumele de bani necesare. (..) Cred că până la sfârşitul anului nu o să aibă capacitatea să realizeze efectiv nici măcar jumătate din investiţiile care au fost trecute în proiectul de buget”, a arătat Orban.
Citește și: Mihaela Borcea a făcut public regimul cu care a topit grăsimea: „am reuşit să slăbesc brusc 8 kilograme…”
USR acuză coaliția PSD-ALDE de incompetență crasă în legătură cu politica fiscală
Și USR a făcut, luni, apel la coaliția de guvernare să oprească haosul fiscal și economic în care împinge țara și să renunțe la implementarea măsurile fiscale anunțate intempestiv încă din prima zi a noului guvern Dragnea 2, fără studiu de impact și fără vreo dezbatere publică reală.
„În doar două săptămâni, guvernul PSD-ALDE condus de Mihai Tudose a demonstrat, de fapt, a confirmat o incompetență crasă în politica fiscală și a declanșat un război cu mediul de afaceri printr-o atitudine ostilă față de companiile care derulează afaceri în România. După ce a indus haos în fiscalitatea țării, încă din prima zi de guvernare, prin anunțarea unor măsuri fiscale fără precedent, prim-ministrul Mihai Tudose a anunțat astăzi după întâlnirea coaliției de guvernare că renunță la impozitul pe cifra de afaceri, lucru corect și logic, dar păstrează taxa de solidaritate, chiar dacă recunoaște că nu știe nici cât va fi și nici cui se va aplica sau ce impact va avea”, arată USR.
”Un regim fiscal neprietenos și impredictibil are consecințe negative pe termen mediu și lung în ceea ce privește atragerea de investiții și dezvoltarea economică și socială a țării”, mai spun cei de la USR.
Potrivit USR, taxele de 22,75% pe salariu, pe care erau obligați să le plătească angajatorii, începând de anul viitor le vor plăti angajații.
”În realitate, românii cu salariu minim vor primi anul viitor aceeași bani chiar dacă pe hârtie va apărea o majorare cu 22,75%. În același timp, persoanele cu contracte parțiale de muncă vor fi obligate să plătească contribuțiile sociale la nivelul unui salariu minim întreg, ceea ce îi dezavantajează pe cei cu venituri mai mici de un salariu minim, va spori munca la negru și va crește șomajul.
Citește și: EXCLUSIV/ Soţul Antoniei, chemat să dea declaraţii în procesul deschis de Alex Velea