Partidele parlamentare vor să ia o decizie, în perioada următoare, în privinţa acestor pensii, însă nu se pun de acord în ce formă vor fi ele corectate.

Premierul şi liderul PNL Ludovic Orban a declarat că Guvernul va vedea care este motivaţia Curţii Constituţionale şi va reveni cu o modificare legislativă în ceea ce priveşte pensiile speciale.

“Proiectul care a trecut de Parlament este un proiect iniţiat de parlamentarii Partidului Naţional Liberal şi a fost votat, până la urmă, aproape în unanimitate de Parlament. Din păcate, din nou, Curtea Constituţională a decis că tăierea pensiilor speciale este neconstituţională. Vom vedea cu atenţie motivaţia Curţii Constituţionale şi vom reveni cu o modificare legislativă, care să ţină cont de observaţiile Curţii Constituţionale, dar, în acelaşi timp, să readucă pensiile la un nivel cât mai apropiat de sistemul de calcul al pensiilor în baza principiului contributivităţii”, a declarat Orban, la România TV.

Orban i-a criticat pe judecătorii CCR care au dat această decizie privind neconstituţionalitatea eliminării pensiilor speciale, în timp ce chiar unii dintre ei sunt beneficiari de astfel de pensii.

Premierul a arătat că, “în mod normal, aceştia ar fi trebuit să se recuze, fiindcă doi dintre ei care au dublă pensie specială”.

“Cred că sunt doi dintre ei care au dublă pensie specială. Aceştia sunt cei care au decis neconstituţionalitatea actului normativ. În ce ne priveşte, ăsta este un principiu al nostru, noi am acţionat în acest sens şi vom căuta o soluţie care să ţină cont, în mod evident, de decizia Curţii Constituţionale, dar, în acelaşi timp, să şi caute să facă dreptate printre pensionari”, a adăugat premierul.

Ad placeholder

Întrebat despre varianta impozitării acestor pensii, Orban a precizat că “este o soluţie, însă nu poţi impozita pensia, ci venitul persoanei”.

“E şi asta o soluţie, deşi atunci când impozitezi, impozitezi un venit. Nu poţi să impozitezi un venit din pensie, dar să nu impozitezi venitul din dividende sau venitul din chirii sau venitul din salariu. Poate fi… în ceea ce ne priveşte pe noi, noi suntem susţinătorii cotei unice de impozitare şi orice cedare la cota unică de impozitare poate să creeze consecinţe economice extrem de negative. Dacă vom vedea că nu există altă soluţie, cu siguranţă ne vom gândi şi la această soluţie de a putea echilibra pensiile printr-o impozitare suplimentară. Deşi noi, liberalii, când auzim de creşterea impozitelor, ne opunem din start”, a spus premierul Ludovic Orban.

Citeşte şi:

O asistentă de la “Marius Nasta” și-a infectat patru colege cu COVID-19, pentru că nu a purtat echipamentul de protecție

Cum a conceput copiii, cât timp era la pușcărie. Borcea: N-am fost niciodată la camera nupțială
PARTENERI - GSP.RO
Cum a conceput copiii, cât timp era la pușcărie. Borcea: N-am fost niciodată la camera nupțială
Mihai Gâdea a primit o lovitură de proporții. Ce a făcut soția prezentatorului de la Antena 3
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Mihai Gâdea a primit o lovitură de proporții. Ce a făcut soția prezentatorului de la Antena 3
Horoscop 12 iulie 2020. Balanțele marchează astăzi finalul unei perioade dificile din viața lor profesională
HOROSCOP
Horoscop 12 iulie 2020. Balanțele marchează astăzi finalul unei perioade dificile din viața lor profesională