Mergi direct la conținut »
Parteneriatul civil, primul pas în Parlament. Cuplurile LGBT vor avea drepturi egale cu cele căsătorite
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Parteneriatul civil, primul pas în Parlament. Cuplurile LGBT vor avea drepturi egale cu cele căsătorite

Proiectul de lege privind parteneriatul civil a fost depus în Parlament. Actul normativ ar urma să aducă egalitate în drepturi civile ca în cazul căsătoriilor, cu excepția adopțiilor.

De Sorina Ionaşc,

Proiectul a fost depus de 43 de deputați și senatori, cei mai mulți fiind de la USR, PNL și UDMR. Lipsesc de pe lista semnatarilor parlamentarii PSD și ALDE, social-democratul Florin Manole fiind singurul care și-a asumat acest lucru.

„Așa cum reiese din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului și a Curții Constituționale a Romaniei, statul roman are o obligație pozitivă să adopte un cadru legal unitar, coerent și predictibil prin care să protejeze viața de familie, indiferent dacă aceasta se desfășoară în cadrul căsătoriei sau în afara căsătoriei. Îmi doresc o dezbatere echilibrată, argumentată și rațională, care nu poate avea loc decât în Parlamentul României”, a anunțat Florin Manole, pe pagina de Facebook. 

Proiectul de lege a fost depus la Senat, în calitate de primă cameră sesizată. În acest caz, deputații au votul decizional.

Ce drepturi vor avea partenerii civili

Actul normativ se adresează tuturor românilor, indiferent de orientarea lor sexuală. 

Partenerii trebuie să aibă cel putin 18 ani împliniți, cel puţin unul dintre parteneri să fie cetăţean român sau este cetăţean străin sau apatrid cu reşedinţa în România de cel puțin 1 an.

EXCLUSIV | Orban, despre fotografia controversată: „Era ziua mea, au venit câțiva colegi să-mi facă o surpriză și i-am servit, cum e normal, cu un pahar de ceva”
Recomandări
EXCLUSIV | Orban, despre fotografia controversată: „Era ziua mea, au venit câțiva colegi să-mi facă o surpriză și i-am servit, cum e normal, cu un pahar de ceva”
 

Potrivit inițiativei legislative, parteneriatele civile vor putea fi încheiate la notar, cu acordul personal al părților. Și tot la notar va putea fi desfăcut, în cazul în care partenerii doresc acest lucru.

La fel ca în cazul unei căsătorii, partenerii civili vor beneficia de dreptul la moștenire, dreptul la bunurile comune, dreptul vizite în spital, dreptul la pensie de urmaș. Există o excepție: adopțiile sunt interzise pentru cuplurile formate din persoane de același sex.

Mai mult, partenerii pot încheia un act similar unui contract prenupțial, prin care își vor păstra bunurile individuale. Cheltuielile și datoriile vor fi tot comune.

Partenerii civili vor beneficia de trei zile libere, în caz de deces sau boală gravă a partenerului, și de cinci zile libere la momentul încheierii uniunii consensuale.

 

Close
Închide
  Close