Prajitura de piersica
Contine E 102, despre care s-a vorbit mai sus si E 122, care poate provoca alergii. Prezenta in alimente a acestor coloranti artificiali a starnit un imens scandal in Franta, in 2003. La noi… se consuma.
Bomboane de caramel cu ciocolata
Contin E 420 si E 322 – care se poate obtine din soia modificata genetic, lucru care trebuie specificat pe eticheta.
Napolitane Contin E 122, E 503 si E 420, care provoaca diaree.
Ciocolata
Contine lecitina, un lucru bun, dar are si vanilina, o aroma sintetica care dauneaza sanatatii. Aditivii alimentari sintetici sunt in general nocivi. O alta problema consta in valoarea energetica foarte inalta pe care o are, ingrasa rapid. De aceea, consumul de ciocolata trebuie insotit de activitate intensa, indiferent de ce natura ar fi ea.
Cafeaua
Trebuie sa fie de calitate, altfel se risca infectarea cu micotoxine sau cu metale grele. Micotoxinele, care sunt cancerigene, sunt produse de ciuperci microscopice care cresc pe alimentele prost depozitate.
Tort de inghetata Contine E 150 – sau caramelul. Acest ingredient e de patru tipuri, dar eticheta nu specifica de care. Doamne fereste sa fie E 150c sau E 150d, care sunt toxice si nu sunt recomandate consumului.
Bomboane mentolate:
Pe langa faptul ca indicele glicemic inalt solicita mult pancreasul, contine E102, E 131 si E 330. Primul e colorant galben artificial si poate provoca dificultati de respiratie, eczeme si tulburari de vedere. Asta da cadou!
Bauturi tip Cola si racoritoare acidulate:
Cele tip Cola contin E 338 – care incetineste asimilarea de calciu, magneziu si fier. Dozele mari duc la atrofierea oaselor si la depuneri de calcar. Contine si caramel, dar nu se specifica de care caramel.
Racoritoarele acidulate contin E 330, E 300, E 211 si E 231, care dauneaza persoanelor asmatice, cu alergii sau eczeme si provoaca alergii.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_1787a965804330dd2cf73c2bcaf4c2d2.jpg)
Etichetarea alimentelor nu e corecta
“E”-urile sunt aditivi alimentari indispensabili tehnologiilor industriei alimentare moderne. In secolul XXI nu putem vorbi despre alimentatie fara aditivi alimentari.
“Studiile relativ recente au stabilit insa ca aceste substante nu sunt de bun augur sanatatii. Unele au fost interzise pe piata, altele se folosesc mai departe, cu o conditie esentiala: sa fie trecute pe eticheta produsului in asa fel incat consumatorul sa stie ce cumpara. Spre deosebire de produsele alimentare din Occident, cele din Romania nu sunt etichetate corect. Nu e vorba de incalcarea legii, ci de un act imoral. Pentru a-si putea vinde produsele, importatorii sau producatorii evita sa scrie pe etichete “E” si prefera sa dea denumirea stiintifica. In cazul “E 284” de pilda, se scrie doar acid boric. Comerciantul a respectat legea etichetarii, dar cumparatorul nu va sti ca acidul boric e un “E” si ca nu e recomandat pentru consum. Pe de alta parte, traducerile in limba romana a etichetelor unor produse importate nu se face corect, lucru care duce in eroare consumatorul. Trebuie sa realizam o lege care sa acopere si aceste minusuri”, ne-a explicat Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_96001d4ce80894bca9f8e31169b314d5.jpg)
“E”-uri care pot ucide
Conform unui studiu dat publicitatii in acest an in Romania sub titlul “Siguranta alimentara – autenticitate si trasabilitate” – semnat de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi si ing. Nicoleta Raba – aditivii alimentari periculosi, care consumati frecvent pot produce efecte negative asupra sanatatii, sunt in numar de 79. Dintre acestia, un numar de noua aditivi sunt foarte periculosi deoarece in urma testelor de laborator s-au dovedit cu certitudine nocivi vietii. Altfel spus, din totalitatea “E”-urilor folosite in alimentatie, noua pot ucide.
– E 123 – Amarant: Colorant azoic rosu, artificial. In testarea pe animale a dus la depuneri renale de calcar. In SUA este interzis deoarece se banuieste ca ar produce cancer.
– E 127 – Eritrozina: Colorant rosu, artificial. In testarea pe animale au aparut modificari de tip cancerigen la nivelul glandei tiroide.
– E 230 – Bifenil, Difenil: Testele pe animale de laborator au constatat sangerari interne si modificari ale organelor.
– E 231 – Ortofenilfenol: Vezi E 230.
– E 232 – Ortofenilfenol de sodiu: Vezi e 230.
– E 284 – Acid boric: In cazul consumului indelungat duce la leziuni ale organelor interne.
– E 285 – Borax: Vezi E 284.
– E 385 – Calciu disodiu-EDTA: Poate produce modificari ale metabolismului.
– E 999 – Extract de Quillaia: Este permisa folosirea doar pentru bauturi fara alcool, aromatizate pe baza de apa sau cidru.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_0676dea9bb326e0958c0c1ecda824294.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_1e487db5f60f25e8acad2fd14f999927.jpeg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_03ba1d47e7aff394a6dbf1f89aa52414.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_746c2da44817df64553c576dc1eb794b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_a71cff9a4ce66e9558bd01b7eeb1c809.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_346c58c4c027fab79859cd660064b651.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_104063f3b20aeff8da53d0f8cfa2abfa.jpg)
Comentează
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.