MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

Parlamentul a adoptat Programul pentru școli al UE: Elevii vor primi fructe și legume proaspete, inclusiv banane, iaurt și produse din lapte

Distribuie

Elevii din şcolile româneşti vor beneficia de fructe proaspete și legume, dar și lapte și produse din lapte, în conformitate cu normele europene. Parlamentul a adoptat, marți, prin votul deputaților, Programul pentru școli al Uniunii Europene, prin care elevii vor primi fructe și legume proaspete, printre care și banane.

Deputaţii au adoptat proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului 13/2017 privind aprobarea participării României la Programul pentru şcoli al Uniunii Europene, care are ca obiect de reglementare aprobarea participării României la Programul pentru şcoli al UE, din perspectiva stabilirii măsurilor menite să permită aplicarea reglementărilor incidente ale Uniunii, corelativ obiectivelor politicii europene în domeniu.

Astfel, proiectul asigură aplicarea eficientă a măsurilor coerente în ceea ce priveşte acordarea de ajutoare din partea Uniunii Europene pentru furnizarea şi distribuţia de fructe şi legume proaspete, în special banane, de fructe şi legume prelucrate destinate copiilor din cadrul programului de încurajare a consumului de fructe şi legume în şcoli.

În expunerea de motive se menționează că s-au unificat programele de încurajare a consumului de fructe și legume în școli, respectiv de distruibuire a laptelui în școli, în Programul pentru școli, sub aceleași reguli și principii de implemnetare. ”Tendința de scădere a consumului de fructe și legume proaspete, și de produse lactate, în rândul copiilor, precum și persistența fenomenului de obezitate infantilă, cauzată de obiceiuri alimentare nesănătoase, se poate corecta prin acest program”, se menționeză în document.

Programul pentru școli se sprijinp pe două componente: distribuirea de fructe și legume proaspete, lapte natural de consum sau produse din lapte fără adaos de lapte praf și măsuri educative care însoțesc distribuția produselor.

Autorităţile competente la nivel local pentru aplicarea programului sunt consiliul judeţean şi/sau consiliul local care îşi asumă organizarea şi derularea procedurilor de atribuire a contractelor pentru achiziţia produselor. Totodată, consiliile judeţene şi locale sunt obligate să colaboreze şi să-şi distribuie responsabilităţile înainte de demararea programului conform procedurii aprobate prin hotărâre a Guvernului.

Camera Deputaţilor este decizională în ceea ce priveşte acest proiect, astfel că legea va merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

Citește și: EXCLUSIV/Simona Halep, la un pas să dea cu piciorul unei sponsorizări de 2 milioane $! Ofertată de o companie americană

Citește mai multe despre banane, iaurt și Parlament pe Libertatea.

Comentarii