Parlamentul a respins definitiv Ordonanța care prevedea migrația aleșilor locali, după ce CCR a declarat-o neconstituțională

20 martie 2017 18:14

Parlamentul a respins definitiv Ordonanța care prevedea migrația aleșilor locali. Votul final s-a dat, luni, în Senat, care a adoptat proiectul legii de respingere a OUG 55/2014, care a permis aleşilor locali să treacă de la un partid la altul fără să îşi piardă mandatul. Decizia Legislativului vine după ce Curtea Constituțională a decis că acest act normativ, adoptat de Guvernul Ponta, este neconstituțional. 

Plenul Senatului şi-a însuşit, cu 104 voturi „pentru” şi trei abţineri, raportul Comisiei pentru constituţionalitate din Senat care a acordat un raport de admitere proiectului legii de respingere a OUG 55/2014.

OUG care a permis migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată de Guvern în 28 august 2014. Aleşii locali au putut opta pentru un partid până pe 17 octombrie.

Curtea Constituţională (CC) a decis, în decembrie 2014, că Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 55/2014 privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională.  După decizia judecătorilor, Parlamentul a fost obligat să pună în acord legea declarată neconstituţională cu decizia CC, prin adoptarea unei legi de respingere a OUG 55/2014.

Ulterior, CCR a motivat decizia, precizând că scopul real al Ordonanței de urgență ce a permis migrația aleșilor locali este de a-i orienta pe aceștia într-o anumită direcție politică și de a permite constituirea unei noi majorități politice.

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro