La Tel Aviv, zilele trecute, pentru prima dată de la debutul pandemiei, muzicianul israelian Aviv Geffen s-a așezat la pian și a cântat în fața unei audiențe aflate foarte aproape de el. „Un miracol”, așa cum a spus chiar artistul.

Dar concertul nu a fost accesibil tuturor. La reprezentanție au putut asista doar cei care beneficiau de un „pașaport verde”, care dovedește că au fost vaccinați sau că s-au vindecat recent de COVID.

Concertul, scrie AP, oferă o imagine către un viitor visat de mulți oameni, după luni bune de restricții de COVID. Guvernul israelian a promis că oamenii vaccinați vor putea călători, vor putea merge la concerte și participa la reuniuni sociale.

Situația ridică însă și perspectiva unei diviziuni între persoanele care s-au imunizat și cele care nu au avut acces la vaccin, între țările bogate și cele cu venituri mici, între cei dornici să se vaccineze și cei care din diferite motive ezită să o facă.

Situația generează probleme etice și logistice care au pus pe gânduri factorii de decizie din întreaga lume.

Fiind țara cu cea mai avansată campanie de imunizare, Israelul este urmărit cu atenție din întreaga lume.

În interiorul țării, pașapoartele verzi sunt cheia circulației libere. În plus, Israelul a încheiat recent acorduri cu Grecia și Cipru pentru a-și recunoaște reciproc pașapoartele de vaccinare, cu scopul de a da undă verde turismului.

Cine nu dorește să se vaccineze va „rămâne în urmă”, a avertizat ministrul sănătății, Yuli Edelstein.

Doar că vaccinul nu este disponibil pentru întreaga lume, din diferite motive – ofertă redusă, cost mare.

Iar unii oameni, observă AP, nu doresc să și-l facă, din motive religioase sau din alte motive. Chiar și în Israel, din 9,3 milioane de cetățeni, doar jumătate au primit cele două doze.

Țara are însă suficiente doze pentru a-și imuniza toți cetățenii de peste 16 ani. Alte țări nu sunt la fel de avantajate.

„Egalitate și nondiscriminare”

„Principiul de bază al drepturilor omului este egalitatea și nondiscriminarea”, spune pentru AP Lawrence Gostin, profesor la Georgetown University și oficial în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

„Există o criză morală uriașă în privința egalității la nivel global, deoarece țări precum Israel sau SUA sau statele UE vor putea obține imunitatea de grup până la sfârșitul anului”, spune el.

„Dar pentru multe state cu venituri mici, cei mai mulți oameni nu vor fi vaccinați timp de ani buni. Vrem să dăm prioritate tot oamenilor care au deja numeroase privilegii?”, întreabă el.

Problema lipsei vaccinurilor în statele sărace a fost ridicată în mod repetat în ultimele luni de lideri globali și de organizațiile umanitare.

Un program susținut de OMS și finanțat de statele bogate ar trebui să ofere statelor cu venituri mici suficiente doze pentru a-și vaccina 25% din populație.

Primele doze au sosit în Ghana zilele trecute și urmează să ajungă în perioada următoare în alte țări din Africa, Asia sau din estul Europei, inclusiv Republica Moldova sau Ucraina.

Dar schema umanitară este vizibil în întârziere, în condițiile în care statele bogate au contractat cea mai mare parte a ofertei de vaccinuri.

Guvernul britanic a spus că analizează posibilitatea introducerii pașapoartelor de vaccinare pentru accesul în baruri sau pentru cei care vor să se întoarcă la birou sau să participe la evenimente sportive, dar premierul Boris Johnson a avertizat că o astfel de politică ar putea cauza probleme.

„Nu putem discrimina împotriva oamenilor care, din diferite motive, nu se pot vaccina”, a spus el.

Alte state s-au grăbit însă să introducă un astfel de pașaport. Islanda a fost prima țară europeană care a făcut acest lucru, alte state europene au anunțat că vor urma exemplul.

Nu există un consens în UE

Pașaportul de vaccinare a fost și unul dintre subiectele de discuție de la summitul virtual la care au participat joi liderii UE. Statele membre nu au ajuns la un acord concret.

Țările din sud, printre care Grecia, Italia și Spania, care sunt puternic dependente de turism, cred că un astfel de certificat ar putea duce la deschiderea granițelor în siguranță. Evident, doar pentru cei vaccinați.

Alte state sunt însă reticente, pe fondul îngrijorării privind discriminarea, dar și datorită semnelor de întrebare legate de capacitatea vaccinului de a preveni răspândirea virusului.

