Sunt filme care au acționat ca un catalizator al schimbării, care au stârnit reacții puternice, au deschis noi perspective sau au reflectat complexitățile lumii noastre sociale, politice și naturale.
Grierson Trust:
Pe 10 noiembrie 2022, în Londra, la Queen Elizabeth Hall are loc ediția cu numărul 50 a premiilor ”Grierson Awards”. Ele poartă numele regizorului scoțian John Grierson, considerat părintele filmului documentar și cel care a folosit prima oară termenul de „documentar” într-o cronică de film din 1926.
Premiile, unanim recunoscute drept cele mai importante acordate în Marea Britanie filmelor documentare englezești și internaționale, au ajuns la o jumătate de secol de existență.
Pentru a celebra cei 50 de ani, organizatorii britanici au alcătuit o listă a „documentarelor obligatoriu de văzut, din ultimii 50 de ani”.
Sarcina de alege 50 din mii de filme bune și foarte bune a fost extrem de complicată, a recunoscut președinta The Grierson Trust, Lorraine Heggessey.
„Vrem să-i facem pe toți să vorbească și să vizioneze documentare în perioada premergătoare Premiilor Grierson de anul acesta”, a spus ea.
România pe listă prin „ceea ce înseamnă să fii un bun cetățean”
România are un reprezentant pe lista „Puterea documentarelor – 50 de filme obligatoriu de văzut”, alături de filme-cult ale unor regizori precum Agnès Varda, Werner Herzog sau Michael Moore.
Este vorba de „Colectiv”, documentarul regizat de Alexander Nanau. „Colectiv” a fost numit de presa internațională „proba că în democrații e nevoie de furie și de răbdare, virtuți complementare pentru a realiza schimbarea”.
Prin filmul Colectiv, durerea, corupția, dar și spiritul civic neîmpăcat al cetățenilor României și lupta presei românești pentru adevăr au devenit un simbol, au observat jurnaliștii străini, descriind reacțiile spectatorilor din toată lumea. „Indiferent cât de departe trăiți de România, acești oameni sunt vecinii noștri”, a scris revista Time.
Filmul descrie lupta și tragedia familiilor tinerilor morți pe 30 octombrie 2015 la Colectiv, precum și curajul civic al celor care au încercat să schimbe lucrurile în țară.
Sundance, The Guardian, BBC continuă să se refere la povestea de la Colectiv
Chiar și societăți în general rezervate față de România, precum cea olandeză sau germană, au primit revelația „românilor care ne dovedesc ce înseamnă să fii un bun cetățean” cu gesturi care au rămas în memoria publică. Revista „Der Spiegel” i-a numit pe cetățenii români „acești eroi europeni”. Iar la vizionarea „Colectiv” de la festivalul de la Amsterdam publicul a fost „profund impresionat”, după cum au relatat ziarele din Olanda.
După 7 ani de la tragedie și după 3 ani de la lansarea filmului, povestea oamenilor de la Colectiv continuă să fie în atenția marilor instituții artistice sau jurnalistice ale lumii.
Pe 20 octombrie, prestigiosul festival Sundance a anunțat că a selectat „Colectiv” printre cele 25 de „bijuterii de film documentar”. Iar The Guardian a recomandat istoria din România printre cele mai bune care se pot vedea în octombrie 2022 pe televiziunile britanice, „Colectiv” fiind în continuare rulat pe BBC Four.
Klaus Iohannis, nici o reacție
Oameni de cultură, intelectuali și politicieni din toată lumea, de la fostul președinte SUA Barack Obama la prim-ministrul în funcție al Luxemburgului (țară coproducătoare alături de România) au transmis aprecierea lor pentru curajul românilor, reflectat în „Colectiv”.
Astăzi se împlinesc 7 ani de la drama de la clubul Colectiv. Președintele Klaus Iohannis nu a avut, niciodată, nicio reacție publică față de film.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro