Declarațiile șefului statului vin în ziua în care numărul de infectări înregistrate în 24 de ore se apropie de 5.000.
Cele mai importante declarații:
- Intrăm în linie dreaptă pentru scrutinul din 6 decembrie. Vreau să fie clar pentru toată lumea pentru că am observat că unii politicieni propagă ideea că cineva ține cu orice preț la organizarea alegerilor în ciuda situației epidemiologice și că acestea se pot amâna. Nimic mai fals.
- Alegerile parlamentare sunt esențiale nu ca obiectiv în sine, ci pentru că reprezintă singura opțiune democratică validă care să ne permită să avem un nou Legislativ reprezentativ și legitimat prin voturile cetățenilor.
Alegerile parlamentare nu trebuie amânate pentru ca un partid sau altul să se simtă mai bine pregătit sau cu mai multe șanse peste câteva luni.
- Actuala majoritate PSD este una ilegitimă, care nu mai reflectă de o bună bucată de timp voința reală a românilor. Ce a făcut această majoritate toxică și nereprezentativă din martie? A pus umărul la rezolvarea acestei crize? Nu, dimpotrivă.
- A întârziat și chiar a blocat o serie de măsuri de combatere a pandemiei și a adoptat legi populiste, care ar putea arunca România în cea mai gravă criză.
- Să ne uităm nu mai departe de ziua de ieri, când celebrul autor al Ordonanței 13, Florin Iordache, a fost numit președintele Consiliului Legislativ.
PSD, în ciuda încercărilor disperate de a-și cosmetiza imaginea, rămâne același partid toxic.
- Totul pentru ai lor, nimic pentru cetățeni. Sfidarea PSD la adresa cetățenilor nu mai poate continua.
- Actuala situație epidemiologică este îngrijorătoare și pandemia, mă tem, nu va lua sfârșit nici anul viitor, așa cum fals susțin cei care cer amânarea alegerilor.
- Un lucru este cert: mandatul parlamentarilor se termină pe 20 decembrie. După această dată, dacă nu ar avea loc alegeri, parlamentarii nu vor putea vota decât legi simple, nu și legi organice.
Asta ar fi catastrofal pentru România, să nu avem Parlament funcțional în această criză.
- Tocmai de aceea trebuie să facem tot posibilul ca România să nu rămână fără un Legislativ cu puteri depline.
- Procesul de votare nu presupune probleme majore, dar campania dinainte implică multă prudență și neceistatea respectării stricte a tuturor regulilor de desfășurare. Au fost stabilite deja reglementări, gândite tocmai pentru a limita semnificativ riscul contaminării.
- Le recomand candidaților să se orienteze către o campanie online și în presă, în locul campaniei din ușă în ușă.
Despre posibilitatea carantinării Capitalei sau a altor județe:
- Această propunere trebuie să vină în primul rând de la experți, de la specialiști. Nu am auzit nicio propunere care să vizeze Capitala sau județe întregi.
- Eu nu îmi doresc să ajungem la carantinarea Bucureștiului.
Despre scandalul dintre PNL și USR legat de numirea lui Iordache la Consiliul Legislativ:
Cred că această alegere a făcut să fie lumea atât de supărată, încât încearcă să caute vinovați, în loc să caute soluții.
- Ar fi ciudat dacă s-ar certa, pentru că în definitiv aici a câștigat majoritatea toxică PSD și a devenit clar pentru toată lumea că nu se poate continua în acest fel.
- După părerea mea, dacă există o soluție constituțională, ar trebui căutată și încercată.
Despre motivele pentru care nu s-a mai implicat direct în gestionarea pandemiei:
- Am rămas destul de decident, dar este evident că unele autorități, cum s-a întâmplat în București, s-au bâlbâit. E clar că autoritățile trebuie să-și intre mai bine în rol, să fie mai bine organizate, să prevadă evenimentele, să explice.
