Ei au reusit sa colectioneze peste 12.000 de etichete de bere din toata lumea, intre care 1.200 din Romania. Ea este romanca, iar el este ungur si cea mai „grea” piesa a colectiei lor este o eticheta de Bere Rahova din perioada 1900-1910.
Szobolne Bugner Emese si sotul ei Szobol Szilard (foto), ambii de 27 de ani, sunt impreuna din 1992 si traiesc in oraselul ungar Szekesfehervar alaturi de fetita lor de doi ani si baietelul lor de o luna. S-au cunoscut in Romania, la Cluj-Napoca (orasul ei natal) si s-au hotarat sa se stabileasca in Ungaria pentru ca ea stia ungureste, iar el nu stia romana. De pasiunea lui Szobol Szilard de a colectiona etichete de bere s-a molipsit si sotia lui.
„Eu m-am atasat acestei pasiuni doar de patru ani si strang numai etichete romanesti. In prezent am peste 1.200 de feluri de etichete, si asta dupa ideea sotului meu, pe care initial l-am ajutat la traducerea scrisorilor pe care le trimitea fabricilor. Cu timpul am inceput sa ma duc cu el la intalniri de colectionari. Prietenii si cunoscutii privesc aceasta pasiune ca o ciudatenie, dar ne ajuta cu mare placere. Primele etichete din Romania, cred ca la inceputul anului 1997 le-am pus in colectie. Cea mai valoroasa dupa parerea noastra este o eticheta de prin anii 1900-1910 – Bere Rahova – fabricata pe vremea aceea de Fabrica de Bere Bragadiru Bucuresti. Colectia etichetelor din Romania valoreaza intre 7 si 10 milioane lei. Nu facem parte din nici o asociatie de profil. Principalele surse au fost prin corespondenta cu fabrici, intalniri ale colectionarilor din diferite tari (acolo faceam schimb de etichete sau cumparam), prin corespondenta cu alti colectionari, sau pur si simplu am cumparat bere si am dat jos eticheta de pe sticla. Si in continuare incerc sa imbogatesc la fel colectia, dar, bineinteles, caut si noi surse”, ne-a povestit Bugner Emese.
Sotii Szobol au construit un site pe Internet (https://etichete-bere.tripod.com) in limba romana. Ei isi prezinta acolo toate etichetele de bere romaneasca pe care le au in colectie si au adaugat textul: „Va rog, daca cineva are informatii sau cunoaste alte fabrici de bere, care au si etichete, sau au avut, atunci scrieti aici: etichete-bere@email.ro”.
Dupa atata colectionat, evident ca sotii Szobol au devenit fini cunoscatori ai licorii din hamei. Berea nu lipseste niciodata din frigiderul lor. O prefera pe cea blonda, romaneasca sau ungureasca. Intr-un mod diplomatic, tanara doamna Szobol spune ca „si in Ungaria, si in Romania este bere de calitate si bere mai proasta”. Si-ar dori sa intre in Cartea Recordurilor, „dar sunt colectionari in lume care au colectii mai mari ca a noastra”. Insa sunt singurii colectionari de etichete de bere romaneasca.