Cel mai probabil de la 1 octombrie, parizerul mai ieftin de 60.000 lei/kg va disparea din galantare, chiar daca va fi „de import”. Agentia Nationala Sanitara Veterinara a elaborat conditii extrem de severe pentru producerea si comercializarea MDM, materia prima din care se produc preparatele de tip parizer. „MDM sau carnea dezosata mecanic, este un subprodus de calitate inferioara, fara valoare nutritiva, din care se produc mezelurile de tip parizer. Conditiile de producere si comercializare sunt foarte stricte pentru ca MDM poate transmite foarte usor Salmonella. Vom notifica si organismele internationale pentru ca si importurile vor trebui sa respecte noile norme, care trebuie sa apara in Monitorul Oficial in aceasta saptamana si intra in vigoare la 60 de zile dupa aceea”, a declarat dr. Viorel Andronie, directorul general al Agentiei Nationale Sanitare Veterinare.
Agentii economici care pot respecta noile norme vor fi obligati sa ceara o autorizare speciala pentru MDM si sa anunte si firmele care primesc si folosesc acest produs. Presedintele Asociatiei Romane a Carnii, Sorin Minea, ne-a declarat ca noile conditii sunt binevenite pentru consumatorii de parizer, salam sau carnati intrucat multi producatori nici macar nu declara ca folosesc MDM. „Producatorii care folosesc MDM vor fi obligati sa scrie pe eticheta ca e vorba de „carne dezosata mecanic” si nu carne de pui cum scriau pana acum. Carnea dezosata mecanic, prin continutul sau mare de colagen, poate transmite cu usurinta Salmonella, iar daca nu se foloseste temperatura de fierbere adecvata, poate produce iritatii gastrice. Nu se poate spune ca parizerul va disparea in totalitate de pe piata, ci numai acele sortimente mai ieftine de 60.000 de lei/kg, sortimentele mai scumpe fiind produse din carne macra”, spune Minea.