perioada lucrarilor si nu vor sa intre la datorii. "Pana la urma tot trebuie sa murim de ceva", ne spune resemnata cea mai batrana locatara, mutata in blocul Patria din anul 1937. "S-a intamplat sa fiu acasa la toate cutremurele mari - si cel din 1940, si in 1977 - si uite ca n-am murit, iar blocul a stat in picioare, desi peste tot se vad crapaturi in pereti. in 1937, cand m-am mutat aici, eram invidiata de toata lumea. Bloc elegant, inalt, vedere la sosea, lume buna - avocati, arhitecti, functionari din ministere. incet-incet au inceput sa se construiasca alte cladiri, a fost scos tramvaiul care trecea prin fata noastra, troleibuzul, au murit multi locatari, s-au mutat altii mai tineri, au aparut firme, s-au facut modificari la structura, fiecare cum a vrut sa modernizeze.
Blocul a apartinut Societatii Asigurarea Romaneasca, firma care a inchiriat toate cele 54 de apartamente, care mai tarziu au fost cumparate de locatari", ne spune pensionara, care se arata dezinteresata de subiectul consolidarii, atat timp cat asta implica bani. Tilica Dragolici, vicepresedintele asociatiei, spune ca dupa cutremurul din 1977 Ceausescu a venit personal sa inspecteze blocul, insotit de ministrii lui. "in cinci minute, unul din suita care s-a plimbat cu liftul pe la toate etajele, i-a spus: "Permiteti-mi sa va raportez, tovarase presedinte: consolidarea trebuie facuta pana la etajul 3 si nu pana la 9. Dupa calculele mele, facem si o economie de 3 milioane lei, fata de 5 milioane, cat ar costa tot blocul". Pana la urma s-au consolidat doar doua etaje". Pe cele 3 scari ale blocului - cu 4, 7 si 9 etaje - sunt 49 apartamente si 5 garsoniere.
"Majoritatea locatarilor ar dori sa inceapa reparatiile, dar sa nu fie scosi din case. Am dori ca domnul ministru Mitrea sa ne spuna clar daca vom plati lucrarile, pentru ca aici avem 80% pensionari care au bani putini, ori legea spune ca daca ai sub 6,1 milioane lei lunar pe cap de familie nu platesti consolidarea. Dar noi vrem un act la mana, cu care sa convingem oamenii cand vom avea sedinta de bloc", ne spune Anton Cojocaru.
La fel ca cei de la Patria, alte sute de locatari din blocurile cu mai mult de 4 etaje construite inainte de 1940, expertizate de Ministerul Constructiilor, intarzie sa ia o decizie privind consolidarea blocurilor, desi 80% din lucrarile facute pana acum au fost suportate de la bugetul statului, intrucat proprietarii aveau venituri mici, situate sub nivelul salariului mediu net pe economie.