MENIU CAUTĂ

Din proiectele pentru Centenarul Marii Uniri, în Capitală: Parc destinat Marii Uniri, în zona Eroilor, și muzeu pe holurile PMB

Distribuie

Parc destinat Marii Uniri, în zona Eroilor din Capitală. Primarul General, Gabriela Firea, și ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu, au prezentat marți, 14 noiembrie, câteva dintre proiectele culturale din Capitală dedicate Centenarului Marii Uniri.

Printre acestea, inaugurarea Parcului Centenarului, care va fi amplasat în zona Eroilor, şi transformarea holurilor Primăriei Municipiului București (PMB) în muzeu.

„Ne dorim să inaugurăm anul viitor un parc, avem nevoie de spaţiu verde cât mai mult în Capitala. Parcul Centenar va fi într-o zonă centrală, Piaţa Eroilor, va avea 1,2 hectare. O să-l inaugurăm anul viitor”, a declarat Gabriela Firea.

De asemenea, edilul a precizat că pe parcursul anului viitor, Primăria Capitalei va putea fi vizitată, fiind transformată în muzeu. Firea a anunţat că vor fi realizate monumente, organizate expoziţii, spectacole- eveniment şi piese de teatru.

Grădina și Regata Marii Uniri

Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București ( CREART) va realiza Grădina Marii Uniri. Este vorba de o instalație botanico- arhitectutală care va încorpora simboluri reprezentative pentru România. Această grădina va fi prezentată și la Chelsea Flower Show, în mai 2018 și la București în septembrie 2018, proiectul fiind realizat în colaborare cu Institutul Cultural Român din Londra.

Tot CREART va celebra metaforic Marea Unire prin lansarea la apă, în cadrul a două evenimente distincte ce vor avea loc la Londra și la București, a unei flotile alcătuită din ambarcațiuni care vor reprezenta regiunile istorice ale României Mari.

În plus, pe tot parcusul anului 2018, în Piața Arcul de Triumf se va amenaja provizoriu Piața Centenarului unde vor fi 12 expoziții lunare cu fotografii de epocă ce vor marca momentele unirii provinciilor.

În Anul centenarului va avea loc o desfășurare de forță pe Dealul Mitropoliei. Aici, actorii vor reconstitui momentul alegerii lui Cuza Vodă la București.

Primăria Capitalei propune și „Luna Bucureștilor”, cum a fost în perioada interbelică, lună în care să aibă loc o serie de manifestații artistice- expoziții, concerte și inaugurări.

Ministrul Culturii Lucian Romașcanu a declarat, în cadrul conferințe de astăzi, că 2.139 de proiecte au fost depuse la Ministerul Culturii pentru Anul Centanarului.

 

Cât privește evenimentele din țară, Guvernul alocă 6 milioane de lei pentru organizarea evenimentelor ”Centenarului Marii Uniri” de la Iaşi.

Cu toate acestea, Guvernul a amânat ședința de la Iași, programată pentru 24 noiembrie, în cadrul proiectului Centenarului Marii Uniri.


CITEȘTE ȘI… EXCLUSIV | Black Friday-ul din India are rădăcini românești. ”Au repetat experiențele noastre, inclusiv greșelile”


 

Citește mai multe despre CENTENARUL MARII UNIRI, Eroilor și parc pe Libertatea.

Comentarii