Ministrul sănătății din Franța, Olivier Veran, a subliniat că introducerea pașapoartelor de vaccinare ar fi prematură, în condițiile în care foarte puțini cetățeni francezi s-au imunizat.

Este o poziție susținută de Germania, Olanda, Belgia, dar și de UE sau OMS, scrie France24.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat la finalul summitului că există un consens privind „certificatele de vaccinare”, dar nu și pe tema felului în care acestea vor fi folosite.

„Toată lumea a fost de acord că avem nevoie de un certificat digital de vaccinare”, a spus Merkel, precizând că acestea ar putea fi disponibile până la vară, în condițiile în care blocul comunitar are nevoie de trei luni pentru a crea un cadru tehnic.

Ea a avertizat însă că introducerea certificatelor nu va însemna că doar cei care le au vor putea călători, notează Deutsche Welle.

Ana Beduschi, o profesoară asociată de la Universitatea Exter, din Marea Britanie, care a publicat un studiu pe tema pașapoartelor de vaccinare, a subliniat că există întrebări serioase cu privire la impactul lor asupra drepturilor omului și a protecției datelor, scrie France24.

„Evident, ele ar putea asigura libertățile celor care nu sunt bolnavi sau care au fost vaccinați”, spune Beduschi. „Însă dacă unii oameni nu vor avea acces sau nu își vor putea permite testele COVID sau vaccinurile, libertățile lor vor fi restrânse”, adaugă ea.

Iohannis: Certificat de vaccinare doar pentru scopuri medicale

România, care are un număr semnificativ de cetățeni ce lucrează peste hotare și care au fost loviți în plin de restricțiile de circulație impuse până acum, este una dintre țările reticente în privința pașapoartelor de vaccinare.

Într-un comunicat dat publicității vineri, Administrația Prezidențială a explicat că președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat pentru o abordare coordonată și unitară la nivel european, susținând că certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale, iar procesul de identificare a elementelor tehnice pe care să le conțină un certificat la nivel european va trebui să continue.

Și premierul Florin Cîțu a spus vineri că discuția despre un pașaport de vaccinare este prematură, în condițiile în care campania de vaccinare la nivel european este abia la început.

„În momentul în care ai doar un început al campaniei de vaccinare nu poţi să vorbeşti despre un paşaport pentru vaccinare”, a spus premierul.

Cîțu l-a și contrazis pe tema aceasta pe ministrul economiei, Claudiu Năsui, care spusese că dorește să aibă acorduri bilaterale cu unele țări, printre care a nominalizat Grecia și Israel.

„Nu există un astfel de mandat, la nivel de Guvern, nu există niciun fel de mandat să discutăm bilateral cu Grecia pentru un pașaport de vaccinare. Guvernul nu a dat un astfel de mandat niciunui ministru”, a spus ulterior Cîțu.

Citeşte şi:

„Paranoia generată de pandemie e cât se poate de reală”. Ce soluții dau experții în sănătate mintală

Germania, îngrijorată de reticența populației la vaccinul AstraZeneca. Un milion de doze, nefolosite

Fosta soție, dezvăluiri horror despre marele Björn Borg: „Dădea bani pe drogul violatorului, era dependent de sex”
PARTENERI - GSP.RO
Fosta soție, dezvăluiri horror despre marele Björn Borg: „Dădea bani pe drogul violatorului, era dependent de sex”
BOMBĂ! Totul e clar acum! Cu cine se iubește Alexandra Dinu, imaginile sunt grăitoare
Playtech.ro
BOMBĂ! Totul e clar acum! Cu cine se iubește Alexandra Dinu, imaginile sunt grăitoare
Un tânăr de 20 de ani a stat o noapte întreagă lângă prietenul său mort, după un accident cumplit în Constanţa
Observatornews.ro
Un tânăr de 20 de ani a stat o noapte întreagă lângă prietenul său mort, după un accident cumplit în Constanţa
Horoscop 19 septembrie 2021. Gemenii ar trebui să se adapteze la ce apare și să lase deoparte planurile pe care le au în minte
HOROSCOP
Horoscop 19 septembrie 2021. Gemenii ar trebui să se adapteze la ce apare și să lase deoparte planurile pe care le au în minte
Un apartament aflat în “cea mai îngustă clădire” din Londra se vinde cu un preț uluitor. Imagini din interiorul locuinței
Știrileprotv.ro
Un apartament aflat în “cea mai îngustă clădire” din Londra se vinde cu un preț uluitor. Imagini din interiorul locuinței
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
Telekomsport
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor
PUBLICITATE
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor