Mergi direct la conținut »
Parlamentul a adoptat înființarea Avocatului Copilului
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Parlamentul a adoptat înființarea Avocatului Copilului

Camera Deputaţilor a votat, marţi, în calitate de for decizional, înfiinţarea Avocatului Copilului, în subordinea instituţiei Avocatul Poporului. Instituția se va ocupa de soluționarea oricărei sesizări în legătură cu încălcarea unuia sau mai multor drepturi ale copilului și va promova conştientizarea drepturilor copilului, în societate.

Proiectul de lege adoptat de deputaţi modifică şi completează Legea 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatului Poporului, în sensul înfiinţării Domeniului pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului, coordonat de un adjunct al Avocatului Poporului, denumit Avocatul Copilului.

Potrivit inițiativei, Avocatul Copilului, sub coordonarea Avocatului Poporului, acţionează în scopul apărării, promovării şi protejării drepturilor copiilor în vârstă de până la 18 ani, susţine şi încurajează respectarea şi promovarea drepturilor copiilor, după cum prevede proiectul.

Avocatul Copilului are următoarele atribuţii: soluţionează sesizările individuale făcute de copii sau de reprezentanţi ai acestora, în legătură cu acţiunile instituţiilor publice din domeniu; soluţionează orice sesizare în legătură cu încălcarea unuia sau mai multor drepturi ale copilului; promovează conştientizarea drepturilor copilului în rândurile copiilor şi adulţilor; formulează propuneri de măsuri menite să încurajeze participarea copiilor la luarea deciziilor care îi privesc; elaborează studii cu privire la exercitarea şi respectarea drepturilor copilului.

De asemenea, proiectul prevede că Avocatul Poporului asigură apărarea, protecţia şi promovarea drepturilor copilului prin mijloace specifice, prin Domeniul privind apărarea, protecţia şi promovarea drepturilor copilului sau, după caz, prin Mecanismul Naţional de Prevenire.

Putem merge la mare? Avem voie să părăsim localitatea pentru o săptămână sau mai mult? Poliția răspunde la alte 5 întrebări importante legate de starea de alertă
Recomandări

Putem merge la mare? Avem voie să părăsim localitatea pentru o săptămână sau mai mult? Poliția răspunde la alte 5 întrebări importante legate de starea de alertă

 

Începând cu data de 1 ianuarie 2018, numărul de posturi finanţate, potrivit legii, pentru instituţia Avocatul Poporului se suplimentează cu 18 posturi, dintre care 4 posturi la sediul central şi câte un post la cele 14 birouri teritoriale.
Guvernul a aprobat în luna octombrie înființarea Avocatului Copilului, ca structură distinctă în cadrul instituției Avocatul Poporului, care se va ocupa exclusiv de domeniul drepturilor copilului.

În legislatura trecuta, parlamentarii PSD au respins o propunere legislativă a deputatului PNL Andreea Paul privind  înfiinţarea instituției Avocatului Copilului. Pe atunci, PSD spunea că nu este nevoie de o instituție specială care să apere drepturile copiilor.

Ministerul Muncii a transmis că până acum, problematica drepturilor copilului era inclusă într-un domeniu mai larg care viza copiii, familia, tinerii, pensionarii și persoanele cu handicap.

Citește și: VIDEO / Cerasela din Leordeni, cerșetoarea care cântă imnuri religioase. ”M-ai văzut, m-ai ajutat, Domnul fie lăudat, măi…”

Close
Închide
  Close