- Lucrurile sunt duse la nivelul autorităților locale pentru că acolo trebuie să se ia decizia pentru fiecare localitate. Acest principiu este valoros în societățile democratice.
Este adevărat că la noi autoritățile mai au de învățat și vom avea grijă să învețe.
Despre alegerile parlamentare:
- Eu nu rămân niciodată indiferent la ce se întâmplă în țară și în politică, dar susțin că este important să organizăm alegerile parlamentare, evident cu respectarea strictă a normelor impuse.
Despre traseismul politic:
- Un mandat imperativ nu cred că vrea să impună cineva în România. Cu mandat imperativ, esența democrației dispare instant. Deci așa ceva, nu.
- Dacă ajungem să decid și eu ce vom scrie într-o nouă Constituție, fiți sigur că voi insista să scriem acolo ceva despre interzicerea traseismului.
- Uitați-vă la Parlamentul trecut și la acesta. Dacă facem o comparație între Parlamentul care a început mandatul și Parlamentul care termină mandatul, aproape că nu mai există nicio asemănare.
Acest traseism falsifică rezultatul votului popular. Oamenii merg și aleg anumite partide și pe timpul mandatului se amestecă tot și apar alte aprtide, dispar majorități, apar majorități.
- Nu așa este gândit parlamentarismul. Trebuie să ne trezim și să facem ordine în această harababură.
Despre evaluarea spitalelor privind neraportarea infecțiilor nosocomiale:
- Colegul dumneavoastră a întrebat ceva concret săptămâna trecută. Asta am obținut și vă pot lăsa materialul să-l studiați. Este un material amplu despre felul în care se raportează infecțiile nosocomiale. Mi se pare o temă de o gravitate deosebită și voi insista să fie tratată ca atare.
Despre alegerile prezidențiale din Republica Moldova:
- Nu este treaba președintelul României de a face o evaluare a scrutinului dintr-o altă țară. Sunt politicieni acolo, sunt experți, sunt cei din Parlamentul European, sunt mulți interesați de consolidarea democrației din Moldova și toată lumea trebuie să contribuie la un scrutin cât se poate de bine organizat și cât se poate de relevant.
Despre activitatea ministrului Sănătății:
- Cred că am mai spus de câteva ori că nu este treaba mea să evaluez activitatea miniștrilor și în niciun caz în public. Este treaba premierului sau a partidului din care fac parte.
Ministrul Tătaru se străduiește foarte tare și să cunoască lucrurile în teren, și să găsească soluții.
Despre condiționarea, de către USR, a intrării la guvernare prin numirea unui alt premier:
- Nu comentez spusele unor politicieni. Toată această poveste se încadrează în povești de campanie.
- Da, Ludovic Orban rămâne prima variantă de premier.
Despre testarea în masă:
- România nu are această capacitate. Ar însemna sute de mii de testări zilnice și nu se poate, nu avem dotări și nici personal.
- Testarea în masă nu este recomandată, oricum. Este recomandată testarea persoanelor suspecte.
Faptul că am ajuns la 37.000 de teste pe zi este un lucru de apreciat, dacă ne gândim de unde am pornit.
Anunțul Administrației Prezidențiale vine după ce rata de infectare în București a depășit și astăzi 3 la mia de locuitori, pentru a treia zi consecutiv, fiind de 3,25.
De altfel, România a înregistrat miercuri un nou record negativ de îmbolnăviri cu COVID-19 în ultimele 24 de ore, de 4.848 de noi cazuri, la peste 37.000 de teste.
Potrivit bilanțului anunțat astăzi de autorități, 69 de persoane au murit, iar numărul pacienților de la ATI a ajuns la 766.
Este a doua conferință susținută săptămâna aceasta de șeful statului. Klaus Iohannis a vorbit și luni la Cotroceni, în ziua în care în București s-au anunțat noi restricții și închiderea școlilor.
Întrebat atunci de Libertatea despre neraportarea infecțiilor nosocomiale din spitale, președintele a spus doar “voi cere o informare”.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro