MENIU CAUTĂ
25 Aug. 2018 23:27

Palatul Episcopal Greco-Catolic din Oradea, o clădire cu o istorie zbuciumată. Regele Ferdinand și Regina Maria au locuit aici când au vizitat Oradea

Distribuie

A fost considerat unul dintre cele mai frumoase palate din țară. Ridicat între anii 1903-1905, clădirea mistuită acum de flăcări a avut o istorie zbuciumată. Chiar regi ai României au ales să locuiască aici, în 1919.

Palatul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea a fost construit după proiectul unui cunoscut arhitect al acelor vremuri, Kálmán Rimanóczy Junior. La parter se aflau biblioteca și birourile administrative, iar la etaj saloanele episcopale.

De palatul episcopal sunt legate și numele regelui Ferdinand și al Reginei Maria, despre care se știe că au locuit în palat în anul 1919, când au vizitat Oradea. Tot acolo, regele și regina au acordat audiențe.

Odată cu desființarea bisericii greco-catolice, în 1948, clădirea a devenit școală populară, iar mai apoi bibliotecă județeană.

După 1989, a revenit la proprietarii de drept, iar în anii trecuți a trecut printr-un amplu proces de restaurare. Anul trecut, exteriorul era deja gata, iar în interior se lucra încă la frescele valoroase desoperite odată cu începerea restaurării.

Clădirea Episcopiei Greco-Catolice a fost un simbol al orașului Oradea și a atras anual mii de vizitatori.

Comentarii