Mergi direct la conținut »
Până pe 1 august omenirea a epuizat rezursele planetei pentru 2018.  Începând de astăzi trăim ”pe datorie”
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Până pe 1 august omenirea a epuizat rezursele planetei pentru 2018. Începând de astăzi trăim ”pe datorie”

Până pe 1 august omenirea a epuizat rezursele planetei pentru 2018. Începând de astăzi trăim ”pe datorie”

Până pe 1 august omenirea a epuizat rezursele planetei pentru 2018, iar ăncepând de astăzi, 1 august, trăim ”pe datorie”. Resursele pe care Terra le poate produce într-un an s-au epuizat, avertizează ONG-ului Global Footprint Network, ai cărui specialişti afirmă că acest moment istoric se produce din ce în ce mai devreme în fiecare an.

Anul acesta, data de 1 august este „momentul la care noi vom fi utilizat mai mulţi copaci, apă, soluri fertile şi peşti decât poate să ne ofere Terra într-un an pentru a ne hrăni, a ne adăposti şi a ne deplasa şi vom fi emis mai mult carbon decât pot oceanele şi pădurile să absoarbă”, a explicat Valerie Gramond de la WWF, partener al Global Footprint Network.

Momentul în care omenirea ajunge să consume cantitatea de resurse produse în mod normal de Terra într-un an, se numește ”Ziua Depășirii” și se calculează începând din 1970 încoace. Acest moment se înregistrează din ce în ce mai timpuriu în timpul unui an. La începutul anilor 1970, când data aleasă a fost 29 decembrie, anul trecut a fost 3 august, iar în 2018 este 1 august.

Această devansare „s-a accelerat din cauza supraconsumului şi a risipei”, a explicat Valerie Gramond, care reaminteşte că pe plan mondial aproximativ o treime din totalul alimentelor ajung să fie aruncate la pubelă. „Destabilizăm capacitatea planetei de a se regenera”, a adăugat aceeaşi specialistă.

Situaţia diferă foarte mult de la o ţară la alta. „Avem responsabilităţi diferite: ţările mici, cu populaţii mici, precum Qatar şi Luxemburg, au o amprentă ecologică foarte puternică”, a subliniat Pierre Cannet, cercetător la WWF. Dacă toată omenirea ar trăi ca acele ţări, „Ziua Depăşirii” s-ar produce încă din a doua lună a anului, între 9 şi 19 februarie. În sens invers, într-o ţară precum Vietnam, data reţinută pentru „Ziua Depăşirii” ar fi 21 decembrie.

Pe site-ul dedicat „Zilei Depăşirii” sunt prezentate diverse soluţii pentru inversarea acestei tendinţe: revizuirea modului în care sunt gândite oraşele, dezvoltarea şi privilegierea energiilor verzi, lupta împotriva risipei alimentare şi a supraconsumului de carne, limitarea expansiunii demografice.


Citește și: Temperaturile ar putea depăși 50 de grade Celsius în Spania și Portugalia, record absolut pentru Europa


 

Close
Închide
  Close